Реклама / Ads
0| 3774 |28.11.2016 НОВИНИ

Зимата настъпва, снегорините са в готовност

.
Жълт код за сняг и поледици е в сила за цяла България във вторник. В някои части на страната вече започна да вали сняг, а през нощта валежите ще обхванат цялата страна. Снегът ще продължи и утре. Очакваната снежна покривка ще е до 10-15 сантиметра.
 

Температурите ще продължат да се понижават до сряда, когато термометрите ще покажат -10 градуса по Целзий, съобщи НТВ.  Причината за тези  валежи е средиземноморски циклон,който преминава южно от нашата страна. В неделя той причини сериозни наводнения в Гърция.

 

Над 3000 машини за зимно почистване са мобилизирани за поддържане на републиканските пътища и са разположени на 345 пункта в страната.

 

Стотици снегорини пък чакат на 68 места в София в готовност да излязат на пътя. Целта е максимално бързо техниката да тръгне при нужда и да не се стигне до заледени участъци. 

 

Приоритетно ще се чистят улиците и булевардите, по които се движи градския транспорт, както и опасните и стръмни участъци и мостове. След това при необходимост се преминава по вътрешно-квартални улици. Освен това всяка сутрин до 7.30 всички тротоари около спирките и подстъпите към тях също трябва да почистени.

 

Всички машини за почистване на пътищата трябва да са снабдени с GPS, за да се следи  движението им в реално време.

 

Освен снега – шофьорите ги дебнат и други скрити опасности на пътя. Когато температурата на въздуха е различна от тази на асфалта – пътищата се покриват с „черен лед”. Наричат го невидимата заплаха.

 

„Той създава един филц, който е изключително хлъзгав и става изключително опасен”, предупреди Владимир Тодоров, експерт по пътна безопасност. Най-често можем да попаднем на „черен лед”  край тунели, реки и мостове.

 

Как да разберем дали на пътя има „черен лед”? Ако асфалтът пред нас блести, а не е матов, твърде вероятно е да сме попаднали в капана на „черния лед”. Тогава преди да се качим в автомобила можем да проверим дали сцепление между обувката и асфалта.

 

Поради очакваните валежи от дъжд и сняг над по-голямата част от страната Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръча на шофьорите на тежкотоварни камиони и на леки автомобили да тръгват на път само с необходимото за зимна обстановка оборудване и да шофират със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3956 |28.11.2016 Изкарват снегорините в София . 0| 3960 |28.11.2016 Зимата идва днес . 2| 3873 |17.11.2016 Отец Иван: Нямаме храна и дърва за зимата . 0| 4008 |28.10.2016 Над 5 % ръст на туристи прогнозират за зимата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads