Реклама / Ads
5| 4739 |26.11.2016 НОВИНИ

Нинова: Целта на БСП е спечелване на предсрочните парламентарни избори

.
Корнелия Нинова
БСП предлага да се пристъпи към въвеждане на мажоритарен избор със смесена избирателна система. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на разширено заседание на Националния съвет на партията. Тя посочи, че на пленума днес ще бъде предложен проект за решение относно резултатите от националния референдум.
 
Нинова каза, че по време на кампанията са агитирали да се гласува на референдума и да се отговори с три "не" на поставените въпроси, но днес политическите сили трябва да се съобразят с волята на хората и призова за отговорно отношение към темата.

Нинова съобщи, че ще предложат и решение за промяна в БСП. Ще помислим на конгреса на 4 и 5 февруари да дадем пример за категорична промяна в партията, каза тя. Според Нинова трябва да се помисли и за нов съвременен вариант на лява коалиция. Ще предложим да приемем и нов устав на партията, добави тя.

Лидерът на БСП отново декларира, че няма да правят кабинет в рамките на този парламент и ще върнат мандата за съставяне на правителство. Ако бъде връчен мандат на трета политическа сила и бъдем поканени, ще откажем включване в такова правителство, каза Нинова.

Тя заяви, че БСП няма да участва с конкретни предложения на партийни кадри във формирането на служебен кабинет от президента Росен Плевнелиев и от новоизбрания държавен глава Румен Радев.

ГЕРБ не са непобедими и ние доказахме това, заяви лидерът на БСП. По думите й резултатите от президентския вот са показали, че механичният сбор от партии не води до повече гласове, а е нужен директен разговор с хората.

„Националният съвет реши да свикаме заседание на 49-ти Конгрес на 4 и 5 февруари”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция по време на провеждащото се разширено заседание на НС на БСП. Тя обясни, че НС е одобрил комисии, които да го подготвят. „Първо, Комисията по публични политики и съветите да подготви предизборна платформа за предсрочните парламентарни избори през 2017 г. Второ, създадохме специална комисия, която да направи анализ на досегашните коалиционни предложения в БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“, каза Нинова. „Трето, Комисията по партийна дейност да подготви проект за нов Устав на партията, който да бъде готов до края на декември“, коментира Нинова. По думите й през целия януари месец той трябва да бъде обсъждан в структурите на партията. Нинова подчерта, че е заявила пред пленума личната си позиция, която може да не бъде приета. „Като член ще внеса предложения, част от които и сега съществуват в Устава, но са поставени алтернативно”,  каза още тя. Според нея трябва да се намери вариант да се ограничи броят мандати на народните представители до три. „С уважение към опитните колеги, с желание да се ползва приемственост и да помогнат на млади, които да предложим в парламентарната група, но част от очакванията на хората са за обновление на партията в тази посока”, коментира председателят на БСП. Тя е категорична, че с промените в Устава новото ръководство няма намерение „да се бетонира за вечни времена”, а напротив, той много строго ще се спазва и председателят ще бъде с два мандата.

Във връзка с коалицията БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Нинова намира за некоректно поведение нa пaртньори по време нa пaрлaментaрни избори да сa заедно, a по време нa местни избори да учaствaт със свои листи и на много места да играят срещу кандидата на БСП. „Не може само целта за власт да бъде движеща”, категорична е Корнелия Нинова.
 
Корнелия Нинова припомни, че лагерът в Харманли е строен по времето на ГЕРБ. “Не носи отговорност правителството на Орешарски. Вчера беше пусната една лъжа, че този лагер е изграден по онова време. Не не е, по времето на ГЕРБ е. Това, което се случва няма отношение към онези години”, категорична е тя. „Отправяме своя упрек към колегите от ГЕРБ за допуснати грешки, които доведоха до това състояние, най-вече безконтролно влизане на нелегални мигранти от държави, където няма войни, занижен контрол, каналджийство, липса на държава на границата, неизграждане на оградата”, каза още тя. Относно мажоритарния вот е прието решение за смесена система. „Ще обясним аргументи за това какви рискове крие пълната мажоритарна система. Ще се обърнем към БАН, Софийски университет, научни звена, които да ни направят проекти и предложения за промени в мажоритарно-смесена система, така че да постигнем волята, която народът е поискал за мажоритарно гласуване и да гарантираме държавност и работа на институциите”, обясни Нинова. По нейните думи ще се намери най-разумното решение и ще се предложи от името на парламентарната група.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5430 |22.11.2016 Корнелия Нинова: Започваме реална промяна на БСП . 3| 3913 |16.11.2016 Нинова: Европарите изтекоха в магистрали, услуги и кражби . 2| 4424 |15.11.2016 Нинова: Ние сме за мажоритарен елемент в изборите, но не 0 лв . субсидия за партиите . 3| 4210 |13.11.2016 Корнелия Нинова: Ще върнем мандата за съставяне на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads