Реклама / Ads
0| 3589 |07.11.2016 НОВИНИ

Екстрадират сириец за трафик на мигранти

.
Варненският апелативен съд потвърди екстрадицията на сирийския гражданин Мохамад Мамо, издирван от властите в Германия за трафик на мигранти. Мохамад Мамо ще бъде екстрадиран във федералната република, за да бъде изправен на съд за трафик на бежанци.
 

Това стана след като съдът потвърди решението на първата съдебна инстанция (ВОС) за предаването му. Компетентните власти в Германия водят наказателно производство спрямо него за шест престъпления, свързани с трафик на хора, съобщиха от Апелативния съд във Варна.

 

Мамо е в ареста от началото на октомври 2016 година. Той бе задържан на основание на европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена през август от Главния прокурор на прокуратурата в Хоф, Бавария.

 

Наказателното преследване спрямо него е за «съвместен нелегален трафик на чужденци по търговски съображения в идеална съвкупност» - престъпления от Наказателния кодекс на Република Германия, и на Закона за пребиваването на чужденците.

 

Мохамад живее в България от 23 години, има статут на постоянно пребиваващ, постоянен адрес и семейство. Това е причината съдът да изиска и получи гаранции от Германия, че ако бъде осъден на лишаване от свобода или вземане на мярка, изискваща задържане, Мамо ще бъде върнат в България, за да търпи тук наказанието си.

 

Варненският апелативен съд определи като неоснователни възраженията на адвокатите на Мамо, срещу предаването му на немските власти. Спецификата на деянията, описани в ЕЗА («съвместен нелегален трафик на чужденци») не са основание българският съд да откаже предаване на лицето на молещата държава.

 

От съда признават, че безспорно извършването на описаните престъпления е започнало на територията на Република България, но и апелативния съд във Варна намира, че става дума за задружна съучастническа дейност на поне две лица, свързана с организирането на трафик на хора.

 

Даже и престъпната дейност да е започнала в страната ни, то тя е продължила и реално се е осъществила на територията на Германия, констатират от съда.

 

Единствено там се съдържа информация за това какви престъпления са извършени, кои са авторите и при каква форма на съучастие за всеки един от тях. На практика, в Република България не би могло да се проведе разследване и не би имало законова възможност за реализиране на наказателна репресия по отношение на Мамо, както и на свързаното с него лице.

 

Сириецът с постоянно местожителство у нас не е бил привлечен като обвиняем и не е подсъдим по дело в България преди получаването на европейската заповед за арест. Мамо не е изтърпял и не търпи наказание в държава, която не е член на Европейския съюз за същите престъпления.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3752 |03.11.2016 Хванаха сириец, експулсиран от България . 0| 5213 |02.11.2016 Разбиха банда за трафик на наркотици . 0| 5857 |31.10.2016 Разбиха БГ група за трафик на секс робини в Германия . 0| 3820 |31.10.2016 Разбиха българска група за трафик на жени в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads