Реклама / Ads
0| 5322 |09.11.2016 МИНАЛО

27 години от падането на Берлинската стена

.
На днешния ден през 1989 г. пада Берлинската стена, превърнала се в най-уродливия символ на комунистическия режим в Източния блок.Падането на Берлинската стена преди 26 години пък се превръща в символ на краха на комунистическата система в страните то Централна и Източна Европа, попаднали под съветско влияние в края на Втората световна война.
 

Построена през 1961 г. Стената разделя Източен от Западен Берлин Берлин в продължение на 28 години. През септември 1989 г. комунистическият лидер на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. До падането на Берлинската стена се стига, след като на 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР и член на ЦК на Германската единна социалистическа партия Гюнтер Шабовски (починал преди няколко дни, бел. ред.) съобщава за отмяна на ограниченията за излизане от Германската демократична република.

 

На пресконференция с чуждестранни медии той изрича фразата: „…ние решихме днес да вземем решение, което позволява на всеки гражданин на ГДР да излезе през граничните пунктове на страната". Към Шабовски завалят един през друг въпроси. Репортер от „Билд” пита: „Откога влиза в сила”. Пообърканият Шабовски отвръща: "Доколкото ми е известно... веднага, незабавно". След края на брифинга цари объркване. В първия момент журналистите не могат да осъзнаят чутото. Пред репортер на американската NBC Шабовски добавя: "Не става дума за туризъм. Това е разрешение за напускане на ГДР".

 

След като новината се разчува голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин и започва демонтажът на стената от гражданството. Видеото е на фона на известната балада на германската рок група „Скорпиънс”  „Вятърът на промяната” (Wind of Change, 1990 г.), която става символичен химн на политическите промени в Централна и Източна Европа в края на 80-те години на ХХ век и падането на Берлинската стена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8461 |20.10.2016 Преди 5 години убиха Муамар Кадафи . 0| 5056 |19.10.2016 Радио Ереван стана на 90 години . 1| 6694 |04.10.2016 90 години от рождението на големия Георги Георгиев - Гец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads