Реклама / Ads
3| 5079 |26.11.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: Световните лидери и медии за Фидел Кастро

.
Фидел Кастро
Едни го наричат символ на цяла епоха, символ на 20-ти век, фигура от историческо значение и революционна икона. За други е репресивен лидер, донесъл Студената война в Западното полукълбо, измъчвал 11 президенти на САЩ.
 
Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза, че името на Фидел Касто с основание се приема като символ на цяла епоха в най-новата световна история. "Изградената от него и неговите съратници свободна и независима Куба стана влиятелна членка на международната общност и послужи за вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро бе искрен и надежден приятел на Русия"

Китайският президент Си Цзинпин  пише в послание, че Фидел Кастро "ще живее вечно"  . "Китайският народ изгуби добър и искрен приятел".

Михаил Горбачов: Фидел отстоя и укрепи страната си по време на най-тежката американска блокада, когато върху него се оказваше огромен натиск.

Френският президент Франсоа Оланд: Фидел Кастро олицетворяваше кубинската революция с надеждите, които тя породи, а после и с разочарованията, които предизвика. Участник в студената война,  той успя да се утвърди в очите на кубинците като символ на отхвърлянето на чуждестранното господство.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази солидарност с кубинския народ във връзка с кончината на Фидел Кастро. Венецуела е сред най-важните икономически и политически съюзници на Куба в района. "Току-що разговарях с лидера на кубинската държава Раул Кастро, за да изразя солидарност и любов към народа на Куба във връзка с кончината на команданте Фидел Кастро".

Държавният глава на Мексико Енрике Пеня Нието нарече починалия лидер на кубинската революция Фидел Кастро приятел на Мексико и един от символите на 20-и век.  "Фидел Кастро бе приятел на Мексико, вдъхновител на двустранните отношения, основаващи се на уважение, диалог и солидарност".

Ево Моралес: "Фидел ни научи как да се борим, да бъдем упорити в името но освобождаването на обединението на народите в света.  Искам от името на боливийския народ да изразя съболезнования на братската република Куба. Много ми е болно, че команданте Фидел си отиде".

Премиерът на Испания Мариано Рахой изрази съболезнованията си във връзка с кончината на лидера на кубинската революция Фидел Кастро. "Моите съболезнования на правителството и властите на Куба във връзка с кончината на бившия лидер Фидел Кастро, фигура от историческо значение".

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече Фидел Кастро изтъкнат лидер, с чиято кончина си отиде цяла една епоха.

В "Ню Йорк таймс": Той донесе студената война в западното полукълбо, измъчваше 11 президенти и изправи света на ръба на ядрената война.

В. "Лос Анджелис таймс": Фидел Кастро бе революционна икона, чието влияние се усещаше много по-далече извън Куба.

В. "Вашингтон пост": За критиците си той беше "репресивен лидер, който превърна страната си в Гулаг." Остава да разберем дали неговата смърт ще предизвика важни промени в управлението на Куба.

В Куба ще има 9-дневен траур заради кончината на Фидел Кастро, а погребението му ще бъде на 4 декември. В събота правителството на Куба обяви девет дни на национален траур в памет на революционния лидер.

От 26 ноември до 4 декември „обществените мероприятия и представления ще бъдат преустановени, националният флаг ще бъде наполовина спуснат на държавните сгради и военните обекти“, съобщиха властите. Радиата и телевизиите ще излъчват "информационни, патриотични и исторически предавания".

Кастро ще бъде погребан в историческия югоизточен град Сантяго след четиридневна процесия през страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11930 |25.11.2016 Фрогоко: Борисов е решил лагерът да е в Харманли (Документ) . 4| 5433 |24.11.2016 Фрогоко: До 10 г. затвор грозят Ненчев и Москов . 0| 13172 |24.11.2016 ФРОГОКО: И чужда фирма готви дела на Москов за ваксините . 3| 4583 |22.11.2016 Партийните лидери на среща със Слави за референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads