Реклама / Ads
4| 9853 |18.11.2016 ГЛАСЪТ

Къде са тези 69 депутати?

.
Пленарна зала
Въпреки заявките на премиера в оставка Бойко Борисов, че кабинетът щеше да падне дори и при друг резултат на президентските избори, тъй като няма достатъчно парламентарна подкрепа за Бюджет 2017, финансовата рамка бе приета в Народното събрание на първо четене.
 

102 депутати гласуваха „За” приемането на бюджета на първо четене. 58 се обявиха „Против”, а други 11 се въздържаха. БСП и ДПС гласуваха против, всички присъстващи от ГЕРБ подкрепиха бюджета, както и представителите на Атака, БДЦ и Реформаторския блок. Девет души от Патриотичния фронт се въздържаха, а един гласува „Против”.

 

Прави ли ви впечатление нещо? 102 + 58 + 11 = 171. Според чл. 63. от Конституцията на Република България „Народното събрание се състои от 240 народни представители.” По закон, разбира се, депутатите не са длъжни да присъстват на едно или друго гласуване в пленарна зала. Някой от тях може да е болен, а друг възпрепятстван. Когато 69 народни представители обаче отсъстват от най-важното гласуване, с оглед на скорошното разпускане на 43-тото Народно събрание, можем да говорим за политически абсурд. При това те са от всички парламентарни сили, не говорим за бойкот на една или друга партия.

 

През последните месеци политическите партии се надпреварваха да разясняват на гражданите как отпадналият от референдума въпрос за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 е не само противоконституционен, но и крайно популистки. Защото с 240 депутати българските граждани получавали по-добра представителност в Народното събрание.

 

На каква представителност могат да се надяват обаче гласоподавателите на тези 69 народни избраници, които днес прецениха, че имат по-важни задачи от гласуването на държавния бюджет за 2017 г.? Не ви ли се струва абсурдно финансовата рамка, която бе посочена като толкова съдбоносна за бъдещето на България, е приета на първо четене с гласовете на по-малко от половината депутати?

 

Единствената положителна новина е, че скоро тези 240 заематели на депутатски кресла ще ги освободят. Можем само да се надяваме, че следващите 240 ще намерят време да се доберат до Народното събрание поне при гласуването на държавния бюджет.

 

Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6074 |13.05.2014 Колко е IQ-то на кандидатите за евродепутати? . 8| 6118 |06.05.2011 ГЕРБ се разделя с 20 депутати? . 7| 5817 |13.08.2008 "Атака" срещу МВР-министъра: Защо полицаи бият евродепутати?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads