Реклама / Ads
6| 12156 |22.11.2016 ЪNDERGROUND

Сигналът на синдиците на КТБ АД до Борисов, Прокуратурата и МВР е всъщност срещу основният свидетел Бисер Лазов

.
В началото на месеца, само два - три дни преди изборите, в официално съобщение последвано от статия в „Труд“ и в други медии гръмна новината, че синдиците на КТБ АД /н/ са подали сигнал до министър-председателя Бойко Борисов /сега в оставка/, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова /сега също в оставка/.
 

Сигналът е насочен срещу дружества „които имат задължения (непогасени кредити) към КТБ АД (н) в особено големи размери и насочени към умишлено осуетяване на възможностите на КТБ да интервенира върху притежаваните от тези дружества активи, закупени пряко или опосредствено с кредити от банката.“

                 

Пеевските медии представиха информацията, че кредитополучатели „под контрола на Цветан Василев” източват активи. Но ние си направихме труда да проверим дали това е така, защото меко казано е жалко и смешно един кредитор да се оплаква на министър-председателя на страната, че не може да събере вземанията си от своите длъжници.

 

Описаните от синдиците схеми, които се извършват от страна на кредитополучателите, говорят единствено за тяхното безсилие и некомпетентност да се справят с поставената им задача. За да отклонят вниманието от изпуснатите активи в полза на Делян Пеевски и Бисер Лазов, поради тяхната безстопанственост, синдиците се опитват да внушат, че Цветан Василев се разпорежда с активите на „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД и „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ.

 

Не на последно място – защо сигналът на синдиците не е адресиран на министър Владислав Горанов?

 

Каква е истината за двете дружества – кредитополучатели на КТБ АД:

“Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е дружество за инвестиции в имоти собственик на хотели, което се търгува на БФБ. След затварянето на КТБ има промяна в контрола. Съдът отхвърли иска на КТБ срещу прихващанията.

 

Относно казуса по кредитите на „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ, може би в бързината, а може би съвсем не, синдиците са пропуснали да отбележат, че това дружество е под контрола на основния свидетел на Прокуратурата и най-големия крадец на активи от КТБ АД – Бисер Андонов Лазов. Основният акционер на „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е „Аквафинанс” ЕООД, което дружество е собственост на „Интер финанс инвест” ООД със съдружници Бисер Андонов Лазов и неговата спътница в живота Албена Богомилова Андреева.

 

През май 2015 г. ЧСИ продава на търг апартмент на столичната ул. “Самуил” No:79, ет.3, ап.7 , където е седалището на „Хелт енд Уелнес”. Купувач е “Солид – 85” – собственост на Младен Мондешки, който е брат на адвокат Момчил Мондешки. Счетоводител на това дружество до 19 ноември 2015 г. е била синдичката на КТБ Кристи Маринова (чрез фирмата си “Кристи Акаунтанси”, Троян).

 

С този сигнал става ясно, че всички не са вдигнали ръце от безконтролните кражбите на Лазов и компанията му и се чудят как да го спрат. За да се оплачат на Борисов, Цацаров и Бъчварова нещата са придобили чудовищна наглост.

 

В своят сигнал синдиците твърдят, че „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД вече е собственост на „Руснефтехим България”. Справка от Търговския регистър показва, че изпълнителен директор на „Руснефтехим България” ЕАД е Максим Жеков Димов. Ако това наистина е станало, то синдиците категорично признават безстопанствеността, която са проявили в този случай. Всички акции от капитала на „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД са заложени в полза на КТБ АД по кредит на основния акционер – „Корси Маунтин Ризорт” АД. Всички оригинали на временните удостоверения се намират в банката.

 

Горните твърдения се потвърждават и от доклада на парламентарната комисия по казуса „КТБ”: 


„По договори за кредити от 15.03.2011 г. и от 10.10.2011 г. е учреден реален залог на собствени акции от капитала на „САНА СПЕЙС ХОТЕЛ ХИСАРЯ”, съответно 80 х.бр. и 250 х.бр.”


Как така синдиците на банката са допуснали да се прехвърли собствеността върху акциите от капитала на „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД при положение, че всички оригинални документи по собствеността на акциите се намират при тях? Защо квестори и синдици не са предприели абсолютно никакви действия за своевременно налагане на възбрана на всички хотели на „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД, както и принудителни действия спрямо акциите на дружеството?

 

Има и друга хипотеза - явно сигнала на синдиците е писан от друг и те не са проверили, под какво се подписват. Двете посочени дружества - „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД и „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ са под контрола съответно на Бисел Лазов и Максим Димов. Какво общо има в случая Цветан Василев? Може пък като му се припишат тези дружества да се активизира прокуратурата.

 

За пореден път се опровергават твърденията на Прокуратурата, а именно, че банката е кредитирала „кухи” дружество без активи. Ако нямаше активи, нямаше да има и подобни пасквили, като писмото на синдиците.

 

Относно третото споменато дружество „Петрол“ – защо синдиците не са си направили труда да проверят какво са свършили преди тях квесторите по тази тема. Ще открият заличените ипотеки примерно?

 

„Считаме, че проверката от компетентните органи, както и съдействието на отговорните институции в Република България, ще способстват да бъдат преустановени опитите за организирано изваждане на активи от патримониума на длъжниците на банката в полза на определени лица, като същевременно намесата на компетентните органи ще позволи на синдиците на КТБ АД (н) да попълнят масата на несъстоятелността с възможно най-голямо по размер имущество, което да послужи за удовлетворяване на кредиторите.“, пишат синдиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7113 |23.03.2024 Миролюба Бенатова: Ружа Игнатова е може би много по-голям фактор от Еврото и Нотариуса . 8| 9893 |23.02.2024 Адвокатът на убитото от Семерджиев момиче: Това, което се случва, е пълен цирк . 7| 9361 |21.02.2024 Колата на Илия Златанов е открадната, след като е разпитан за Сарафов и "Осемте джуджета" . 2| 3434 |20.02.2024 Закопчаха двама българи в Одрин за трафик на хероин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads