Реклама / Ads
0| 4064 |11.11.2016 НОВИНИ

Ген. Румен Радев: Спортът трябва да е повод за национална гордост и обединение на нацията

.
„Спортът трябва да е повод за национална гордост и обединение на нацията“.
 

Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев на среща със спортни деятели.  Той обясни, че в последните години в България забелязваме обезпокоителната тенденция все по-малко хора да спортуват.  „Тя се задълбочава, а последствията ги носим всички и като нация. Спортът е здраве, дух, изковаване на важни качества, повод за национална гордост, достойнство и обединение на нацията“, категоричен бе генералът.  Той подчерта, че спортът е неделима част и от националната сигурност. "Няма как армията ни да е силна, ако в нея има хора, които не са физически подготвени", каза още кандидатът за президент.   

Радев припомни успехите на българския спорт през 1994 г. и много олимпиади и световни първенства, когато България е била световна сила. „Какво национално достойнство изпитвахме всички, каква гордост да си българин. За съжаление тези емоции са рядкост вече, а те обединяват нацията. Спортът изгражда дух и всичко това, когато се събере, означава единство на нацията, от което имаме огромна нужда“, подчерта кандидатът за президент.

 

Държавата трябва да се ангажира с  изграждане на ефективни условия за елитен спорт

 

Радев обясни, че за съжаление са се натрупали много проблеми, държавата е абдикирала от масовия спорт за младите, без който няма и елитен спорт. „Ще се боря за възраждане на масовия спорт. Трудно се изграждат шампиони, а ние имаме нужда от тях. Важно е и популяризирането на спорта“, каза още Радев.  По думите му трябва да има ясна нормативна база, която да създава благоприятни условия за масов спорт, материална база, както и преподаватели по физическо възпитание и треньори. Той бе категоричен, че трябва да има ангажимент на държавата за изграждане на ефективни условия за елитен спорт. „Достойнството е това, което ще ни обедини, за да изградим силна България. Спортът е компонент на това национално достойнство. Трябва да си върнем славните традиции, които ни обединяваха като българи“, допълни генералът. Той подчерта, че спортът ще бъде приоритетна дейност за него, и като  президент ще държи на него и ще прави всичко възможно да подкрепя спортната общественост.

Ген. Радев прие предложението за създаване на комисия от независими експерти от спортните НПО-та към президентството. Той обясни, че мандатът на един президент е по-дълъг от мандата на едно правителство и за това той може да участва и да подпомага политиките за спорта в едно правителство, да внася идеи и предложения на базата на такава комисия от експерти.

По думите му е важно и той ще работи и за възстановяването на диалога между спорта и Министерство на отбрана, ­­­­­­където има дълги традиции.

Двукратният вицеолимпийски и петкратен световен шампион по стрелба  Весела Лечева заръча на генерала да дава пример на младите хора със сутрешния си крос и да ги увлича към масов спорт.

На събитието присъстваха и  Таню Киряков - двукратен олимпийски шампион по стрелба,  Георги Мърков - олимпийски шампион по борба, председатели на спортни федерации, собственици на клубове и представители на академичните спортни среди

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4259 |08.11.2016 Радев: Митов с калашник ли ще освобождава Крим? . 7| 5156 |07.11.2016 Радев: Не водя никакви пазарлъци, опонентите ми са в паника . 0| 3782 |06.11.2016 Ген. Радев: Българите взеха демокрацията в свои ръце . 0| 3882 |06.11.2016 Румен Радев: Българите казаха не на апатията, гласуваха за промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads