Реклама / Ads
1| 4698 |28.11.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Две международни компании напират да строят АЕЦ ”Белене”

.
АЕЦ ”Белене”
Две международни компании искат да инвестират в проекта АЕЦ ”Белене”. Това казаха от Министерството на енергетиката.
 

Дружествата обаче на този етап могат единствено да поискат подробности за ядрената централа, но не и да направят конкретно предложение, защото самият проект не е готов за приватизация, уточни БНТ.

 

Министерството на енергетиката не е отказало на нито една компания среща заради проекта АЕЦ "Белене", увериха оттам. Схемата, по която процедират от ведомството, е да поканят инвеститора и да му представят възможностите. Нито едно от двете дружества, с които са се срещнали досега обаче не са уверили, че задължително ще участват в изграждането на втората атомна, когато бъде пуснат проекта официално за приватизация.

 

Преди това да се случи трябва да бъдат изпълнени две условия, обясниха още от енергийното министерство. Първо, ще трябва да бъдат платени двата реактора за централата, за което България беше осъдена от Русия на близо 620 млн. евро. Сумата е одобрена от Народното събрание, но се чака разрешение за отпускане на държавна помощ от Европейската комисия. Едва след като бъде получено такова ще бъдат платени мощностите.

 

След като реакторите станат български, страната ще отдели АЕЦ "Белене" от Националната електрическа компания и ще обяви проекта за продажба. Тогава ще могат да започнат и истинските преговори за изграждане на проекта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4519 |31.10.2016 Т. Петкова: Две компании проявяват интерес към реакторите . 2| 6449 |18.10.2016 Освободиха Овчаров, Гагаузов, Димитров от шефски постове в 3 енергийни компании . 0| 4761 |17.04.2016 Международният валутен фонд се заема с незаконните офшорки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads