Реклама / Ads
2| 7048 |18.11.2016 НОВИНИ

Новият шеф на ЦРУ – противник на Иран и мюсюлманските лидери в САЩ

.
Майк Помпео
Републиканецът Майк Помпео по всяка вероятност ще бъде новият шеф на ЦРУ. Новината обявиха американските медии, според които новоизбраният президент Доналд Тръмп е предложил поста на съпартиеца си и той е приел.
 

Кой е новият шеф на американските шпиони?

 

Помпео е сочен за близък до избрания за вицепрезидент бивш губернатор на Индиана Майк Пенс. Именно конгресменът бе сред основните сподвижници на Пенс по време на кампанията му и е помогнал за подготовката му за вицепрезидентския дебат със сенатор Тим Кейн.

Помпео е отрасъл в един от най-републиканските райони в Калифорния – Ориндж Каунти. Завършва военната академия West Point и изучава право в Харвард. Преди да се захване с политика основава компанията Thayer Aerospace, която се занимава с производство на авиочасти за пътнически и военни самолети. След влизането си в Конгреса през 2010 г. се отличава като сериозен опозиционер на администрацията на президента Барак Обама, като в тези си действия нерядко се е разграничавал дори и от своите съпартийци в републиканската партия.

 

Бъдещ конфликт с Иран?

 

Като конгресмен Помпео ще бъде запомнен с множество предложения за закони, касаещи увеличаване на санкциите срещу Иран заради ядрената програма на ислямската република. Той е и сред най-яростните противници на сделката, инспирирана от Барак Обама и държавния секретар Джон Кери относно отмяната на санкциите срещу страната в замяна на замразяване на ядрените разработки.

Лошите отношения обаче се оказват двустранни. През февруари Помпео и двама други конгресмени от Републиканската партия не успяват да си осигурят визи за Иран, за да извършат мониторинг на изборния процес в страната.

 

Името на конгресмена беше в центъра на събитията и при инцидента с американските моряци, навлезли в ирански води по-рано тази година и задържани от властите. Тогава Помпео поиска разследване за нарушаване на Женевската конвенция, но до такова не се стигна.

 

Противник на мюсюлманските лидери

 

Критиците на Помпео го окачествяват и като противник на мюсюлманските лидери в САЩ. През 2013 г. след атентата в Бостън той изнася реч в конгреса, в която обвинява ислямското лидерство в страната, като заявява не само, че не противодейства достатъчно на тероризма, но дори го поощрява.

 

„Когато най-опустошителните терористични атаки в САЩ през последните 20 години идват от хора, изповядващи тази религия, и извършвани в нейното име, то специалната отговорност трябва да падне върху раменете на лидерите на тази религиозна общност”, заяви тогава Помпео.

 

Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4004 |18.11.2016 БСП иска спиране на концесията на Летище София . 0| 3864 |17.11.2016 Фич: Избирането на Тръмп повиши несигурността в света . 1| 4404 |16.11.2016 „Прозрачност без граници”: Съдебната система в БГ е най-корумпирана . 0| 3529 |15.11.2016 Със закона се урежда назначаването и ротацията на регистрираните одитори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads