Реклама / Ads
1| 4456 |05.11.2016 НОВИНИ

Борисов се срещна с македонския премиер, нямало да разединяват народите

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов проведе среща с македонския си колега Емил Димитриев в Рига, където двамата участват в петата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, съобщиха от правителствената информационна служба.
 
Министър-председателят посочи, че България е последователна в позицията си в подкрепа на европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония. "Убеден съм, че бъдещето на всички държави от Западните Балкани е в Европейския съюз. Потвърждаваме готовността и желанието да обсъждаме и да оказваме експертна помощ на Република Македония по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да се постигне съществен напредък по пътя на страната към членството й в ЕС и НАТО", посочи премиерът Борисов.

Министър-председателите Борисов и Димитриев се обединиха около тезата, че добросъседските отношения изискват усилия и от двете страни. Българският премиер изрази своето очакване за бързо решение относно поставянето на паметна плоча за загиналите при връх Каймак-Чалан воини. Той подчерта, че македонският народ е много близък на българите и би следвало историческата свързаност между двете държави да сплотява, а не да разединява.

По време на разговора беше обсъдена и подготовката на предстоящите избори в Република Македония. Министър-председателят Борисов призова за провеждане на честни и свободни избори и изтъкна, че това е важно условие за излизане от кризата и началото на завръщането на страната на пътя към ЕС чрез демократични реформи. Борисов и Димитриев се съгласиха, че трябва да има категорично противопоставяне на проявите на говор на омразата в рамките на кампанията.

„Надяваме се в Република Македония да успеете да намерите общ език, какъвто Европа изисква. Сами разбирате колко важна е политическата стабилност на Балканите“, каза премиерът Бойко Борисов. Той коментира, че това е важно, включително и за опазването на общите ни граници от мигрантската вълна. Министър-председателят Борисов изтъкна, че Скопие полага много усилия да спре бежанския поток и бе категоричен, че съседните страни трябва да имат единни позиции за справяне с проблема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5409 |04.11.2016 Цачева: Няма Борисов да подава оставка, президент ще съм . 4| 4444 |03.11.2016 Буруджиева: Борисов цели или предсрочни избори, или вотът е подготвени . 2| 3982 |03.11.2016 Борисов: Няма да управлявам с ДПС и БСП, минавам в опозиция . 6| 5156 |02.11.2016 Борисов омерзен от Мондешки и „Двете каки”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads