Реклама / Ads
4| 12711 |10.11.2016 АКТУАЛНО

Фрогоко: Ненчев си посипа главата с пепел за ремонта на МиГ-29

.
”Пилотът” Ненчев мисли за българското небе....
Подписана е сделка с руснаците за доставка на 10 двигателя за изтребителите МиГ-29, съобщи премиерът Бойко Борисов. Сключен е договор с РСК МиГ за доставка от Русия на ремонтирани двигатели за нашите МиГ-29 и е постигнато споразумение наши бойни самолети да се ремонтират в откупения от държавата завод „Авионамс”. Военният министър Ненчев си посипва главата с пепел и също съобщава, че е подписан този договор.
 
С това Ненчев си признава за неизгодната сделка с поляците, за която има цяло чекмедже документи в ДАНС.

България търсеше друг доставчик на резервни части за авиацията си заради влошените отношения между Русия и НАТО. Поддписали за 42 милиона ремонт на 10 двигателя, със самия МиГ, с руската компания, не с полската, не с еди-коя си, за нови двигатели с огромен ресурс, за 6 години още ще летят и сега имаме 9 , ще имаме 16 самолета. Сега да, едни ще излизат, пак ще влизат други, плюс отделно полските двигатели, каза още Борисов.

Какво съобщава Министерството на отбраната ден след интервюто с министър-председателя?

„В резултат на последователната политика на министъра на отбраната Николай Ненчев по отношение на Военновъздушните сили вчера, 9 ноември, беше подписан договор за доставка на 10 (десет) броя двигатели РД-33, сер. 2 за самолет МиГ-29. От тях новопроизведените двигатели РД-33, сер. 2 са четири броя и те са с над два пъти по-голям летателен ресурс от шесте броя ремонтирани двигатели РД-33, сер. 2.

Изпълнителят ще извърши доставката на първите два ремонтирани двигателя до 30 април 2017 г., а оставащите ще бъдат доставяни на всеки месец по два броя.

Реализацията на договора е израз на национално отговорната политика на правителството да поддържа летателната годност на изтребителната авиация на България и същевременно с това да продължи процеса за придобиването на нов тип боен самолет.

Въпреки пропагандните внушения, че българската бойна авиация ще бъде приземена, Министерството на отбраната не допусна това да се случи. Доказателство е успешното изпълнение на ремонта на двигателите в Полша през настоящата година. Икономически изгодният договор, изпълнен точно и своевременно от нашите полски съюзници, позволи ВВС планово да поддържат нужната бойна готовност.

Сключеният вчера, 9 ноември, нов договор за доставка на двигатели ще даде възможност да се възстанови летателната годност на още 5 самолета МиГ 29 през следващата година. Тези договори и взетите мерки за обезпечаване с авиационно гориво са потвърждение на последователната политика, водена от Министерството на отбраната да бъде осигурена изправна бойна техника и да бъдат създадени по-добри условия за обучение и поддържане подготовката на бойните пилоти.”


Предисторията на проблема припомня Otbrana.com. Процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на двигатели РД-33 за изтребителите ни МиГ-29 бе прекратена днес, 4 октомври 2016 г., съобщи преди повече от месец aeropress-bg. Това се вижда от документите публикувани на сайта за обществени поръчки на МО. В същото време, от военното министерство заявиха, че се минава на процедура за пряко договаряне за доставката на двигателите.

В доклада за дейността на комисията, който е публикуван на сайта за обществени поръчки на Министерство на отбраната, се четат причините за прекратяване на процедурата.

На 7 септември 2016 г. е била отворена първоначалната оферта и са проведени преговори с единствения допуснат участник – българската компания „Авиостарт” ООД, която се сочи за фактически представител на РСК „МиГ” за България.

По време на преговорите е установено, че компанията предлага четири новопроизведени двигателя РД-33 серия 2 и още шест употребявани мотора от същия тип, но преминали през КВР.

Срокът на доставка за новопроизведените двигатели е бил септември – октомври 2017 г., което означава, че моторите все още не са произведени. За шестте употребявани двигателя след ремонт е установено, че на същите не е извършен все още ремонт и срокът за неговото приключване е същият – септември – октомври 2017 г.

В доклада се казва, че комисията не е приела така дадената оферта за съответстваща на техническото задание, което изисква към момента на подаване на офертата двигателите да са или вече произведени (за новите) или с извършен ремонт (за употребяваните).

Офертата на „Авиостарт” ООД за четири нови и шест ремонтирани двигателя е била 42 721 202,5 лв. с ДДС, при планирани финансови средства по процедурата от 36 млн. лева с ДДС. Освен това „Авиостарт” са направили 10 предложения за изменения или допълнения на проектодоговора, от които са били приети едва четири от комисията.

Във връзка с неотговарянето на дадената оферта от единствения участник в процедурата на заданието на възложителя се предлага прекратяването ѝ. Докладът за дейността на комисията е подписан на 28 септември 2016 г.

Пак днес, без да дава сведения за провалената процедура, на сайта на МО бе публикувано кратко съобщение, според което се преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата за доставка на 10 двигателя за МиГ-29. Според съобщението, това се прави след заявено намерение от страна на ВВС за постигане на по-добри условия за доставка.

„Всичко това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости двигателите да бъдат доставени своевременно на ВВС.”, се казва в съобщението на МО.

В днешното съобщение на МО не се посочва стойността на сделката. Премиерът обаче уточни, че става дума за 42 млн. лв. След провала на обществената поръчка и преминаването към пряко договаряне министърът на отбраната Николай Ненчев заяве, че  ще се търси намаляване на цената, което най-вероятно може да стане със закупуване на повече ремонтирани двигатели, а не на нови. От наличната информация стана ясно, че цената не е свалена, а двигателите са катто про първия вариант – четири нови и шест ремонтирани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7262 |04.11.2016 Фрогоко: Пехотата пак с пръст отзад за бронирана машина . 2| 9149 |05.10.2016 ФРОГОКО: Командват по телефона член на СЕМ как да отнеме лиценза на ТВ7 . 1| 5956 |05.10.2016 ФРОГОКО: Предизборните шашми започнаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads