Реклама / Ads
5| 13613 |22.11.2016 ГЛАСЪТ

Как и защо прокуратурата се зае с Москов и ваксините

.
Смърди ли откъм прокуратурата? Този въпрос си задават мнозина през последните няколко дни, след като в понеделник здравният министър Петър Москов и неговият заместник Адам Персенски се обзаведоха с по няколко обвинения за сделката с турските ваксини.
 

Повечето хора по презумпция се усъмниха в безкористното желание на прокуратурата да накаже двамата високопоставени мъже. Мълвата, че им е устроен капан, за да бъде унищожена  политическата им кариера веднага след изборите, се разнесе със скоростта  на светлината. Истината, обаче е малко по-различна. Наблюдаващият прокурор реши да действа след изборите, за да не бъде упрекнат, че е влязъл в ролята на политическа бухалка. Заради  всеобщото усещане, че рано или късно Москов ще излезе чист от аферата, подобно на всички негови колеги, викани в следствието,  доста любопитни неща от кухнята на разследването не видяха бял свят. Хората се научиха да не вярват на хубавото. И с право.

 

Фрог  нюз  преди всички медии съобщи в края на октомври 2015 г. ужасяващата новина, че у нас е внесена забранената за употреба в ЕС  и пълна с живак ваксина срещу хепатит В „Еувакс ”.  Не го отбелязваме, за да се хвалим, а за да спазим хроникалния ред. Ден по-късно, на 22 октомври, екипът ни пусна сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров  и председателя на ДАНС  Димитър Георгиев. Вярвахме,  че поне един от тях ще реагира като ужилен, че 100 000 български деца може да бъдат ваксинирани с прокут, около който витаят тежки съмнания. Става дума за ваксината „Еувакс ”. Същият ден, провокиран от публикацията, Петър Москов привика всички медии, за да им съобщи, че написаното във Фрог нюз е пълна глупост и  че сме станали проводници на нечии фармацевтични бизнес кръгове. Нещо повече, за да изглежда още по-убедителен и  страховит, пусна димката, че ни чака съд до дупка, като исковете ще са от негова и от турска страна едновременно. Медиите, без изключение, коленопреклонно се довериха и на  сляпо лансираха защитната му теза. Твърди се, че били подплатени финансово, за да си затворят устите, но тяхната съвест си е тяхна - те да се оправят. „Сагата с ваксините отива на съд”,  дружно съобщиха те, отдъхвайки си, че всичко е приключило.

 

Следват малко известни за обществото ни факти. Сотир Цацаров  разпределя  сигнала на Фрог  нюз на двамата си заместници - Борислав Сарафов и Ася Петрова, която е и шеф на ВАП . Сарафов не се трогва кой знае колко и  незнайно по какви причини, решава, че няма да проверява дали има извършено престъпление. Може и да е решил, че не трябва да си навлича неприятности  от страна на  премиера Бойко Борисов, който в този момент демонстрира особена близост с Москов. За това  джиросва материалите на Ася Петрова, която може да търси само административна отговорност на виновните за вноса на ваксините. Разследващите са наясно, че ако във ВАП  отрият нещо гнило, здравното министерство  ще се размине с някое и  друго предписание  за работата си и толкоз. Сиреч и вълкът сит, и агнето цяло. В ДАНС  пък въобще се правят на ударени.  Хвърлят сигнала ни  в „кръглата папка” и забравят за случая.

 

Новите факти, които продължават да излизат  във Фрог  за ваксините, подкрепени с документи, не трогват никого, освен неколцина смели медици, решили да разкажат за опасностите. Гласът им обаче заглъхва, защото други медии не им дават думата. Канен е основно Москов, който не спира да кълне, наричайки ни  „мръсници” и „хиени”.  Месец след сигнала на Фрог,  журналистката от ВНТ Валя Ахчиева  пуска в предаването  „Окрито ” нови факти около ваксините от Турция. (Месец след нашите публикации и интервюто на Люба Кулезич по същия проблем с д-р Дечо Дечев - в БНТ да не се правят на разсеяни.) Този път стана ясно, че и другата внесена ваксина „Пентаксим ” е забранена. Междувременно ВАП  извършва проверка и излиза със становище, че ваксините са незаконни и употребата им трябва светкавично да спре.  Зам.-главният прокурор Ася Петрова изпраща материалите на ВКП  с мнение, че има данни за извършени престъпления. Ахчиева свърши сериозна работа и заслужава само адмирации.

 

Висшите прокурори решават да върнат топката в ДАНС , където тя се тупа близо три месеца. След дълго протакане родното ФБР  излиза през април т. г.  с един от най-срамните си доклади. Той  може да бъде събран в едно изречение: -престъпление има, но виновни няма. Изводите на ДАНС  за пореден път доказват, че институцията се крепи от управляващите, за да ги закриля, ако облаците над главите  им се сгъстят. И в този миг става невиждано чудо - прокуратурата не приема изводите на ДАНС,  заинатява се и  противно на очакванията, че  ще замете боклука под килима, образува досъдебно  производство. Следват нови разкрития както във Фрог, така и в „Открито”. Броят на публикациите ни  за ваксините през годината надхвърля 50. Стигна се дори до там, че пуснахме и спряното от БНТ разследване на Ахчиева, което обществената телевизия бе спряла.  Но Петър Москов остана непоклатим на тезата си, че прави всичко за благото на народа.

Ако от прокуратурата се носи неприятна миризма, то тя не е защото Москов се обзаведе с обвинение след изборите и след като кабинетът подаде оставка. Наши източници разкриха, че не всички държавни обвинители, ангажирани с проблема, работят с желание по темата. Сякаш се налага да отхвърлят нещо досадно. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова скри факта, че по наш сигнал е започнала проверката  за опасния "Еувакс".  Лекари са категорични, че  ваксината с живак не е била приложена на децата заради шума, който сме вдигнали. Не е ясно и защо в края на м. г.  зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, сочен за особено близък до модела  КОЙ,  отказва да провери има ли извършено престъпление. Че смърди неприятно от прокуратурата, няма съмнение. Доказателства в тази посока колкото искате. Случаят с ваксините, обаче дава малка надежда, че понякога свеж вятър влиза дори през прозорците на държавното обвинение. Стига някой да се отнесе сериозно към задълженията си.

 

Екип на Фрог

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8972 |01.12.2015 Има ли пилот в прокуратурата? . 13| 13042 |27.11.2009 Вопли и сополи откъм „Левски” – шоу за публиката . 36| 10991 |20.08.2009 Станишев откъм грешната страна на вълшебната пръчица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads