Реклама / Ads
3| 4196 |17.11.2016 НОВИНИ

Софиянски: Три правителства не си мръднаха пръста за спасяване на КТБ

.
Стефан Софиянски
Три правителства не си помръднаха пръста за спасяване на КТБ - и на Борисов, и на Орешарски. Има две възможности за служебен кабинет. Едната - Плевнлелиев и Радев да се споразумеят. Другата - Патриотите да излъчат експертен кабинет, като се разберат с ГЕРБ и БСП. Това заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски.
 
Политическата криза е ежедневие. От 2007  до 2016, 10 години България е сменила 6 правителства. Когато за 10 години смениш  6 правителства, за каква стабилност да говорим? Има прекъснати мандати. Безработицата от 200 000 през 2007 г. стигна до преди две години на 410 000, сега е слязла до 210 000. Икономическото положение се влошава все повече и повече. 2007 г. имахме 5 млрд. външен дълг. Сега е 12 млрд и е 26% от БВП. Това не е страшно, ако имахме работеща икономика, обясни той дали има политическа криза в България пред bTV.

БВП не е мръднал. Други страни като нас постигнаха високи темпове на растеж. Свикнахме с политическата криза. Три правителства не си помръднаха пръста за спасяване на КТБ - и на Борисов, и на Орешарски. Оттук нататък има един спокоен и разумен изход, който да ни даде новоа мотивация, нова надежда, каза още той. Като че ли влязохме в ЕС и заспахме. Сега гледам едни деца, които си правят наопаки. Трябва ни нов път и имаме такъв, посочи още бившият служебен премиер.

Избори може да има април. Парламентът ще паботи до края на януари. Има 2 възможности - да се спроразумеят Радев и Плевнвелиев за служебно правителство. По-добре ще е, ако една от политическите сили вземе мандат и се направи едно експертно правителство. ГЕРБ и БСП се отказват. Патриотите, тезите и кампанията им бяха разумни, те имат едно обществено доверие. Ако имат волята да се разберат с ГЕРБ и БСП да излъчат един експертен кабинет, има министри, които не носят партийни белези. Хубава е,  да има един разумен кабинет и бъде избран от парламента, който така или иначе ще работи. Ако се разберат, че трябва да се осмисли работата на този парламент, може да се приеме един проект на конституция. Нека започне дебата за нея в рамките на този парламент. И се стигне до вариант, който може и да не е най-съвършеният.  Но тогава президентът ще има възможността да насрочи ВНС на базата на проекта. Като приеме новата конституция ВНС се разпуска. И след това парламентът взема решение ВНС да се трасформира в обикновено и продължава работата. Намаляват се наполовина депутатите и с 50% ог бюджета се свършва работа, посочи Софиянски път заизлизане от кризата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4924 |19.06.2016 Проф. Гечев: И двете правителства на ГЕРБ съсипаха стратегически проекти . 0| 4784 |29.03.2016 Софиянски: Хоризонтът на ГЕРБ е последното място в ЕС . 8| 4436 |14.02.2016 Гарелов: Гръцките правителства не се плашат от протести като нашите . 23| 5425 |12.02.2016 Емил Райнов: Москов има енергия да събори две правителства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads