Реклама / Ads
0| 4635 |19.11.2016 СВЯТ

Хиляди протестират в Полша срещу реформите в образованието

.
Учители от цяла Полша са сред хилядите протестиращи във Варшава срещу образователните реформи, предлагани от дясното правителството. Критиците смятат, че хиляди работни места може да бъдат закрити, съобщава Агенция ”Франс прес” и Нюз. бг.
 

Протестиращите също са притеснени и заради предложените промени в учебната програма, включително включването на "патриотични ценности", възприети от управляващата партия "Закон и справедливост".

 

"Призовавам премиера Беата Шидло и правителството да не унищожават активите на настоящата образователна система", заяви Славомир Брониарз, ръководител на основния учителски синдикат.

 

Свирещите на свирки демонстранти поздравиха Брониарз на централния Пилсудски площад във Варшава. Те скандират слогани като "Не на хаоса в училищата", "Спрете реформите в образованието" и "Не на революцията в училищата".

 

Реформите предвиждат промяна на тристепенната училищна система до такава на две нива, което означава, че много гимназии ще бъдат затворени. Критиците твърдят, че предложението е изготвено набързо и има много недостатъци. Правителството на Полша предизвика спорове по няколко въпроса, включително затягане на закона за абортите и промените в правилата на взимане на решения от Конституционния съд на Полша, които предизвикаха криза. Последните реформи разтревожиха Европейския съюз и предизвикаха поредица от протести по улиците. Опозицията твърди, че промените са предназначени, за да парализират съда и да подкопаят демокрацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4584 |29.10.2016 ФБР поднови разследването срещу Хилъри Клинтън за имейлите . 0| 4318 |17.10.2016 Хиляди протестират в Унгария срещу правителството на Орбан . 0| 4319 |26.09.2016 Клинтън срещу Тръмп в първи предизборен дебат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads