Реклама / Ads
6| 17429 |15.11.2016 ЪNDERGROUND

Скандал! Българска следа в ареста на руския министър Улюкаев

.
Министър Улюкаев се хвана за главата. А българските му контрагенти?
Арестуваният за корупция икономически министър на Русия Алексей Улюкаев е бил член на Надзорния съвет на Вношторгбанк (ВТБ). Той, заедно със зам-шефът на ВТБ Юрий Соловьов бил сред вдъхновителите за отпускане на милиони на българина Спас Русев за придобиване на Виваком и БТК, съобщават наши източници от Кремъл.
 
По данни на руската ФСБ, която е следила и подслушвала Улюкаев повече от година, той е замесен в грандиозния скандал с най-големия български мобилен оператор. Чрез Соловьов задачата била възложена на братята Велчеви – Милен и Георги, които представляват ВТБ в България. Те от своя страна направили всичко възможно да убедят премиера Бойко Борисов да си затвори очите за сделката за Виваком.

Скандалът обаче гръмна и в Русия, и във Великобритания. В Лондон започна проверка на сигналите за нечиста сделка и ВТБ светкавично закри своя офис в бритаската столица. Соловьов долета в София на пожар, за да се срещне с Борисов и да умуват как да минимализират щетите. След това в бизнес средите плъзна новината, че ВТБ ще закрива и охиса си в България... Руски медии пък написаха, че на Борисов били обещани 50 млн золара, за да се осъществи заграбването на Виваком.

 

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, който бе арестуван при получаването на 2 млн. долара рушвет, вече е обвинен за взимане на подкуп в особено големи размери чрез изнудване и отправяне на заплахи. Това съобщи говорителката на Следствения комитет на Русия Светлана Петренко.

 

Улюкаев бе арестуван в понеделник с белязаните пари, които той поискал от компанията "Роснефт" за издадена положителна оценка, позволила сделката за изкупуването на 50,08 процента от акциите на друга държавна петролна компания - "Башнефт". Петренко уточни, че представители на "Роснефт" подали сигнал във ФСБ за рекета на Улюкаев.

 

"Обвиняемият отправил заплахи, използвайки служебното си положение, че ще създава в бъдеще пречки за дейността на компанията", посочи говорителката на Следствения комитет.

 

При ареста министърът заплашил, че има покровители в Кремъл и всички, замесени в разследването срещу него, ще бъдат „размазани”. По-късно обаче станало ясно, че в Кремъл и лично президенът Путин отдавна са били уведомени за провеждащата се операция.

 

Още преди месец Фрог нюз писа, че Владимир Путин бил много ядосан на ВТБ за скандалните действия по криминалното придобиване на Виваком.

 

Според юристи, ако се докаже подкупът от 2 млн долара и рекетът, министър Улюкаев го чакат минимум 20 години затвор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4704 |05.11.2016 7 от обвинените за корупция митничари на ГКПП "Лесово" остават в ареста . 1| 6128 |04.11.2016 Пуснаха от ареста нападателя на лекарката в Пазарджик . 5| 5073 |01.11.2016 Ген. Радев: Антибългарска е политиката в министерството на отбрана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads