Реклама / Ads
2| 4145 |13.11.2016 НОВИНИ

Плевнелиев пред „Ди Пресе“: Балканите са важна част от руските интереси

.
Росен Плевнелиев
Балканите са една стратегически важна част от руските интереси, това заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за австрийското издание „Ди Пресе“.
 
По неговите думи, България е важна за Европа, тъй като страната е непреодолим фактор в региона. Той също така допълни, че ако някой би искал да дестабилизира Европа, то ще го направи именно през Балканите. Българският президент също така посочи, че за разлика от положението на силите по време на Студената война, когато се е знаело, че съветските генерали няма да дадат началото на ядрен конфликт, сега не е така.

 „Днес президентът Путин знае много добре какво ние няма да направим. Но ние не знаем абсолютно нищо за това, което той ще направи. Съществува една Европа преди и след анексирането на Крим. Никой не е предполагал, че граници в Европа все още могат да бъдат премествани със сила. Русия вече не се спира от правилата, които се отнасяха за Съветския съюз“, посочи още Плевнелиев.

По думите му, тази нова фаза е също толкова опасна, колкото и Студената война. Напълно наясно съм, че Путин вижда ЕС като противник и ще се опита да го отслаби, допълни той. Според Плевнелиев начините на Русия за дестабилизиране включват различни методи от пропаганда до финансиране на враждебни спрямо ЕС ултранационалисти и леви екстремисти. „Това важи и за България. Много противници на ЕС получават финансова помощ от Русия“, каза той. По отношение на президентските избори в страната Плевнелиев заяви, че българските избиратели ще направят своя избор.

„България е страна, в която традиционно проруската политика има дългогодишни основи“, каза държавният глава. Президентът коментира и отношенията на Турция с ЕС, посочвайки важността на спазването на човешките права в страната. Въпреки това обаче според него спирането на преговорите за членство не е вариант. „Трябва да гледаме на Турция като на партньор в миграционната криза. Затварянето на Европа като крепост от Средновековието не е решение... Турция е регионална сила, чието развитие трябва да бъде следено в дългосрочен план“, каза още Плевнелиев.

В своето интервю той коментира и избирането на нов президент начело на САЩ. Държавният глава посочи, че е бил изненадан от резултата на вота. „Тръмп не само че обяви намерението си да строи стена на границата с Мексико, но също така постави под въпрос НАТО“, каза Плевнелиев, допълвайки, че се надява новият американски лидер да преосмисли някои от своите обещания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3853 |13.11.2016 Председател на СИК почина в изборна секция . 1| 3545 |13.11.2016 Плевнелиев: Още довечера ще се обадя на новия президент . 1| 4605 |12.11.2016 Ден за размисъл преди балотажа . 0| 4158 |11.11.2016 Жельо Бойчев: ГЕРБ отново са новатори в натиска преди избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads