Реклама / Ads
2| 4015 |16.11.2016 НОВИНИ

Русия се изтегля от Международния наказателен съд

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който обяви, че страната му няма да се присъедини към Международния наказателен съд (МНС) и ще оттегли подписа си под Римския договор, чрез който бе основан този международен съдебен орган, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
 

 

В указа си Путин възлага на руското министерство на външните работи да информира ООН за това решение. Москва подписа договора през 2000 г., но така и не го ратифицира. МНС е международна наказателна съдебна институция, която има задачата да съди лица, обвинени в престъпления срещу човечеството и военни престъпления. В изявление на руското външно министерство се казва, че МНС не е оправдал възлаганите на него надежди и не е станал независим орган на международното правосъдие. В изявлението се изтъква също "неефективната и едностранчива работа на съда в разглежданите от него дела". Руското министрество припомня, че за 14 години работа МНС е произнесъл само 4 присъди, а е похарчил над 1 милиард долара. Според Москва показателно за работата на съда е отношението му към събитията от август 2008 г., когато Русия и Грузия водиха кратка война. Тя обвинява МНС, че се е фокусирал основно върху предполагаемите престъпления, извършени от южноосетинските милиции и руските военни в Грузия, а е премълчал престъпленията, извършени от грузинските военни, припомня Франс прес. В края на януари тази година МНС обяви, че започва разследване на руско-грузинската война от 2008 г. Съдът разследва и проевропейския бунт на Майдана в Украйна и конфликта в Източна Украйна, за който Москва е обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти. По-рано тази седмица съдът публикува изявление, че смята Русия и Украйна за замесени във въоръжен конфликт и Крим за окупирана територия. Три африкански страни - Гамбия, Република Южна Африка и Бурунди - неотдавна също обявиха намерение да се изтеглят от МНС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3916 |11.11.2016 Русия: Имаме доказателства за химически оръжия в Алепо . 1| 4929 |09.11.2016 Подписали сме с Русия за ремонта на МиГ-29 . 0| 4057 |08.11.2016 Меркел предупреди, че Русия може да се намеси в изборите в Германия . 11| 15463 |01.11.2016 Ген. Събев: Русия е по-опасна от „Ислямска държава”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads