Реклама / Ads
4| 7723 |23.11.2016 НОВИНИ

Фрог сметна: Възможните сценарии за нов кабинет

.
43-то Народно събрание
Нещо странно се случва в президентството през последните две седмици, след като кабинета „Борисов 2.0” депозира оставката си в парламента. И ако това твърдение ви прилича повече на заглавие от медиите на #Кой, то поведението на все още държавния глава Росен Плевнелиев и представителите на парламентарните сили не може да бъде окачествено по друг начин освен така – странно.
 

Нека първо припомним, че противно на всички очаквания, Плевнелиев отказа да стартира процедурата по назначаване на служебно правителство. По Конституция, след оставката на Борисов, той трябва да стартира т.нар. „рулетка” с връчването на проучвателни мандати за съставяне на нов кабинет. Подредени по изборни резултати такъв мандат трябваше да получат първо ГЕРБ, а ако най-голямата партия в 43-тото Народно събрание не успее да събере мнозинство, честта се падаше на БСП. При неуспех и на социалистите, Плевнелиев лично може да избере друга партия, която да се опита да състави правителство.

 

Напук на очевидната воля на бившия си шеф Бойко Борисов, президентът Плевнелиев обаче стартира друга процедура според правомощията си, а именно свика консултации с ръководствата на всички парламентарно представени партии, за да потърси консенсус за съставяне на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание. Още повече – през тези две седмици държавният глава не спря да повтаря, че „капацитетът на този парламент не е изчерпан”. Странно, на фона на това, че най-голямата партия, разполагаща с 84 депутати, отказва да прави кабинет и заявява, че няма да подкрепи друг такъв в рамките на това Народно събрание.

 

Очаквано, след първите консултации ГЕРБ заяви, че няма намерение да прави ново правителство. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че нейната партия ще върне мандата, тъй като няма как да прави правителство с налични 38 народни представители.

 

И тук се случи поредното странно събитие от последните дни – по-малките политически сили в парламента изразиха желание да съставят кабинет. Разбира се, не политически такъв, а експертен и в името на националната стабилност, но все пак кабинет. В това отношение позицията на Реформаторския блок (без Радан Кънев) и Патриотичния фронт до голяма степен се припокриват. И двете коалиции искат да правят експертен кабинет (или поне да подкрепят такъв) в рамките на това Народно събрание. С оглед на поведението на Росен Плевнелиев през последните две седмици, очевидно и неговото желание е такова.

 

След днешните консултации стана ясно, че и "Български демократичен център - Народен съюз", с тежестта на своите 14 депутати, биха подкрепили подобен експертен кабинет. Утре предстоят консултации на Плевнелиев и с последните две партии – Атака и АБВ, като се очаква тяхното становище по казуса.

 

На пръв поглед възможността за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент е нищожна, поне на база приказките на големите партии. Упоритото защитаване на обратната теза от страна на президента и поне три от политическите сили в парламента обаче говорят друго.

 

„Твърдо” заявените позиции на БСП и ДПС пък в миналото често са претърпявали промени, тъй че и безпрекословното уповаване на тях също не е разумно.

 

Фрогнюз пресметна възможните сценарии за съставяне на кабинет от 43-тото Народно събрание, ако приемем, че президентът връчи третия проучвателен мандат на Патриотичния фронт:

 

Без ГЕРБ и Реформаторски блок – 134 депутати

 

Още в първите минути след изборното поражение на президентския вот Бойко Борисов обяви, че всички са се обединили против неговата партия. Очевидно в това число не влизаха обаче онези партии от Реформаторския блок, които подкрепиха явно Цецка Цачева за втория тур на президентските избори.

 

„Имат си мнозинство, да си управляват”, заяви Борисов и хвърли оставка. Евентуално такова мнозинство би наброявало 134 депутати. В него влизат 38 от БСП, 30 от ДПС, 17 от Патриотичния фронт, 14 от "Български демократичен център - Народен съюз", по 11 от Атака и АБВ и 13 независими депутати.

 

Толкова широко мнозинство обаче едва ли е възможно, тъй като предвижда обединение между политически субекти като Патриотичния фронт и ДПС например, което би разочаровало гласоподавателите и на двете сили.

 

Без ГЕРБ и ДПС – 126 депутати

 

Изхвърлянето на ГЕРБ и ДПС от един евентуален нов кабинет би бил силен стимул за обединение в субекти, които иначе трудно контактуват в рамките на Народното събрание.

Без двете партии и с обединени пълни усилия на всички останали и независимите депутати, се събира мнозинство от 126 народни представители. За целта обаче огромна част от 22-мата депутати от Реформаторския блок трябва да подкрепят кабинет, който се ползва с подкрепата и на БСП.

 

Всеки друг вариант за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание включва промяна на позицията на ГЕРБ за незабавни предсрочни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13181 |24.11.2016 ФРОГОКО: И чужда фирма готви дела на Москов за ваксините . 6| 18909 |23.11.2016 Само във Фрог: Борисов маха Ненчев като министър . 3| 15159 |23.11.2016 Само във Фрог: Скандално Ненчев удря ГЕРБ в министерството заради инвестициите . 0| 4641 |22.11.2016 ФРОГОКО: Москов нанася щета от 40 млн. долара от БЦЖ ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads