Реклама / Ads
0| 4365 |11.11.2016 ПОЛИТИКА

Ердоган плаши: 3 милиона мигранти могат да тръгнат към Европа

.
Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е възможно 3 млн. мигранти да тръгнат към Европа и обвини ЕС за липсата на финансова подкрепа, докато страната му харчи милиарди за тях, пише БГНЕС.
 

„В момента в Турция има 3 млн. сирийски бежанци, те могат да отидат в Европа, могат и пеша да тръгнат. И докато ние тук се грижим за тези 3 млн., ЕС е длъжен да ни подпомага. Ако тези бежанци потеглят към Европа, тя какво ще прави, ще се обърка. Сега не иска да приеме 100 или 500 души. Беше ни обещана помощ от 3 млрд. евро през юни и втори транш със същата сума, но нищо от това не е изпълнено“, подчерта Ердоган в интервю за катарската телевизия „Ал Джазира“.

 

Той каза, че до момента финансовата подкрепа от ЕС за бежанците в Турция е не повече от 250-300 млн. евро, а от Върховния комисариат при ООН – близо 550 млн. долара.

 

В същото време правителството, неправителствените организации и общините в Турция са похарчили близо 27 млрд. долара, само разходът на държавата е в размер на 13 млрд. долара.

 

Ердоган отправи остри критики и към САЩ заради неудовлетвореното искане на турските власти ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен да бъде незабавно върнат в страната, тъй като е обвинен в организирането на опита за военен преврат от 15 юли.

 

„Когато Америка иска от нас да й предадем терористи, ние винаги изпълняваме това, но много жалко, че вместо да ни предаде онзи терорист, му осигурява охрана и се оправдава със съдебно решение. За Бин Ладен имаше ли съдебно решение? Тогава отидоха в друга държава и го ликвидираха именно защото беше терорист. САЩ поискаха от нас да им върнем 10 терористи и ние им ги предадохме, защо? Ние сме стратегически партньори, но за разлика от САЩ, винаги си държим на думата и на договореностите“, заяви Ердоган.

 

Той отговори с въпрос на въпроса на водещия за свободата на словото. „Има ли изобщо такъв проблем в моята страна?“, запита президентът и после подчерта, че Турция никога преди не е била толкова свободна страна, колкото при управлението на Партията на справедливостта и развитието. „Кой както иска говори и се облича, живее според вярванията си, яде и пие по собствено желание. Ние никога не сме налагали забрани, Турция не е страна на ограниченията. През последните 14 години страната живее възможно най-свободно и спокойно, както никога преди това“, категоричен беше президентът.

 

Той не пропусна да подчертае, че на демократичните избори народът отива до урните и упражнява правото си на вот, като само последния път избирателната активност е достигнала 86%. „Къде в света гласуват толкова хора и с вота си излъчват управляващите, а после който е на върха на държавата бива определян като диктатор, възможно ли е изобщо подобно разбиране”, заключи с въпрос президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4540 |10.11.2016 ФРОГОКО: Наши емигранти от Гърция и Германия протестират у нас срещу олигархията . 0| 3958 |09.11.2016 Политолози спорят Доган или Ердоган ще предреши изборите у нас . 0| 4043 |07.11.2016 Юнкер: Бежанците не могат да избират къде да отидат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads