Реклама / Ads
5| 4260 |09.11.2016 НОВИНИ

Станишев: Победата на Тръмп бе неочаквана като ”Брекзит”

.
Победата на Тръмп бе точно толкова неочаквана, колкото и победата на „Брекзит“ във Великобритания. Перспективите са подобни. Според американските медии, както и според английските преди няколко месеца, никой не знае, какво ще се случва оттук нататък. Онова, което знаем, обаче, са причините за подобни победи, пише във фейсбук Серегей Станишев.
 
Ето и целия коментар на лидера на ПЕС:

Те са съчетание от два фактора, които обръщат обществените настроения. Първият: след световната финансова криза хората се чувстват предадени от своите представители, които не само допуснаха това да се случи, но и впоследствие не предприеха сериозни мерки кризата да не се повтаря вбъдеще.

Вторият фактор е цената, която обикновените хора плащат за разгула на неолиберализма – на идеологията, според която единствено „пазарът“ определя как да живеят хората. И тя е: загуба на сигурни работни места, липса на перспектива, както и неравенство, което е толкова фрапантно, че подкопава солидарността и оттук – стабилността на самите общества.
Съчетанието между тези два фактора води до това обикновените хора да настояват за решителни, извънредни действия и затова да издигат лидери, които „не са част от системата“ – не са ги предавали, не са отговорни за несигурността и за неравенството.

Подценихме силата на отчаянието и на гнева на хората. Затова постоянно сме изненадвани от успехите на радикални кандидати.
Докато никой не знае накъде ще отидат нещата в Америка и следователно в света, рисковете надделяват. Сред демократичните страни има стъписване, което на свой ред може да окуражи популисти и радикали в политиката.

В най-лошия случай, победата на Тръмп ще се окаже победа на популизма, което ще засили популистите и в Европа. А това по дефиниция заплашва нейното единство и сигурността й. За #България това няма как да е добре. В най-добрия сценарий, „истинският Тръмп“ ще се окаже онзи умерен и отговорен човек, когото чухме в първата му реч след победата.
Влизаме в период на увеличаващи се рискове и следователно – на увеличаваща се отговорност, от страна на държавниците, да не допуснат тези рискове да се превърнат в кризи и катастрофи. Конкретно в България, популизмът трябва да бъде заместен от сериозни, отговорни политики – и вляво, и вдясно, и в центъра.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3998 |09.11.2016 Столтенберг иска да се види с Тръмп . 2| 3868 |09.11.2016 Германският военен министър шокиран заради Тръмп . 0| 3923 |09.11.2016 Победата на Тръмп свали цената на петрола . 0| 5443 |09.11.2016 Мартин Табаков за Фрог: Критиките срещу Тръмп постигнаха обратния ефект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads