Реклама / Ads
1| 4638 |21.11.2016 НОВИНИ

3200 руски граждани се бият на страната на ИДИЛ

.
Руското министерство на външните работи обяви, че повече от 3200 руски граждани воюват на страната на групировката ”Ислямска държава” в Сирия и Ирак и че при завръщането си създават нелегални терористични формирования в Северен Кавказ, съобщава БНР.
 
Директорът на департамента по новите предизвикателства и заплахи към руското външнополитическо ведомство Иля Рогачов съобщи стряскащата цифра от 3200 руски граждани, които са отишли в Сирия и Ирак и воюват на страната на терористичните групировки в Близкия изток. Той сподели, че по оценка на властите в Москва, основната заплаха за Русия идва от преминалите школата на обучение в реални условия в двете близкоизточни държави руснаци, участвали на страната на радикалните групировки там. След завръщането си предимно в Северен Кавказ бившите бойци се присъединяват към действащите в този регион нелегални криминални и бандитски формирования, като ги вербуват и така те се превръщат в скрити групи за извършване на терористични актове, каза руският дипломат.

Освен това руските власти са обезпокоени от разгърнатите действия на емисарите на ИДИЛ и идеологическата експанзия в интернет и информационното пространство.

Социалните мрежи са се превърнали според руските специални служби в основен канал за вербуване на потенциални терористи - предимно млади хора, които понякога не могат да се справят с отсяването на пропагандната дейност на такива емисари и попадат под влиянието на тези псевдоидеологии. Рогачов ги определи като мини със забавено действие. 

Новината беше коментирана и от председателя на Комитета по отбраната към горната камара на руския парламент Виктор Озеров, които потвърди опасенията на властите и заяви, че завръщащите се от Сирия и Ирак могат да се превърнат в сериозна заплаха за сигурността. Според него трябва да бъде създадена международна информационна база, така че всички страни да имат достъп до този рисков контингент.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3864 |21.11.2016 Турция се въоръжава с руските ПВО С-400 ”Триумф” . 1| 4403 |17.11.2016 Руският патриарх поздрави президента ген. Радев . 0| 3914 |16.11.2016 Има още заподозрени покрай арестувания руски министър . 1| 4416 |15.11.2016 2 млн. $ подкуп - обвинението на руския икономически министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads