Реклама / Ads
1| 4556 |21.11.2016 НОВИНИ

Първанова: Лъжат за масова зараза в Харманли

.
Петя Първанова
Информацията за масова зараза в бежанския център в Харманли не е вярна, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Петя Първанова. Вчера стотици жители на Харманли излязоха на протест заради съмнения, че институциите не дават истинската картина на заразните заболявания в бежанския център в града.
 
Те поискаха оставката на Петя Първанова и заплашиха, че ако в тридневен срок не бъде изяснена истинската картина на ситуацията, ще преминат към гражданско неподчинение.

Първанова обаче бе категорична пред БНР, че разпространяваната през последните два месеца информация за масова зараза, за множество случаи на лайшманиоза в центъра в Харманли, е невярна.

"Сега мога по категоричен начин да го заявя, защото вчера и в събота екип от ВМА - инфекционисти и дерматолози, посетиха центъра и извършиха прегледи. Посещението е във връзка с препоръките на омбудсмана. Прегледани бяха 126 лица с най-сериозни видими кожни проблеми, обриви и усложнения. Случаите на краста, които са установени при вчерашния преглед са 26. 23 са, тези които са пристигнали миналата седмица и са установени при първоначалния преглед и 3 лица с усложнения от неправилно лечение. Няма диагноза лайшманиоза - това е много важно да се знае. Няма опасност за здравето на хората, живеещи в близост до центровете на ДАБ." - обясни Първанова.

По думите й, в центъра в Харманли живеят 3001 мигранти. Във всички останали центрове се настаняват под 1000 души. Работи се по въпроса половината от центъра в Харманли да стане от затворен тип.

В момента, в който лицата поискат международна закрила, те са вече с различен статут - на кандидат - бежанци или кандидат - чужденци за хуманитарен статут. До момента, в който те се извършат дадено нарушение, те няма как да бъдат настанени в център от затворен тип, каза Първанова.

По отношение на мигрантския наплив по границите и евентуалното увеличаване на потока, Първанова заяви, че има лек, нетраен спад на лицата, които се опитват незаконно да пресекат границата. В момента сме на 100% заетост, а през изминалата седмица бяхме 109 - 110, допълни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4296 |18.10.2016 Тръмповица: Жените, които го обвиняват в сексуален тормоз, лъжат . 1| 4486 |11.10.2016 П. Първанова: Бежанците от Гърция са претенциозни - искат жилища и пари . 0| 3723 |26.09.2016 Брад Пит отива на детектор на лъжата заради Марион Котияр . 1| 5171 |16.09.2016 Първанова: Бежанците в ”Овча купел” са добрички, сричат български

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads