Реклама / Ads
1| 4114 |29.11.2016 НОВИНИ

Предсрочните избори ще са по стария кодекс

.
Изборният кодекс няма как да бъде променен за следващия вот за парламент, ако той е преди лятото. Това стана ясно по време на обществено обсъждане за мажоритарната система, организирано от правната комисия на Народното събрание.
 
От ГЕРБ обясниха, че Венецианската комисия не позволява промяна в правилата за избори по-малко от година преди датата им. Въпреки това сценаристите на “Шоуто на Слави” Филип Станев и Тошко Йорданов настояха, че 2 и половина милиона българи са поискали мажоритарна система в два тура. “

Дебатът трябва да бъде как да приведем волята на народа в закон”, скара се Йорданов. И настоя следващите избори за депутати да бъдат по новите правила. Патриотът Димитър Байрактаров призова да не се внушава, че това е волята на българския народ, защото 4,7 милиона гласоподаватели не са го подкрепили. “Не знам дали осъзнавате какъв цирк се разиграва тук”, скара се на депутатите Йорданов.

 Което пък провокира Байрактаров да го репликира: “Слушаме едно несресано лице, което никога не е било на избори.” “Доброто ни възпитание не позволява да казваме на депутатите какво да правят”, по-миролюбив бе политологът доц. Огнян Минчев. Той отчете, че когато става въпрос за нещо толкова важно и сложно, и дума не може да става нито за външен натиск на парламента, нито за бързане кога и как да бъдат приети определени закони.

“Трябва да се работи спокойно и компетентно”, препоръча Минчев. “Референдумът е съставка на лечебен препарат. Когато го предозирате, изборът е летален”, предупреди политологът Димитър Димитров. Мажоритарната система би засилила интереса към купуването на гласове, предупреди Ваня Нушева, представител на асоциация “Прозрачност без граници”. Смесената система би била по-добро решение, смята експертът по конституционно право проф. Емилия Друмева. Според нея проведеният референдум е показал, че част от народа подкрепя въвеждането на мажоритарна система, което предизвика обсъждането, но това ни връща 27 г. назад.

“За” смесена система са БСП и Реформаторският блок. От ГЕРБ предпочитат чиста мажоритарна система - партията е единствената, която иска парламентът да превърне в закон волята на тези 2,5 млн. души в референдума. “Ние не сме убедени, че точно по този начин трябва да се случат нещата с избирателната система”, изказа резерви Чавдар Христов от КНСБ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4887 |29.11.2016 Корнелия Нинова: Изборите трябва да са на 26 март . 5| 4725 |26.11.2016 Нинова: Целта на БСП е спечелване на предсрочните парламентарни избори . 2| 4403 |15.11.2016 Нинова: Ние сме за мажоритарен елемент в изборите, но не 0 лв . субсидия за партиите . 3| 4411 |14.11.2016 Димитър Делчев: Плюенето отвътре доведе до по-лош резултат на РБ на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads