Реклама / Ads
0| 3739 |10.11.2016 НОВИНИ

Психарят, нападал хора в центъра на София, отива в клиника

.
Опасният психично болен мъж, който от две седмици напада и заплашва хора в центъра на столицата, беше освободен от ареста и ден по-късно отново нападна човек на улицата. 34-годишният Владимир Пенев ще бъде принудително настанен в клиника. Заради психиатричната си диагноза той не може да носи наказателна отговорност за действията си и ще бъде настанен в психиатрия за срок от един месец, в който ще бъде изследван, съобщи Дарик.
 
Решението на Софийският градски съд от този следобед дойде, след като 34-годишният Владимир Пенев беше пуснат от ареста в понеделник и още на следващия ден отново извърши грубо нападение срещу човек на улицата.

Жертвата отново е негов познат от квартала, където е живял преди повече от 10 години. Пред магистратите днес вещото лице по делото Анна Майкова обясни, че познава Пенев от 2012 г., когато той окончателно отказва да се лекува. По същото време започват серия от агресивни прояви към случайни хора.

Според експертът, Владимир Пенев страда от параноидна шизофрения с епизодични обостряния и без поддържаща терапия той става подвластен на психотичните си състояния и преживявания, както и неконтролируем. Заради агресивното му поведение прокуратурата поиска Пенев да бъде настанен в клиниката в Ловеч, където има условия за строг режим.

По закон престоят му там може да бъде 1 месец, а след това трябва да бъде започната и процедура за въдворяването му в психиатрична клиника, тъй като той не може да носи отговорност за действията си.

Според една от жертвите му Благой Ангелов, който едва не бе убит след намушкване с нож през октомври, страната ни е непосилна да се справя с подобни казуси:

"Най-малкото защо ние не знаем, че той е на свобода. Мен като ме намушка четири пъти, какво да разчитам на полиция и прокуратура. Ако не се беше стигнало до това нападение, ние въобще не знаехме. Както ни обясниха по закон могат да го задържат най-много 6 месеца, а те ги пускали на втория заради липса на финанси. Държавата е безсилна. Трябва да чакаме поредното нападение".

Ангелов обясни, че недоумява защо отговорните органи в лицето на МВР и прокуратурата са допуснали в понеделник Владимир Пенев да бъде пуснат на свобода.

Единствената надежда на пострадалите е той да замине в Белгия, тъй като има двойно гражданство.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4248 |10.11.2016 Цачева пред Съюза на репресираните от комунизма: Не може десни хора да гласуват за ляв кандидат . 2| 4264 |08.11.2016 Цецка Цачева: Хората избират между стабилността на България и политическа криза . 0| 4532 |08.11.2016 Координаторът на ГЕРБ – Горна Оряховица към младите хора: Изберете личностите от глобалния, развиващ се свят . 1| 3809 |08.11.2016 Владислав Николов, народен представител от ГЕРБ: Дясно мислещите хора трябва да подкрепят Цецка Цачева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads