Реклама / Ads
5| 6217 |25.11.2016 НОВИНИ

Харманли- закъснелият кризисен пиар

.
Някой се опитва да запали огън, но си играе опасно с него и пожарът може да подпали неговата черга. Това написа късно снощи моя позната във Фейсбук по повод екшъна в Харманли.
 
Това е истината, но само част от нея. Защото събитията в  лагера за мигранти нямаше как да не се случат рано или късно. Те са бомба с часовников механизъм, която се самодетонира в определен момент. Заровена не от агенти на Ислямска държава или чужди шпиони, а от нашите, родни управленци.

Неадекватната държавна политика, външна и вътрешна, по отношение на мигрантската криза, доведе до този бунт. А властта е като щраус с глава плътно в пясъка, която тя категорично не иска да извади.

 

Това се видя и снощи и днес с неадекватните изпълнения на премиер, главен секретар на МВР, вътрешен министър, шефката на Агенцията за бежанците, която е бивш министър на МВР и още и още „отговорни” фактори.

Вместо да решат проблема, те се заеха със „световната конспирация”. Тонът бе зададен от Брисов снощи и днес подчинените му министри и началници повтарят неговите тези като папагали.

Кризисен пиар, но твърде закъснял...Всички като деца сме учили задачите:  В един басейн се влива толкова и толкова вода, а се излиза еди колко си. Какво става обаче когато в басейна само се влива, а нищо не се излива? Ами прелива. Та така и с мигрантската криза. Държавите на запад от нас взеха мерки и затвориха границите си. И ние се оказахме по неволя последна спирка за мигрантите. Но те продължават да се вливат, без да се изливат навън.

Въпросът е защо? Защо границата ни с милионите изляти за огради, сотове, охранителни системи, проходими джипове, техника, допълнителни пари за дежурства на полицаи и военни, е като пробита мрежа и чужденците си влизат както си искат? Сърбите не са членове на ЕС, нямат ограда, нито охранителни системи, но от август насам са ни върнали над 12 000 чужденци от западната ни граница.

А ние се хвалим, че сме върнали на Турция 1000 души. От началото на мигрантската криза през 2013 г. държавната политика е неадекватна и се прави „на парче”.  Тъпчеш всички заловени на браздата в бивши казарми и всичко е ОК. Обаче не е. В нормалните държави чужденците се „филтрират” от юристи, психолози, експерти на спецслужбите-отделят се в различни лагери семейства с деца, в други малолетни, в трети агресивни и потенциално опасни, някои се пращат в затворени центрове като Бусманци и Любимец, а трети директно се екстрадират.

Вътрешният министър Бъчварова обяви днес, че водачът на бунта в Харманли бил терорист. А какво прави терорист в лагер с деца, жени и т.н.? Защо той не е задържан поне? Няма отговори.

 

Вчера беше жалка картина да се гледат полицаите в Харманли. Те се лутаха и блуждаеха с палки и щитове в ръце, докато ги пердашеха с камъни и дърве. Защото чакаха заповед „отгоре”. Така е в МВР-винаги се чака заповед отгоре. Никой  не смее да поеме отговорност, за да не опере пешкира после той. Чудя се как Борисов не докара със себе си и отряда на баретите. Властта в хор обявява „бунтът е поръчан отвън”. Ами кажете къде е това „вън”, ама не казват. Със световната конспирация се оправдава всичко и некадърността и глупостта.

 

Сега Харманли ще заприлича на Катуница. Идват да показват мускули футболни фенове, всякакви националисти и фейсбук патриоти или обикновени лумпени. Зад тях прозират мераклиите за власт, които обещаваха да разстрелват всеки, преминал границата или поне да я минират. Национал-популизмът и неговата пропаганда дават обилни плодове и тази крава ще се дои здраво още дълго време.

Басирам се, че ако фейсбук патриотите бъдат изпратени само за една седмица да пазят границата, ще избягат на втория ден. Щото това не е като да седиш пред компютъра, да пиеш нещо сгряващо и да даваш акъл.

Но това е друга тема.

Ако някой искаше да реши наистина проблема с мигрантите трябваше да се заеме с каналджийските мрежи и техните босове, които спечелиха милиарди от вноса на хора през границата. Няма обаче нито един заловен такъв бос, а само дребни риби и то с условни присъди.

 

Прокуратура рапортува днес:  Над 400 чужденци са задържани за бунтовете  снощи! Браво, браво. И какво ще им направите? Ще ги осъдите условно и да платят за потрошения лагер?

Ми наложете им по 1 млн. лв. глоби-те утре я са тук, я ги няма. Ще им хванете цървулите. Почти всички заловени мигранти отиват на съд за незаконно преминаване на границата. Присъдата обикновено е 1 г. с 3 години изпитателен срок и хиляда лева глоба. Чудесно. Обаче няма мигрант платил тази глоба.

Неадекватно като цялата ни политика. Трябва кризисен пиар май за цялата държава и някой да предава SOS България като радиста на „Титаник”.

 

Стефан Ташев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7856 |19.04.2016 Миков: Премиерът води кризисен ПР . 0| 6365 |15.04.2016 Кризисен пи ар: Министър Москов храни и пои 60 журналисти във Велинград . 1| 4568 |23.02.2016 Мерджанов: Темата за сигурността на премиера е кризисен пиар . 8| 5266 |21.03.2015 Настаниха Камелия в кризисен център

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads