Реклама / Ads
0| 5098 |25.11.2016 НОВИНИ

И омбудсманът отиде в Харманли

.
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова бе в бежанския лагер в Харманли, където прекара близо три часа, за да се запознае със ситуацията, след като вчера там имаше безредици сред бежанците и се наложи намесата на полицията. При размириците бяха леко ранени 24 полицаи и двама чужденци, а след бунта бяха задържани 400 мигранти.
 

Манолова заяви, че ще настоява за засилени мерки за сигурност, ускорени процедури за статут и лекарски екипи. На излизане от лагера обаче бе посрещната от гневни харманлийци, като дори силите на реда тичешком излязоха от пределите на лагера, за да я защитят, съобщи Дарик.

 

Манолова се обърна към хората в Харманли с думите, че ги разбира и са обясними основанията им за безпокойство. "Предприемат се мерки да бъде гарантирана тяхната безопасност и инцидентът от четвъртък да не се повтори, включително да се засили охраната", каза омбудсманът.

 

По думите на Манолова социалните работници в харманлийския бежански център са само трима при над 3000 обитатели на лагера. "От разговорите, които проведохме вътре, никой от тези, които евентуално биха получили бежански или хуманитарен статут, няма намерение да остане в България, така че ако процедурите се движат в по-бърз порядък и ако се инвестират средства, ако има достатъчно европейски средства, да се инвестират в тяхното доброволно извеждане, а включително и за принудителното такова, защото ако нямат право да пребивават в България, трябва да бъде създадена организация те просто да бъдат изведени", каза Манолова.

 

Взети са мерки за засилване на охраната и укрепване на оградата на лагера, отчете омбудсманът. От своя страна хората в Харманли гневно изложиха притесненията си пред обществения защитник и се възмутиха от случая, при който мигрант е запалил българското знаме. Пред харманлийци Манолова пое ангажимент всяка седмица тя и екипът й да посещават града.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11560 |25.11.2016 Новото политическо порно. А Харманли гори... . 0| 3746 |25.11.2016 ЕК следи под лупа ситуацията в Харманли . 0| 4204 |25.11.2016 Арнаудова: 400 мигранти са в ареста за 72 ч. за безредиците в Харманли . 3| 7857 |25.11.2016 Само във Фрог: Борисов наредил да се затвори лагера в Харманли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads