Реклама / Ads
11| 10157 |09.11.2016 НОВИНИ

Балтия за референдума. Какво правим ние? А Слави?

.
С прозрачните си трикове да не признае референдума от 6 ноември за задължителен ЦИК спокойно може да махне буквата И от трибуквието си. Ще се превърне в ЦК. А какво е ЦК се знае от Бай Тошово време и от преди него.
 

Знае се също, че точно преди 70 години един друг референдум преодпредели трагично съдбата на нацията. Въпросът „монархия” или „република” през 1946-та се решава с дърварски манипулации, с бой по кратуните, с подменени бюлетини. Следват репресии и изселвания на непокорните. Държавицата ни поема с бодри крачки към тоталитаризма. Да, декориран като парламентарна република. Но с един вожд, с една партия начело, с един ЦК и с институции, обсебени от него, барабар със съдебната система.

 

Този тип сравнения между два ключови български референдума прави журналистката Люба Кулезич в новото си видео от рубриката „Немам нерви”.

 

Сегашните занимания на ЦИК за отхвърляне на най-масовия референдум от тогава насам не ви ли напомнят за нещо подобно, пита риторично тя. Но дори и да ви напомнят, нямате право на мнение. ЦИК - ЦК ви го казва: равносметките и поуките от миналото са зачеркнати с подпис и печат. Няколко партийни послушковци с физиономии, които и майките им не могат да различат, отменят вота на 3 милиона 501 хиляди и 220 български граждани. Обявяват за недействителни някакви си пикливи 13 000 бюлетини, пуснати в урните без плик или без подпис в протокола.

 

Уравнението е „кон за кокошка”, но по телевизиите минава. Милионите, които излязоха да гласуват, не показват реакция. Засега. Може би нахалството на политическата класа ги зашеметява. А може би очакват следващия ход на Слави и екипа му. Те още не предприемат нищо по-решително от възмутено отворено писмо в отговор на опита за провал на успешното им начинание.

 

Очертава се балтия за референдума в парламента, дори народните представители да направят театро с обсъждането му, колкото да отбият номера.

 

Загубилата първия тур на президентските избори Цецка Цачева пък ни заплаши, че ако не я изберем за държавен глава, избираме тоталитаризма. Но нали уж е парламентарен шеф. Уж е наясно с правото. Била  най-подготвена според покровителя си Бойко Борисов. Би трябвало да й светне, че ако Народното събрание види сметката на референдума, пътят към тоталитаризма ще бъде открит.

 

Може и да не стане по модела от 1946-та. Но и уроците по демагогия и хитруване, завещани от режима на Живков стигат. Пък и Борисов, негов бивш охранител не е крил, че добре ги познава.

 

Ако в тези уроци влиза сплашването на избирателите, че ако не гласуват за ГЕРБ идват: апокалипсис, икономически хаос, мъртви градове, нашествие от скакалци, избухване на вулкани, епидемии от холера и чума, край на програмите за саниране и „а вие защо биете негрите” то значи, че уроците на „Човека от народа” са научени за шест.

 

Това, че в момента се опаковат с плитка антикомунистическа риторика срещу кандидата на БСП не променя опасението, че порязването на референдума, а не евентуална победа на ген.Радев застрашава демокрацията. Не че левицата преживява истински катарзис с издигането на непартийната му кандидатура. Вярно, от „Позитано” тактически подкрепиха допитването, инициирано от Шоуто на Слави. Но номенклатурният им рефлекс е непоклатим в отхвърлянето на мажоритарния вот и на опцията за Велико народно събрание.

 

Така че, тъкмо маневрите около референдума ще се окажат по-голям тест за наличието на демокрация в страната в сравнение с изхода от президентските избори.  

 

При това положение адекватен е въпросът какво ще направят гражданите, които масово излязоха да гласуват за преосноваване на държавата? И какво оттук нататък ще прави Слави? Шоу по нечий сценарий? Или битка за реална промяна без гаранции за висок рейтинг и възвращаемост?

 

Още по темата за референдума гледайте видеото от рубриката „Немам нерви с Лба Кулезич”.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4038 |09.11.2016 Какво го чака Обама? . 0| 4796 |07.11.2016 След референдума: Масово проверяваме в Google какво е мажоритарна система система . 4| 12742 |31.10.2016 Вижте какво надробиха за 4 г. в прокуратурата на Цацаров . 5| 11435 |16.10.2016 Антоний Тодоров: Зад изявленията на Борисов стои някакво намерение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads