Реклама / Ads
1| 3786 |16.11.2016 НОВИНИ

ЕК: Има макроикономически рискове пред България

.
Българската икономика все още е изправена пред макроикономически рискове, които Европейската комисия ще продължи да следи.
 

Това става ясно от публикувания в сряда Доклад за механизма за предупреждение. През пролетта България за втора поредна година бе посочена като държава с прекомерни макроикономически дисбаланси, съобщи Медиапул.

 

Страната продължава да отчита прекомерни дисбаланси по три показателя - нетна международна инвестиционна позиция, ръст на разходите за труд и безработица, става ясно от доклада.

 

В групата на държавите с прекомерни дисбаланси или дисбаланси, които ще бъдат наблюдавани и ще получат препоръки, са още Хърватия, Кипър, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швеция.

 

Държавите, които успешно излизат от процедурата по наблюдение заради прекомерни дисбаланси, са Белгия, Унгария, Румъния и Великобритания. За тях не се наблюдават рискове, които да изискват задълбочени прегледи през 2017 г.

 

Според евроекспертите международната инвестиционна позиция на България продължава да се подобрява. Износът се увеличава през последните пет години въпреки загубата на пазарен дял през 2015 г. Има устойчиво понижаване и при разходите за труд. Отчетен е и спадът на безработицата.

 

Съществен проблем обаче продължава да бъде задлъжнялостта на частния сектор и проблемите с правната рамка на несъстоятелността и сравнително високия дял на лошите кредити.

 

Наскоро ЕК обяви есенната си макроикономическа прогноза, в която увеличи очакванията си за растежа на България до 3.1% през 2016 г. и 2.9% през 2017 г.

 

Бюджетите на само пет държави от еврозоната напълно отговарят на изискванията на Пакта за стабилност и растеж, става ясно още от доклада на ЕК. Това са Германия, Естония, Люксембург, Словакия и Холандия. Програми за корекции на прекомерен дефицит в момента изпълняват Франция, Португалия и Испания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3543 |16.11.2016 Сложиха белезници на председателя на румънската ЦИК . 1| 3671 |16.11.2016 С. Николов: Политиката на НАТО трябва да се определя от народите . 1| 19189 |16.11.2016 Първи плонж на Ненчев пред президента ген. Р. Радев . 5| 5790 |15.11.2016 Станишев определи като историческа победата на президентската двойка Радев-Йотова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads