Реклама / Ads
0| 3620 |17.11.2016 СВЯТ

Манюел Валс: Има риск Европа да се разпадне

.
Манюел Валс
Европа е в опасност от разпадане и може да се провали, предупреди днес френският премиер Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.
 

На икономически форум в германската столица Берлин, организиран от вестник "Зюддойче цайтунг", Валс заяви, че европейските проекти имат нужда от нова основа, а Франция и Германия трябва да поведат ЕС, като покажат сила. За целта е необходимо Франция да продължи реформите, включително да понижи корпоративните данъци, а Германия - да направи повече инвестиции.

 

Валс предупреди, че "Европа може да изпадне от историята". "Трябва да дадем на проекта "Европа" нов смисъл. Хората искат да ги чуем", призова френският премиер, цитиран от ТАСС. 

 

На фона на възхода на популисти в политиката, Манюел Валс се обяви за "глобализация в служба на хората", за да бъде даден отговор на техния гняв, предаде Франс прес. Той прикани по-конкретно Европа да "излезе от невинността" в областта на международната търговия и имиграцията и да каже по-ясно "кой може и кой не да влезе и остане" на нейна земя.

 

Френският премиер се обяви за изграждане на истински европейски съюз в сферата на отбраната. "От това зависи сигурността на Европа", се аргументира той, цитиран от ТАСС и bTV.

 

Валс прикани страните от ЕС да положат повече усилия в областта на сигурността и да повишат своите военни разходи до 2 процента от БВП. "Бързата реакция при кризи и финансирането на отбраната - това са най-важните условия за стратегическа самостоятелност на Европа", подчерта той.

 

Френският премиер социалист заяви, че е възможно лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен да спечели президентските избори догодина, предаде Франс прес.

 

"Всички проучвания на общественото мнение сочат, че (Льо Пен) ще отиде на втори тур... това означава, че балансът във френския политически живот ще се промени напълно", подчерта Валс в отговор на въпрос по темата след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ миналата седмица. Той предупреди за "опасността, която представлява крайната десница", в момент, когато вниманието се съсредоточава върху първите президентски избори на социалистите и консерваторите.

 

"Естествено, правя разлика, Тръмп бе кандидатът на голяма партия, Републиканската, която вече доминираше в Конгреса и много американски щати. Онова, което ни безпокои, разбира се, са неговата риторика и предложения", коментира Валс.  

Първият тур на президентските избори във Франция е насрочен за 23 април, а очакваният балотаж - за 7 май.

 

Националният фронт вече е класирал свой кандидат за втори тур на президентски избори, припомня Франс прес, цитирана от БТА. През 2002 г. бащата на сегашната водачка на партията, Жан-Мари льо Пен, изненадващо елиминира на първия тур социалиста Лионел Жоспен. На балотажа Льо Пен бе победен с голяма разлика от тогавашния президент консерватор Жак Ширак, зад когото се обединиха основните политически сили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5067 |16.11.2016 Крайнодесните екстремисти в Германия сеят насилие в Европа и САЩ . 3| 3885 |16.11.2016 Нинова: Европарите изтекоха в магистрали, услуги и кражби . 0| 3863 |16.11.2016 България е на 18-то място по корупция сред 35 държави в Европа и Азия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads