Реклама / Ads
4| 5074 |14.11.2016 ПОЛИТИКА

Западните медии коментират победата на ген. Радев

.
След победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в България и Молдова са поредната доза добри новини за президента Владимир Путин, пише “Ню Йорк таймс“. Вестникът допълва, че целта на руския президент е да отслаби връзките между държавите от ЕС и да подкопае международните санкции срещу Москва.
 
Повечето водещи западни медии пишат за победата на подкрепения от БСП Румен Радев и за очертаващата се политическа криза в България. Почти без изключение о.р. ген. Радев е описан като приятелски настроен към Русия. Очакваното сближаване на България към Кремъл е основна тема за германския печат.

“Съюзникът на българските социалисти Румен Радев – приятелски настроен към Русия "новак" в политиката – спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина“, отбелязва “Ройтерс“, цитирана от БНР.

"Асошиейтед прес" припомня, че Радев е учил в американската военновъздушна школа в Алабама и че обещава да запази мястото на България в НАТО. Агенция припомня неговата позицията, че "еврофилията не означава непременно русофобия".

Руската държавна информационна агенция ТАСС пише в едно от водещите си заглавия, че новоизбраният български президент Румен Радев ще развива диалога с Русия.

ДПА припомня, че загубата на ГЕРБ на президентските избори означава и предсрочни избори в страната. “Политически сътресения в България“ е заглавието на А Ер Де за президентските избори в страната ни.

“Повече Москва, по-малко Брюксел ще е посоката на София след победата на проруски настроения генерал Радев“, коментира агенцията.

Евронюз съобщава, че политическият аутсайдер Радев е спечелил президентския вот в България, а изборът му се възприема като сериозен удар срещу про-западните съюзници на страната и подчертава нарастващото влияние на Москва в югоизточна Европа.

БиБиСи също цитира думите на генерал Радев, че "да си провропейски настроен, не означава да си русофоб."  

“Приятелски настроен към Русия генерал спечели президентските избори в България“, пише германският вестник "Цайт" и допълва, че над страната е надвиснала заплаха от правителствена криза.

Списание "Шпигел" пише, че още по време на предизборната надпревара "опозиционно настроеният социалист" Радев е обявил, че ще има промяна. Той е за по-тесни връзки на България с Москва и за отмяна на европейските санкции срещу Русия. Радев постоянно подчертава близките отношения в исторически план между славянските народи на Русия и България, посочва изданието, цитирано от БТА.

“Как точно и кога Радев ще положи усилия в ЕС за отмяна на санкциите засега остава неясно. Освен това опозиционерът се изказваше и за независима бежанска политика на България“, коментира още "Шпигел".

“Ще се приближили България към Русия?, пита вестник  "Ханделсблат". Вестникът коментира, че предвид изборната победа на Румен Радев това изглежда вероятно.

В. "Зюддойче цайтунг" отбелязва, че Радев е за отмяна на санкциите, но че от друга страна той е обещал да спазва всички задължения на България към НАТО и ЕС. Вестникът коментира темата в материал, посветен освен на изборите в България и Молдова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4056 |13.11.2016 Йотова: Гласувах за победата, за доброто на България . 7| 4715 |13.11.2016 Ц. Цачева: В Плевен е много ветровито, това е вятър на победата . 5| 4268 |09.11.2016 Станишев: Победата на Тръмп бе неочаквана като ”Брекзит”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads