Реклама / Ads
2| 6868 |29.11.2016 АКТУАЛНО

Как тaчеристът Франсоа Фийон беше харесан и избран за кандидат-президент на френската десница

.
Франсоа Фийон
Още преди три години, той пръв декларира, че ще се включи в състезанието. Социолозите го оцениха като аутсайдер, с възможности да се добере до 3-4 място. Прожекторите проследяваха двамата фаворити – консенсусният Жюпе и острият Саркози. Първият водеше във всички класации, опирайки се на центристите и на лявомислещата публика.
 

Пътят до неочакваната победа

 

Франсоа Фийон обяви кандидатурата си на 9 май 2013 и заяви, че е „кандидат, който иска да предложи проект  за промяна и напредък с цел превръщане на Франция в първа европейска сила за десет години „.  Започва първата  си кампания през 2013 г. с лозунга „Смелостта на истината“, като определи три условия за толкова пъти обещавания, но никога не нереализиран успешен пробив. Наличие на:

 

– готов още преди май 2017 година проект


– компетентен екип


– 10 мерки,  които още през първите три месеца непосредствено след изборите „да отключат икономическата ситуация“.


И през цялата си кампания не се отказа и не смекчи радикализма на програмата си.

Защо го подкрепиха французите? Въпреки, че им обеща твърд либерализъм, увеличаване на пенсионната възраст, удължаване на работната седмица, съкращаване на бройката на държавните служители, раздържавяване на здравното осигуряване, и т. н.

 

Повярваха му. Той не се промени, не се огъна, не нагласи говореното си в угода на синдикатите и центристите, не се срамуваше от традиционализма на личните си католически ценности. Когато защитаваше идеите си изглеждаше уверен и твърдо убеден, че знае и може да ги превърне в действие.

 

Фийон изпъкна пред останалите шест конкуренти на Републиканците едва по времена телевизионните дебати. Само един ден преди първия тур на първичния вот, той се появи в сондажите на първо място. В дебатите (рекорден брой на гледания)  хората го отличиха, като „човек на идеите“, който има стойностни предложения и увереност в тяхната правота. Не се защитаваше, не нападаше другите.

 

„Лекомислените“ французи оцениха неговата строгост и въздържаност. Вдъхваше им вяра.


И една любопитност – в медиите се обсъжда  дрес-кода на Фийон, които вече се определя като напълно президентски. Това, по което всички експерти са съгласни, е съгласуваността между неговото политическо послание и стила му на обличане. „И в двата случая, това е успокояващо и автентично. Ясно показва  традиционни и консервативни  ценности.“За разлика от други политици, които понякога са принудени да отстояват своя стил или да „се модернизират “ за привличане на младата публика, Франсоа Фийон остана такъв, какъвто е бил винаги.  Неговата стилистична взискателност е просто перфектно отражение на  строгостта на политическата му програма. Все пак – Франция е родината на модата.

 

 Светът май се преобръща. Измервателите на обществените настроения са безпомощни. Как стана така, че  „кандидатите на Путин“ – Тръмп, Фийон, Радев …. спечелиха. А може би те не са негови кандидати, а руските политолози и социолози са по-добрите в усещането на електоралните тенденции. Абсурдно е да се смята, че защото руският президент е споменал някого като способен лидер, а другата страна е говорила, че с Русия е по-добре да не се влиза в конфликт – изведнъж имаме кандидат-путинист.

 

Програмата на Фийон

 

Самият кандидат на десницата резюмира сърцевината на предложенията си в едно изречение: „Да работим повече и да харчим по-малко.“


Той счита либерализма на идеите си по-близък до този, осъществен в Германия от Герхард Шрьодер, отколкото до този на  Маргарет Тачър

 

  1. Опростяване на трудовия кодекс – от настоящите повече от 1200 страници, в които сложно и понякога противоречиво се регулират трудово-правните отношения, да се извади само есенцията в нещо кратко и ясно (150 стр.), годно за директно ползване. Пълно реформиране на безсрочните трудови договори, с включване на предварително дефинирани прогресивни условия за прекратяването им. Валидният в момента диспозитив на безсрочния договор във Франция (CDI) не дава почни никаква възможност на работодателя да го прекрати, което е една важна причина за нежеланието да се наемат работници по този параграф и оттам – за големия размер на безработицата в страната.

Фийон смята също така да намали възможностите за намеса на синдикатите във фирмите, като се засилят предимствата за индивидуалното директно договаряне.

 

  1. Единна социална помощ – в момента съществуват огромен брой начини за получаване на социални надбавки, като отпускащите ги организми не са свързани. Кандидат-президентът иска да ги администрира чрез една структура, което освен икономии ще донесе повече справедливост и адекватност на отговора на нуждите.
  2. Пенсионна възраст – 65 години, като преходът приключи до 2022 година.
  3. Данъци – намаляването им до 25% за бизнеса, увеличаване на ДДС с два пункта.
  4. Намаляване на облагането на капитала – да се слезе до 30%. Създаване на механизъм за стимулиране на инвестициите в малки и средни предприятия
  5. Осигуряване на статута на независимите доставчици на услуги, като за определен период и при определени условия бъдат освободени от данъчно облагане – те би трябвало да донесат 1 млн. работни места за 3 години.

Ф. Фийон не е против „социалната държава“. Тезата му е, че трябва да даде условията на бизнеса да се развива и създава  богатство.

 

  1. Държавното здравното осигуряване да се концентрира само върху тежки и дълготрайни заболявания, останалите – по-леки и банални да се поемат от частните застрахователни компании.

Справедливост за семействата от средната класа – гръбнакът на нацията. Връщане на условията за семейните надбавки за всички на нивото отпреди „ерата Оланд“ и премахване на задължението им да съучастват в осигуровката „Заболяване“.

 

  1. Край на законово фиксираната 35-часовата работна седмица, което да е валидно както за частния, така и за държавния сектор.
  2. Намаляване на бройката на държаните служители с 500 000. Това трябва да стане през периода 2017 – 2022 г., като се ползва увеличението на продължителността на работното време (още от 2017 година да се премине на 39-часова седмица) и се рационализира администрацията с повече компютъризация.
  3. 12 милиарда за сектор „Сигурност“ – отбрана, полиция и правосъдие. Силовите ведомства – жандармерия, различни видове полиция, затворническа администрация и митници да бъдат обединени и ръководени само от едно МВР. Да се разкрият допълнително 16 000 места в затворите. Всички полицаи, вкл. общинските да бъдат въоръжени.

В нощта на победата, Франсоа Фийон беше делови загрижен, без еуфория: „Страната ни е на прага на бунт. Французите са отвратени от политиката, рискуваме да видим победата на екстремизма. Време е за прелом, който трябва да стане през първите три месеца. Французите трябва да усетят промяна, която да им върне изгубената надежда“.

Той даде и конкретни обещания – какво ще направи за периода 1 юли – 30 септември 2017 г., които иска да завърши с национален референдум:


          – реформата на пазара на труда – кодекс, пенсионна реформа, трудови договори,


          – удължаване на работната седмица


          – здравна реформа, като разходите от бюджета по това перо не надминават 2%


         –  промените в областта на сигурността; акцент върху националната идентичност на  французите:


„Чужденците, които идват в страната ни, ще трябва да се интегрират, асимилират и спазват културното ни наследства.“


          – промяна на отношенията с Русия, „която е голяма ядрена държава и е в наш интерес да имаме добри отношения“.

 

Източник: Ekipbg.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6983 |18.03.2024 Край на водевила: ГЕРБ и ПП-ДБ ще правят правителство в следния състав . 22| 34384 |16.03.2024 Илиян Василев: Гонзо срещу Бербатов е като Банкя срещу Харвард. Робите искат да са си роби . 4| 2618 |15.03.2024 Какво всъщност значат руските псевдоизбори в окупираните украински територии? . 11| 2855 |14.03.2024 Градският прокурор Илиана Кирилова отказа да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads