Реклама / Ads
5| 8299 |11.11.2016 ЪNDERGROUND

След публикация във Фрог: Пловдив праща далаверите около панаира в парламента

.
С почти пълно мнозинство общинските съветници от Пловдив решиха да изпратят доклад за далаверите на Георги Гергов около Пловдвиския панаир в Народното събрание, ДАНС, прокуратурата, НАП и на премиера Борисов. Това става дни, след като Фрог извади наяве таен доклад на МВР от 2010 г., в който се описва как с измами държавата е загубила собствеността си в панаира.
 
С 39 за, 0 въздържали се и 4 против /групата на БСП /Общинският съвет на Пловдив реши докладът на Спас Гърневски за панаира да бъде изпратен на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния прокурор Сотир Цацаров, ДАНС, БОП, Агенцията за финансов контрол, НАП и други служби, съобщи сайтат Plovdiv.online.

Според доклада терени от 92 дка в атрактивни зони на града и 263 декара на входа на Пловдив на Рогошко шосе е апортирала община Пловдив в „Пълдин Туринвест” на Гергов .Сред имотите в центъра са 6 дка в Стария град, 19 дка около панаира, 18 дка около Санкт Петербуг, 36 дка на Царигардско шосе и 18 дка в парк Отдих и култура на Гребната база.Само три от имотите - 16 декара пред Панаира покриват дела на общината във второто решение за вдигане на капитала, останалите -имоти за 50-60 млн. са бонус за Гергов. Аквапарка и до ден-днешен е незаконен и е изграден на апортирани общински земи, пише в доклада.

 

По мои скромни сметки реалният капитал на община Пловдив от всички апортираните имоти е не по-малко от 150-170 млн. лв., но те са били оценени на 42 млн. лв. Това са само част от заключенията в доклада на Спас Гърневски за състоянието на общинските имоти апортирани в „Пълдин Туринвест”.Абсурдна е и оценката на имотите – общинския е оценен за 550 000 лв, а съседния на Санкт Петербург  - на 1 млн. лв., каза още Гърневски.

 

Той  поиска докладът с искане за комплексна проверка на сделката да бъде изпратен до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на вътрешните работи, до Народното събрание, ДАНС, полицията, Агенцията за държавен и финасов контрол, главния прокурор и до групата европейски прокурори проверяващи знакови европейски дела и анализиращи работата на прокуратурата, данъчните и всички възможни държавни служби. Има документи за извършени законови нарушения при сключването на сделката. Това заяви Гърневски и цитира данни, изнесени в медиите наскоро. Полицията не е била съгласна с решенията на съда за собствеността на панаира. Както Фрог нюз единствен разкри МВР е стигнало до нелицеприятни изводи относно наинът по който е сложена ръка върху пловдивския панаир. Според полицията чрез престъпления и нарушения държавата е загубила собствеността си в него.

 

Разкритията на МВР са в 2 документа и датират от 2010 г. – първият е за извършената проверка за учредяване и увеличаване на капитала на дружеството, другият е как това дружество, което общината вече е загубила, започва да приватизира панаира.

 

Последното четвърто увеличение на капитала на „Пълдин Туринвест”, с което участието на община Пловдив става 24%, е взето без изричното съгласие на ОбС, каза още Гърневски.То е било направено с подписа на екссобственика на вестник „Марица” и представител на общината в Съвета на директорите на „Пълдин Туринвест” Степан Ерамян.


Още от скандалните разкрития за Пловдиския панаир

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6812 |11.11.2016 Славчо Велков: Европа я чакат терористични атаки около Нова година . 1| 3888 |10.11.2016 Пловдивски медици на бунт в защита на болницата си . 5| 5596 |08.11.2016 Пращат всички учители на психотест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads