Фрогоко: За въображаемия ядрен ренесанс

3

|

5340

|29.11.2016
Фрогоко: За въображаемия ядрен ренесанс
Д-р Георги Касчиев

В последно време левите политици (Р. Овчаров, Р. Гечев, Р. Петков и др.) усилено призовават да се възобнови изграждането на АЕЦ Белене. Сред основните им „аргументи“ е твърдението, че ядрената енергетика в света преживява ренесанс. Има ли ренесанс на ядрената енергетика след 2000 год.?


Например професор Гечев на 24 септември 2016 год. в предаването „Офанзива“ по канал 3 уверено заявява: „В света няма губещ ядрен реактор“ ... „След 2000 година има ренесанс на ядрената енергетика“ и призовава да се слушат експертите. Реших да последвам съвета му и да коментирам тези твърдения.

Твърдението „В света няма губещ реактор“ не е верно и в подтвърждение ще приведа следните примери от последните години:

В САЩ през последните 4 години бяха преждевременно спрени 6 реактора с обща мощност 4730 MW (Crystal River 3, San Onofre 2 и 3, Kewaunee, Vermont Yankee и Fort Calhoun-1). На първите три трябва да се направят много скъпи ремонти и ще станат губещи. Другите три вече са станали губещи в условията на ниски цени на енергията, стагниращо електропотребление и по-ниски цени на електроенергията от газовите централи. По тези причини 15 - 20 реактора може да бъдат спрени до 2025 година.
Губещи реактори има и в Европа. В началото на 2013 год. в Испания поради риск от банкрут бе спрян реакторът на АЕЦ Garona (466 MW). В Швеция 4 от работещите 10 реактора ще бъдат спрени преждевременно, тъй като собствениците им считат, че стават губещи. Това са Oskarshamn-1 и 2 на компанията OKG (492 и 661 MW) – средата на 2017 год. и Ringhals 1 и 2 на компанията Vattenfall (916 и 910 MW) – през 2020 и 2019 год.

Има ли ренесанс на ядрената енергетика след 2000 год.?

Според тълковния речник ренесанс означава възраждане, разцвет, подем. Фактите показват обаче, че няма разцвет или подем на ядрената енергетика в света и само отделни страни по специфични причини продължават да строят реактори.

Като цяло за света: Според МААЕ в края на 2000 год. в света са работили 435 реактора с мощност почти 350 GW, а в края на 2015 год. - 441 реактора с мощност почти 383 GW. За 15 години нарастването на мощността на АЕЦ е само 33 GW (9,4 %), което е нищожно. За сравнение – през 2015 год. мощността на вятърните централи е увеличена с почти 64 GW (растеж от 17,2% годишно) и достигна 435,9 GW.
При това в данните на МААЕ за 2015 год. са включени 44 реактора (основно в Япония), от които електроенергия произвеждат само 2 (Sendai 1и 2), а останалите са спрени от години. Ако се отчитат само реално работещите реактори се налага изводът, че растеж на ядрената енергетика няма, а напротив има упадък. Това се подтвърждава и от следните данни - през 2015 год. АЕЦ са произвели 2441,3 TWh, което е по-малко от производството през 2000 год. (2443,8 TWh), а делът на ядрената електроенергия е намалял от почти 18 % през 1996 год. до малко над 11 % през 2014 год.

Европейски Съюз: През 2000 год. в ЕС-28 са работили 169 реактора, а през 2015 год. само 127 (мощност 121 GW, дали близо 27% от електроенергията). През този период са въведени в работа само два реактора (Mochovce 1 и 2) и е започнат строежа само на четири. Последните се изграждат с многогодишно (до 10 години) закъснение и с огромни начални разходи (4900 - 6200 EUR/kWe). Това показва, че ядрената енергетика в ЕС преживява силен упадък, а не ренесанс. Ренесанс не се предвижда и в обозримо бъдеще – например Франция реши ядрените мощности да останат на нивото на днешните 63,2 GW, а делът на ядрената електроенергия да падне от сегашните 76,3 % до 50% още през 2025 година. Прогнозите (Nuclear Illustrative Program, PINC) от април т.г. на ЕК показват, че мощността на  реакторите през 2050 год. ще намалее до 95-105 GW, а частта на ядреното производство ще спадне до 17–21%. Би било добре всички политици да прочетат този документ, но едва ли.
 
САЩ: В САЩ след 2000 год. са спрени 6 реактора и е пуснат само един, което показва съшото - няма ренесанс, а регрес на ядрената енергетика. Сега в работа са 99 реактора с мощност близо 99 GW, които дават почти 20 % от електроенергията. През 2013 год. започна строеж на 4 реактора, като вече има изоставане почти три години и ескалация на разходите над 5500 щ.д./kWe. В обозримо бъдеще не се планира строеж на нови. Прогнозите на Агенцията за Енергийно Информиране (EIA) на САЩ от т.г. показват, че  ренесанс на ядрената енергетика няма да има - към 2040 год. мощността на реактори ще бъде на днешното ниво от 99 GW. Същевременно мощността на газовите централи ще се увеличи над 1,5 пъти (от 202,3 GW сега до около 318,7 GW), а мощността на ВЕИ ще нарасне над два пъти (от 176,2 GW до 398,4 GW).

Кратък коментар за някои страни, които по специфични причини продължават да изграждат реактори.

Това са Китай, Русия и Индия, (в тях са половината от пуснатите и строящите се АЕЦ), а също Корея и Пакистан.

Китай е с една от най-мощните и най-бързо развиващи се икономики. За да се отговори на потребностите от електроенергия бяха построени много ТЕЦ на изкопаеми горива, предимно въглища, които през 2015 год. са дали 73% от електроенергията. Това доведе до силно замърсяване на въздуха, превърна страната в най-големия замърсител в света и наложи развитие на АЕЦ и ВЕИ. Сега в Китай работят вече 36 реактора (31,4 GW) и 20 (20,5 GW) са в строеж. Следва да се има впредвид, че Китай е лидер в развитието на ВЕИ, главно на вятърни централи, чиято мощност в края на 2015 год. достигна 148 GW. Неотдавна бяха въведени и две големи ВЕЦ с обща мощност 34 GW.
Русия остава твърд привърженик на ядрената енергетика и вероятно това е причината за проядрената позиция на левите политици. Сега там работят 36 реактора (26,6 GW) и се строят 7 (5,5 GW). Амбициозната ядрена програма обаче многократно претърпя значителни корекции в посока занижаване. За последен път това стана през август т.г., когато е одобрен план, според който до 2030 год. трябва да се започне изграждането на 11 нови реактора (вместо  планираните 21 през 2013 год.), а висш чиновник заяви по този повод ”няма да строим атомни централи, които не са нужни“.
Много показателен за България  е примерът на Виетнам. Икономиката на тази страна расте  с бързи темпове (около 6% годишно) и страната планираше съвместно с Русия и Япония да се построят две АЕЦ с по два 1000 MW реактора. Имайки впредвид обаче ниските и стабилни цени на природния газ, потенциала за ВЕИ и падащите цени за изграждането им, почти двойно по-ниският растеж на потреблението на електроенергия и огромната начална стойност на АЕЦ, на 22 ноември т.г. парламентът е одобрил предложението на правителството да се отмени изграждането на двете АЕЦ.

Както се казва, който може да мисли – да мисли.

Д-р Георги Касчиев

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах