Реклама / Ads
12| 21480 |14.11.2016 ПОЛИТИКА

Фрогоко: Мирис на стари дантели около ген. Радев

.
Бриго Аспарухов
Радостта от победата на ген. Румен Радев на президентските избори сякаш скри от очите на хората „старите муцуни”, изпълзели като влечуги на припек отново след успеха на двойката, подкрепена от БСП.
 
По време на пресконференцията на победителите в неделя вечерта, телевизионните камери успяха да хванат за малко знакови лица от близкото минало. Едното бе на бившия министър на икономиката и енергетиката в кабинета на  тройната коалиция Румен Овчаров, екслидер на столичните социалисти.

Шороката усмивка на Овчаров, наричан още в средите на БСП „Дългият инкасатор”, грейна преди това и от екрана на една от националните телевизии. Няма и как да е иначе, Овчаров е ментор и ракета носител на лидера на БСП Корнелия Нинова, която му беше зам.- министър. Ген. Радев бе избран от хората, които са недоволни от статуквото, от липсата на справедливост и ненаказаните престъпления през годините на прехода.

 

Такива бяха и неговите тези по време на кампанията, на човек необвързан с партийни олигарси.

 

Присъствието на Румен Овчаров едва ли е зарадвало избирателите на генерала. Името му се свързва с многомилионните перипатии в енергетиката, проектите „АЕЦ Белене”, неблагополучията в НЕК и изграждането на енергийни олигарси. Овчаров бе в основна фигура в скандала, който създаде бившият директор на националното следствие Ангел Александров. В същият скандал се появи и името на бъдещия медиен олигарх Делян Пеевски - тогава заместник-министър по бедствия и аварии на Емел Етем..

 

За съжаление на ген. Радев, Овчаров не единственият, който стоеше на първия ред на брифинга след победата снощи. Оттам се усмихваше ген. Бригадир Аспарухов, бивш началник на НРС, участвал в свалянето на първото правителство на СДС с лидер Филип Димитров. Бриго Аспарухов е кадрови офицер от Държавна сигурност, един от хората, за които се говори, че са докарали Симеон Сакскобурготски в България и пмогнали за политическата му кариера. Известна е близостта му с  агента на ДС Атанас Тилев, известен с псевдонима „Румянцев”.

 

Аспарухов бе разследван за унищоженото досие на Тилев. Именно бившият шеф на НРС бе един от хората, които доведоха в политиката охранителя Бойко Борисов, монтирайки го на поста главен секретар на МВР. За награда Аспарухов бе предложен от Борисов и премиерът Сакскобурготски за поста „координатор на спецслужбите и съветник по националната сигурност на министър-председателя”. Назначението на бившия офицер от Първо главно управление на ДС бе осуетено с енергичната намеса на посолството на САЩ и мисиите на другите държави от ЕС.

 

В нощта на победата другата блеснала от радост физиономия до Бригадир Аспарухов бе тази на „социалиста-милионер” Георги Гергов. Благодарение на усилията му като областен лидер на БСП в Пловдив столетницата не успява вече на няколко вота дори да стигне на балотаж за кмет, а съветниците й са едва четирима души.

 

Наскоро пловдивският общински съвет изпрати на прокуратурата, спецслужбите и парламента разследващия доклад за почти криминалното придобиване на Пловдивския панаир от Гергов, с мълчаливото съгласие на тогавашният шеф на Окръжния съд в града под тепетата Сотир Цацаров. Въпреки сигналите на полицията, че апортните сделки между общината и Гергов ощетяват Пловдив с милиони, както Фрог единствен писа.

 

Ако някой иска наистина да се бори със статуквото в страната не е лошо да възложи проверка на тази и други скандални сделки през последните години.

 

На пресконференцията след първия тур на президентските избори вдясно от ген. Радев се появи Румен Гунински, кмет на Правец, смятан за дясна ръка на боса на ЛУКойл- Валентин Златев. Кака е ролята на Гунински и има ли близост между Златев и Радев тепърва предстои да разберем.

 

Предстои да узнаем дали наистина бившият командващ ВВС и новоизбран президент ще реши да  разчисти призраците от миналото, както обеща или ще остави мирисът на „стари дантели” да го обгражда откъм „Позитано 20”.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4363 |13.11.2016 Близнашки: Новият и старият президент да съставят служебен кабинет . 1| 3855 |13.11.2016 Премиерът ще даде изявление около 21 часа . 1| 6788 |11.11.2016 Славчо Велков: Европа я чакат терористични атаки около Нова година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads