ВАП: 103 общински наредби са незаконни

0

|

2570

|16.11.2016
ВАП: 103 общински наредби са незаконни

От ВАП е организирана поредна проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите нормативни актове, приети от местните органи на власт и посветени на опазването на обществения ред в общините.


Към настоящия момент са установени 103 общински наредби, с които се предвиждат санкции, различни от закрепените в Закона за движението по пътищата /относно забрани за паркиране/, в Закона за закрила на детето, Закона за здравето, Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия /във връзка с неспазване на забраните за продажба на алкохолни напитки и/или тютюневи изделия на деца/.

 

Разкрити са случаи на противоречия с разпоредбите на Закона за закрила на детето по отношение на режима за пребиваване на деца на обществени места, като са предвидени различни правила според възраст на децата, годишен месец или сезон, конкретен вид на посещаваните обекти и др., каквито разграничения законът не познава.

 

От ВАП са намерени разпоредби за необжалваемост на наказателни постановления в определен размер, с което се нарушават конституционни принципи - за правовата държава, за правото на защита /чл.4, чл.56 от Конституцията/.

 

В хода на проверките са констатирани разпоредби, според които наложено административна санкция „глоба“ може да се заменя, напр., с обществено полезен труд, без последното да е предвидено в закона. Избраният способ на регулация противоречи на принципа на законоустановеност на наказанието, а следователно и на основното начало на правовата държава, на Конвенцията относно принудителния или задължителния труд, на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

 

Открити са и разрешения, несъответни на Закона за българските лични документи, според който гражданите имат задължения да удостоверяват своята самоличност при поискване само от компетентни длъжностни лица, определени със закон, не и от други лица, посочени от общинските съвети от рода на обслужващ персонал в заведения.

 

ВАП е предприела действия по иницииране на съдебно-   административни производства за отмяна на незаконосъобразните разпоредби от общинските наредби.

 

Към настоящия момент, въпреки началния етап на проверките, са подадени 6 броя протести до административните съдилища.

 

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за елиминиране на незаконосъобразните разпоредби с цел защита на правата на детето, гарантиране на законоустановеността на контролно-санкционна дейност, отстраняване на незаконосъобразните административни тежести. Проверката на ВАП продължава.

  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах