Живков: Гоним 300 000 турци, инак ставаме Кипър

100

|

22538

|29.05.2009
Живков: Гоним 300 000 турци, инак ставаме Кипър

Днес се навършват 20 години от изгонването от страната на близо половин милион етнически турци, прекръстени от комунистическия режим с български имена по време на така наречения възродителен процес – 1984-1985 г


.
На 29 май 1989 година, точно в 20 ч по националната телевизия тогавашният генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков обявява в обръщение към сънародниците, всички, които не се чувствуват българи и не приема България за своя родина, да се махат от страната.

„Режисьорите” на антибългарската кампания подеха въпроса за изселването като разтръбиха, че Турция е готова да приеме всички български мюсюлмани, които искат да се изселят. По този повод искам от името на българските мюсюлмани и от свое име, в качеството си на председател на Държавния съвет да се обърна най-настойчиво към съответните турски власти – Отворете границата за всички български мюсюлмани, които желаят да отидат в Турция временно, или желаят да живеят там.Времето за заигравки премина – Турция би следвало да отвори границите си за света, съгласно международните норми и договорености, така както го направи Народна република България”, обявява комунистическият диктатор. Речта му продължава дръзновено почти 30 минути и накрая завършва с предупреждението: „ Българският народ няма да падне на колене. Дълбоко се заблуждават онези среди, които лелеят надеждата, че ще могат да върнат колелото на историята назад, към времената на Османската империя”.

Режимът на Живков вдигна бариерата на българската граница към южната ни съседка и слага началото на „Голямата екскурзия”.

Няколко седмици по-рано властта в София подготвя сценария за етническото прочистване със законодателни хватки. На 10 май Народното събрание приема облекчения за пътуванията в чужбина. Така за пръв път след 1945 г. гражданите получават правото на постоянен задграничен паспорт. Законът за така наречените червени паспорти трябва реално да влезне в сила от 1 септември, но бунтовете и откритите протести сред турската общност в Джебел, Кърджалйско, Колиново, Шуменско и Езерче, Разградско налагат да бъде приложен активно още в началото на юни.

Формално комунистическата власт обяснява задграничните паспорти като изискване на Хелзинкските договорености в годините на перестройката. Неофициално обаче членове на Живковата номенклатура признават, че промените са направени целенасочено, за да се проведе тайният проект „Голямата екскурзия”.
В подкрепа на това е и секретна реч на Живков, произнесена на 7 юни пред актива на Централния комитет и Политбюро на БКП.

Диктаторът, по който днес въздиша част от демократична България, казва:"Бунтовете в страната спряха след това изложение (от 29 май). Ние сме на прага на голяма психоза за изселване. Как трябва да оценим тази психоза? Такава психоза на нас ни е необходима, тя е добре дошла. Аз ще кажа нещо, което пазим в тайна. Ако не изведем 200-300 хиляди души от това население, след 15 години България няма да я има. Тя ще бъде като Кипър или нещо подобно."

Емоционално Турция захапва пуснатата от София стръв и на 3 юни широко отваря границата на Капъ куле, без да очакват огромния керван от хора. 15 години по-късно, в излязлата през 2004 г. „Политическа история на Турция”изследователите край Босфора ще признаят:”През 1989 г. държавното ръководство на Република Турция допусна една от най-големите си грешки,и като се хвана на блъфа на Тодор Живков”. Периодът и до днес се сочи като пълен провал и за турските тайни служби, които нямали и хабер какво кроят съседите им и какъв проблем ще им натресат.

Телевизионната изява на Живков, поражда масова психозата в смесените райони. Километрични опашки се извиват пред пощенските станции за купуване на документи за задгранични паспорти. Такава е картината и пред управленията на народната милиция – хиляди искат да се сдобият с червени паспорти. Преименуваните турци напускат нивите, зарязват реколтата, селските цехове запустяват. Секретариатът на ЦК на БКП изпраща специална инструкция до всички окръжни комитети на партията и кметовете за провеждане на изселването. На 3 юни призори първите недоволни от комунистическата власт преминават на турска територия. Пътната артерия от Севрана и Източна България към Свиленград е блокирана от чакащи колони с автомобили, рейсове, каруци и пешаци. Властта създава пропусквателни пунктове, които дирижират изнасянето от страната. В редиците на заминаващите неочаквано се оказват и стотици партийни секретари, кметове и номенклатурчици от турски произход. Дни преди майските събития те са рупора на възродителния процес, кълнат се в българския си родов корен и градят партийна кариера.

„Голямата екскурзия” отприщва и вълна от изнудване и спекула.
И докато турците събират бохчи и опразват имоти, някои българи правят първите пачки от трагедията. Цените на старите лади и москвичи скачат рекордно до 40-50 хил лв, след като чисто нови в държавната „Мототехника” струват между 6 – 10 хил. лв. Един курс с такси на черно до Капъ куле се плаща по 1000 лв. Всички стоки, от храни до битови вещи, техника и лекарствата, изчезват от магазините и складовете. Продават се на заминаващите на спекулативно високи цени. Къщите и имотите на изселниците се изкупуват само от общините на държавни цени, а после властта решава на кого да ги препродаде. Месеци по-късно става ясно че служители на МВР, партийните комитети на БКП, кметове и комунистическа номенклатура, магистрати са яко забъркани в получаване на рушвети за вадене на паспорти, уреждане под тезгяха на дефицитни стоки, търговия със стари коли. Някои от тях се оказват и с по няколко апартамента и ниви, взети на безценица.

Със заповеди на окръжните комитети на БКП принудително хиляди българи от администрацията са пратени на бригади по нивите да прибират изоставената селскостопанска реколтата. По-късно властта пуска в действие схемата – обираш си тютюна, получаваш паспорт за Турция. В смесените райони отряди на баретите пазят реда и спокойствието и вардят турците докато нижат тютюна.

На масови събрания и срещи активистите на режима насаждат омраза към заминаващите и посяват корените на избухналия месеци по-късно, през първите дни на демокрацията площаден национализъм.

На 1 август в парламента за пръв път е внесена протестна декларация от Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Дисидентите се обявяват срещу прогонването на българските турци.
На 2 и 3 август кореспондентът на „Правда” в София Леонид Жмирьов обикаля кърджалйския край, а разтърсващите му дни по-късно перестроечни репортажи карат Държавна сигурност да арестува от реповете тиражите на съветската „Правда”.


Паника и суматоха настъпва и на турска територия. Край Одрин, Бурса и Истамбул са създадени палаткови лагери за идващите от България, има опасност от избухване на болести и зарази.
Турция не е готова да поеме голямата изселническа вълна. На границата се възцарява хаос. На 21 август Анкара едностранно пуска бариерата на Капъ куле и спира изселването.

По неофициална статистика в критичния промеждутък от 3 юни до 21 август 1989 г., около 360 000 етнически турци успяват да напуснат родината си. До падането на режима на Тодор Живков, на 10 ноември 1989 г. около 40 хиляди се завръщат в България, преди да е изтекъл срокът на издадените им тримесечни визи. До края на 1990 г. в страната се прибират още 100 000 изселниците.

България се хвали, че е спасила евреите си, но цялата й интелигенция и политическият й елит мълчат две десетилетия за изгонените турци,
обвинява Мохамед Узункъш, политзатворник и лидер на „Дългата зима” - една от малкото автентични нелегални организации, създадена след смяната на имената.

20 години след драматичното лято на 1989 г. няколко хиляди семейства остават завинаги разделени. Българските историци все още не са направили адекватен прочит на станалото. Няма нито един осъден или преследван от закона за провеждането на зловещия проект „Голямата екскурзия”. Наследницата на БКП – БСП не се е извинила за възродителния процес. Децата и внуците на Живковата власт управляват страната с партията на българските турци ДПС. В поне 4 министерства на правителството работят активисти на БКП, провеждали прекръстването на турците и изгонването им през 1989 година от България.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

ахил
Беше ТРАГЕДИЯ. НИКОГА ВЕЧЕ!!!!!
pepa
o da govorim za golyamata ekskurziya-a za prednata za lagerite -za byagstvoto na umovete po chuzdite kraishta -za prenuditelnoto izselvane na balgarite po drugite gradove- za zabranata im da uchat za vishe-kakvo da kazem nie bash balgarite. . . izvinyavam se no turchite byaha nai oblagodenstvani po Zivkovoto -vreme!!!!.
pepa
zashto mi triete linka?????? boli nali?????? tryabva da se plashta????? a koi vie ili vashite decha. . . . . . za kakvi turchi- zashto ne govorite za vazroditelniya proches-po vreme na komunizma. . . . zashtoto vi e strah da vi biyat . . . . nali????
АЛЕКС2
НИКОЯ ДЪРЖАВА НЕ БИ СЕ ГОРДЯЛА С ТАКОВА ЕТНИЧЕСКО НАСЕЛЕНИЕ КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ А САМО ГЛЕДА КАКВО ЩЕ ИМ КАЖЕ ШАМАНА АХМЕД ДОГАН . ЖАЛКО ЧЕ СА ПО ТЕЗИ ЗЕМИ
Бай Иван Теслата
Напълно съм съгласен с Пепа и Алекс-2. Ако сте били преди "екскурзията "по Кърджалийския , Добричкия, Разгрдския или Шуменския край, щяхте да разберете колко много се правеше за българските турци. Децата им се ползваха с много по-големи привилегии, от нашите българчета. И знае ли автора на статията, че точно по време на "екскурзията"туркиня от Шумен имаше нахалството да играе кючек с турското знаме, развявайки го в центъра на града?Или, че толкова бяха нагли турците тогава пак в Шумен, като демонстрираха публично горещата си любов към Турция, та се наложи да ги поохладят с пожарникарски струи вода и да бъдат усмирени с по-груби мерки. А и ще ми отговори ли уважавания автор Стойко Стоянов кои българи в Република Турция са с българските си имена?Говоря така, защото точно по това време бях в Шумен и лично съм видял всичко, за което пиша и мога да се подпиша с истинското си име.
До бай Иван Теслата
Ако си нормален - отговори си. Какво представлява едновремешната "наглост" на етническите турци, в сравнение на непрекъснатите гаври на Ахмед Доган с всички нас. Които можело да отидем на "голяма екскурзия" ако не го харесваме. Или в Африка, или в Нова Зенландия, или на майната си. И кой скочи да го защитава? "Интернационалистът" и потомствен комунист Станишев, разбира се. Толкова!
кучето на тази статия е заровено в края й. жертви и палачи днес са се прегърнали и управляват, тоест унищожават държавата. а автарът говори за 4 палачи в министирствата - сигурно ги знае. нека турците прогледнат вече и да видят истинския облик на доган и дпс. инак историята трябва да се знае
N6
Пълна с противоречия поръчкова статийка на автор, който никога не е стъпвал в район със смесено население. За пореден път се убеждавам, че Тато е бил доста умен и прозорлив. Единствената ми забележка е, че трябваше тази екскурзия да им я уреди през 60-те години.
Мразя турците....,

Дали такава екскурзия не е нужна и сега ?

10 + 7 - !
№7 до №6
Авторът е много точен, няма нито едно противоречие. Проблемът е, че България никога е нямала национална доктрина и винаги изключително слаба политика по отношение на малцинствата. Парадокс е, че днес турчетата и децата на Живков си управляват заедно. Имат обща цел - да гепят и да делкат. Единствено по времето на СДС и Костов сме водили достойна национална политика.
AHA
As samata bjah isselena v tursko selo. . . . bjah inachemislesta. . .
еб..ти
то и сега като идеш до кържали все едно си в турция. говори се само по-турски. а иначе във гръцката част на кипър е много добре за разлика от турската. там не са на власт такива като доган и серГеи
LONDON
TURTSITE SI MECHTAEHA ZA TURTSIA! TE SA SI TURTSI!GRESHKATA NA GLUPAKA ZHIVKOV BESHE CHE NAPRAVI TOVA MNOGO KASNO!TRIABVASHE DA GI PUSKAT SVOBODNO DA SE ISSELVAT A NE DA GI GONIAT!I PONEZHE KOMUNISTITE SA VINOVNI TOCHNO ZA TOVA SLOZHIHA AGENTA SI DOGAN DA UPRAVLIAVA DPS!ZASHTOTO INACHE TRABVASHE DA BADAT SADENI!A RAKA DPS VZEMA GLASOVE OT OPOZITSIATA KAKTO I ATAKA, NAPRED RZS I DRUGI AGENTI NA MOSKVA!
WWW
Евалата Живков - единственото умно нещо, което направи. Жалко, че не успя да изгони напълно турската паплач, която все още присъства в България. Тогава и ДПС нямаше да има. Вън турците и циганите от България!
буден
Поздравления, че припомняте горчива тема, за която странно защо установявам, че другите медии мълчат. Вероятно проблемът е, че днес турците и БСП управляват заедно. Лошото е, че не сме си извлекли никакви поуки. Чета мненията на форумците и се отчайвам. С пещерно мислене и национализъм няма да защитим националните си интереси. Видяхме какво постигнаха крясканията на Волен Сидеров - едно голямо нищо. Това не се ли разбира от българите. Отчайващо е!
John
Правилно! Който се чувства Турчин да си ходи в Турция? А Доган още ли не е заминал?
Мунчо
Пичове, Пичове, жалки българчета! Големи мъжкари сте по форумите - Доган още не си ли е тръгнал? Не си е тръгнал, още е тука и преди седмица в каза на вас да ходите в Африка. Иван Костов е единствения който постави Доган в кюшето и без да си развали дослука с южните ни съседи. За това без чикиджийски изблици, а мислете като отидете да гласувате. Ако изберет Сергей - избирате Доган, значи отивате в Африка. Проста сметка.
До №7
"Проблемът е, че България никога е нямала национална доктрина и винаги изключително слаба политика по отношение на малцинствата. " В България никога не е имало, няма и няма да има малцинства! Нека някой с политическо образование обясни какво е "малцинство" и защо Франция декларира, че във Франция няма и не може да има малцинства и има само един език и това е френския език. Така и в България има само една националност и тя е българската и има само един език и той е българския.
Жоро
Едно време имаше такъв лаф - В България било най-добре да си - артист, спортист и турчин-комунист. Това бяха хората с най-големи превилегии. А цялата върхушка на ДПС са бивши агенти на комунистическата Държавна сигурност. Затова Агент Гоце им даде мандат и те направиха повече от 10 години в управлението на държавата през т. нар. демократичен преход. Резултата го виждаме всички.
Кирилов
А сега е време и останалите гаджали да се махнат доброволно или да ги изгоним. Няколкото века съвместно съществуване на една територия са достатъчни да се види, че са ни чужди и не е възможно да ни станат близки. Ако можеше, отдавна щеше да е станало. Причината е проста - тези хора следват религия, чието учение е много враждебно към нас - исляма. Не трябва да се заблуждаваме: те са наши врагове доколкото са истински мюсюлмани, защото Алах ни мрази. Защото не сме мюсюлмани. Такъв е исляма, това пише в корана.
WWW
България има три основни врагове в света: 1. Турция 2. Русия 3. САЩ - които каквото и да се случи ще предпочетат Турция пред България. Вижте точка първа. Единственото умно нещо е да се приложи американската политика в България. В САЩ няма малцинства - всички, които имат американско гражданство са американци. Ако не им харесва - вън от страната. А може и пандиз. Тук трябва да бъде по същия начин. В България няма малцинства. Всички са българи и единствения език е българския. Друг е въпроса, че за това, което се случва сега сами сме си виновни. Разрушихме и малкото изградено българско самосъзнание в българите от турски произход. Затова сега има "ние" и "вие" и след 20 години ново Косово, не дай Боже.
родолюбец
Със сигурност в Турция останаха завинаги или заминаха по други части на света българските турци от средите на интелигенцията. Те обичаха България и продължават да я обичат. България загуби най-много точно от изселването на тези хора.
Т.Ж,

te ne obi4at bulgariq . Bulgariq spe4eli to4no ot izselvaneto im za6oto , INAK STAVAME KIPUR, DPS 6te6e da upravlqva s pulna sila i masova turcizaciq .

4 + 1 - !
Хипотеза
Я си представете още 300 000 гласа за Доган ефенди !
++++++
Prav si Myn4o, ako ne glasyvame protiv Dogan i GEIANI6EV, hva6tame BANANA. S ATAKA da im pokajem patia za tytkistan, . . . fesove smradlivi!!!
dragoi
този пат 6те станем като Кипар
oo,

tozi pit shte stanem arabi

0 + 2 - !
N6 до N7
Много перверзна представа за достоинство!
до WWW
Когато връщат сабята на Осман-паша /европейски образован г-н/, той, в пристъп на откровеност заявява на вражеския генерал Скобелев: "Така и не можах да разбера, какъв беше смисъла да загубите 200 000 /двеста хиляди/ войници за това продажно племе. - Да, Изключителна съюзническа прозорливост!!!
l/user
Хората не се делят на българи, турци, цигани или "занзибарци". Хората се делят на ЧОВЕЦИ И МЕРЗАВЦИ. Последните бяха, са и ще бъдат винаги на власт, докато човеците не "чактисат", че ги манипулират. Вземете се в ръце! Съдбата ви е ИЗЦЯЛО ВАША! Конституцията ви дава този шанс - не го пропускайте! Вие легитимирате тяхната власт чрез вашия вот. Четете www. newethic. eu
Дойдат избори и започват да ни навират подобни платени статии под носовете, да ви еба майката!Вече се изтъркахте и ни писнахте, да ви еба майката!И като ми говорите за история, започнете от началото, напишете за причините и последствията на случилото се, персонално за съдбата на тези хора, останали в Турция и техните приятели в Вългария, не само края!. . . . . . . . . . . . . Аз каква вина имам, че изтока и запада водеха война и използваха българските турци за целите си?Каква вина имам, че глупавите турци им се вързаха на запада и убиха деца и хора, залагаха бомби, пускаха листовки всяващи омраза и всякакви други щуротии и тероризъм?Каква вина имам, че българските турци бяха ебани от турците в Турция, в буквалния и преносен смисъл?И ако правеха търговия с българите, то "техните" турци в Турция не търгуваха, а ги ограбваха още на границата, имам ли вина за това?А много от имотите им останаха непродадени, понеже никой не ги искаше. И т. н. и т. н. . . . . . . . . . . . Г-н Стоянов, вие не разказвате история, вие манипулир
Г-н Стоянов, вие не разказвате история, вие манипулирате чрез статията си. Вас не Ви интересува съдбата нито на българите, нито на българските турци, а сте платен политически клакьор. Повръща ми се от такива, като Вас. Използвате нещастието на хората за политически цели и да си напълните джоба, да ви еба майката!. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Защо не напишете за комунистическия режим и гаврата, убийствата на многото българи?Така и така сте започнали да пишете за режима, пишете за всички, не само за българските турци. Защо ги делите?
а
е какво да разбираме сега от тази статия? Че по-добре беше да останат всички турци тук и вече по сегашно време да искат автономия ли? Стгиа сте ги защитавали турците. Те са в основата на сегашното положение.
Български шоп
Всичко в тази статия е лъжа! Истината за "възродителния процес". Интересно е, че никой в България досега не анализира истински този период. Може би 50 години изолация попречиха ?! А нещата са дости елементарни : "Някой" (остава да се открие кой е този "някой" – ДС, ЦРУ или турските секретни служби) подшушна на турчеещите се българи, че ако заминат за Турция и получат турски паспорти ще могат да отидат да работят в Европа и по света. Разбира се, главното условие беше да имат турски имена! Обаче, това, което не им казаха беше, че всички страни, в които има турски "гастарбайтери" правят огромни усилия да се отърват от тях. И СТАДОТО тръгна…бееее ! Понататък събитията са известни на всеки среден българин. Най-интересното е, че за пръв път "комунягите" постъпиха правилно – "искаш да си вървиш, заминавай…, но не плачи след това !". Така каза и Саркози във Франция!
Български шоп - продължение
Това, което се случи след "голямата илюзия" е тема на друг анализ и обяснява защо в Турция има толкова "турци", бленуващи за България. Всичко беше политическа диверсия и манипулация ! Днес в България започва “странен“ възродителен процес. Бившите “български турци“ си връщат старите български имена на паспортите, за да ги приемат на работа в Европа.
Български шоп - край
По отношение на ромите трябва да се извърши “анти-възродителен процес”, т. е . да им се върнат техните оригинални ромски имена. Само така България ще си измие образа пред Европа, когато те тръгнат с БГ паспорти да просят, крадат и се проституират, а и те ще си намерят своя “интернационален идентитет”.
Български шоп
Истината за "възродителния процес". Интересно е, че никой в България досега не анализира истински този период. Може би 50 години изолация попречиха ?! А нещата са дости елементарни : "Някой" (остава да се открие кой е този "някой" – ДС, ЦРУ или турските секретни служби) подшушна на турчеещите се българи, че ако заминат за Турция и получат турски паспорти ще могат да отидат да работят в Европа и по света. Разбира се, главното условие беше да имат турски имена! Обаче, това, което не им казаха беше, че всички страни, в които има турски "гастарбайтери" правят огромни усилия да се отърват от тях. И СТАДОТО тръгна…бееее ! Понататък събитията са известни на всеки среден българин. Най-интересното е, че за пръв път "комунягите" постъпиха правилно – "искаш да си вървиш, заминавай…, но не плачи след това !". Така каза и Саркози във Франция!
десен помнещ
леле колко неандерталци на едно място, ужас. Толкова тъпа нация толкова че вече ми се повръща. Г-н стоянов е доста точен и ако не се лъжа преди няколко години той спечели наградата Д. Пешев точно на тази тема, такаче е добре запознат. От него поръчкови неща не съм чел за разлика от неандерталците-форумци и за убидите по спокойно не се изживявайте като новите човешки съдници или то май е модерно затова нека и аз да кажа-мръсни гадни комунисти спрете да пишете в този сайт това не е за вашите усши глисти не д. е. . . . лумпени профани чикиджии излизте за да ви видим кои сте и пак ще си говорим(нищо лично просто вие сте най годното нещо което се случи на тази страна)в същност много е лично
pump it!
Гледам че и тук, под смислената статия на Стойко Стоянов, са мърсували няколко атакаджийски малоумника. Тяхната дивотия е пословична, а напоследък станаха и за посмешище, воглаве със също толкова малоумния съпруг на леля Капка. Дори един от солташаците на Доган публично заяви, че му е през оная работа какво плещи Воленчо! Впрочем, Ботев има много хубав стих за своите атакаджийстващи съвременници. А колкото до възродителния процес - дано никога и никъде по света не се случва такава трагедия!
alperen
до кирилов- Браво на теб кирилов доколкото виждам си "прочел" корана доста пъти за да пишеш тези глупости. другото нещо което искам да кажа доган не представлява турците в България. вие повечетс които сте коментирали тази статия си нямате и представа къде се намира кърджали, или пък не сте говорили с турчин никога през живота си. затова ви умолявам вместо да говорите глупости направете нещо за българия - работете, вместо да си стоите по кръчмите и да пиете по цял ден. единснвения свестен тук е pump it
Яна
Чудя се как под статия като тази, може да се излее подобна гадост от някои коментиращи. . . Докато има такива, които жалят за "Тато" и неговата пословична мъдрост - няма бъдеще за младите хора в нашата смешна държавица! Аз съм на 22 години и съвсем направо ви казвам - не желая да живея тук! Ще подкрепям Костов, докато го има, но ще търся начин да се махна оттук! Защото, докато има коментари като вашите - за мен няма смисъл да оставам!
Т.Ж,

НО защо да не жаля за "Тато" Вярно аз не съм живял тогава. А пък и много хора мислят така да се махат оттука да оставят българия в ръцете на турци и цигани . Напускаите щом желаете но ако всички българи се махнат няма веч българия. България това са БЪЛГАРИТЕ. Единствено НИЕ можем да направим бъдещето по добро с общи усилия.

1 + 0 - !
Велев
Тодор Живков успя с голямо постоянство, дипломатично и хитро да неутрализира претенциите и настъпателната пропаганда на Югославия по отношение на Пиринския край. Умно включи в отпора срещу югославския шовинизъм Българската академия на науките, обществеността и органите на БКП в Благоевградски окръг. Работата по партийна линия беше успешна и резултатна. Не е случайно, че Тодор Живков е един от най-мразените български политици в Скопие. Тодор Живков успя и да измие лицето на БКП след десетки години глупава и вредна политика по отношение на утвърждаването на новата "македонска" нация, изкована в кабинетите на Коминтерна. По отношение на Турция, селянинът от Правец успя да изиграе турското правителство, турското разузнаване и турското министерство на външните работи. С турски камъни отговори по турските глави. Приятели, нека си спомним, че при Тодор Живков имаше много привилигии за турското население - хиляди получиха безплатно висше образование, за което сега в Турция им завиждат
до Яна
Прав ти път, крива ти пътечка.
Velev, Velev,
blgodarenie na diplomatichnata politika na Jivkov i negovite naslednici dnes vsichko shto e mlado, godno i intelegentno napuska Bg. Nikoi ne e napravil poveche za unishtojavaneto na Bg ot BKP-BSP. I se sramuvam ot tapite atakadjiiski komentari tuka.
Т.Ж,

Ние българите криво разбрахме какво е демокрация и ся си патим. Има ли др. ДЕМОКРАТИЧНИ държави които да са толкоз зле бре. Не- ние виновно БКП-то че ся крадат кат за световно.

1 + 0 - !
Луд,

Благодарение на дипломацията на Тодор Живков , днес България е в същите си граници от 1945-а година . За Бягството на "vsichko shto e mlado, godno i intelegentno " благодари на угоените членове на партийната върхушка , които след натиска на същите от Съюза сринаха всичко отвътре.

1 + 0 - !
Луд,

Благодарение на дипломацията на Тодор Живков , днес България е в същите си граници от 1945-а година . За Бягството на "vsichko shto e mlado, godno i intelegentno " благодари на угоените членове на партийната върхушка , които след натиска на същите от Съюза сринаха всичко отвътре.

1 + 0 - !
do до Яна
Eto tova e genozid v deistvie, vie progonvate vsichko chitavo i misleshto ot Bulgaria i posle se biete v gardite kakvi patrioti ste, ama bez parite na tia progoninite, deto gi prashtat na svoite blizki Bulgaria otdavna da e falirala. I tia progonenite mogat da badat balgari v normalnia sviat, bez nikoi da gi preimenuva ili goni zashto se smiatat za balgari. Ia si prestavete, be idioti, che dnes niakoi postapi taka s milionite balgari zad granigca, kakto Bulgaria s turcite predi 20 godini????????
do до Яна ????
А бе ти нямаш кирилица на клавиатурата, или се срамуваш да я ползваш, а обясняваш какво е това или онова. Таз кучка да си прави квото ще живота си е неин и да не занимава народа с личностните си проблеми. А вземи един речник и прочети какво значат някои думи защото ми писна да образовам разни нещастници. Дано поне са те научили да четеш.
До скопените критикари на ЯНА
Долни чикиджии, видяхте едно крехко цвете Яна и решихте да и се дървите. Комплексари, живеете със самомнението, че сте учители и просветители, но Яна има много по-зряло усещане за живота от вас. ипсва ви благородство, толерантност и мъдрост. Всъщност вие никога няма да стигнете до тези качества защото сте скопци, които само се харнят, дишат и отдтелят.
До скопените критикари на ЯНА
Да не си ми го вдигал? А може да си го пробвал? Или имаш желание? Или това е някаква нова форма на плуарализъм и свобода на словото? Или си обикновен нереализиран комплексар, който цял живот си търси оправдания? Даже нямам желание да ти тегля една майна, даже това не заслужаваш нещастнико
гражданин на Р. България
Поздравления за автора - с Ваше разрешение да допълня: беше си откровено прогонване, защото предварително на всички работещи се раздаде бланкова молба за напускане и не е вярно, че турците в България са копнеели да напуснат. . . ! Нека душите на жертвите на терористите почиват в мир! Вялно, е че историята трябва да се знае за да не се повтори. Проклятието на РОДИНАТА ни са комунистите и техните лакеи и агенти на първо място ДПС! България загуби по-вече отколкото спечели - работливите и образованите останаха (както и умните българи на запад), върнаха се мързеливите и . . . комунистите! Иначе "обидени" си имааше и българки по селата в смесените райони - милиционерите си заформяха "любовни авантюри" и драпаха по дюшеци в опразнените селски училища, даже бат`Бойко си е имал гадже по Дуловско. Това са нормални неща. . . Жалко, е че са много зомбираните млади по интернет форуми, пропити с необяснима омраза, с грешно прочетена или непрочетена история, виждам ги и тук по коментарит
KONSILUERE
ПРОЗОРЛИВ СТАРЕЦ (ВЕ4НА МУ ПАМЕТ ) НО С МНОГО ГЛУПАВИ СЬВЕТНИЦИ. НЕ 4Е СЕГА НЕ ВАРВИМ КАМ КИПЬР, НО ГО ПРАВЯТ КОМШИИТЕ. БАВНО, ТЬРПЕЛИВО , НО СИГУРНО. КАКТО КАЗВАТ СТАРИТЕ БЬЛГАРИ С "ПАМУК НИ ВАДЯТ ДУШИТЕ " ЗЕЛИЯ ЖИВОТ НА ПЛАНЕТАТА Е КАТО ПОКЕРА. ПО НЯКОГА СЛАБИТЕ ПЕ4ЕЛЯТ БЕЗ СИЛНИ КАРТИ - БЛЬФИРАИКИ. НИЕ НЕ ОСЬЗНАХМЕ 4Е НАШЕТО БЛЬФИРАНЕ БЕШЕ " ДЕДО ВИ ИВАН " ИНА4Е СМЕ ГОЛА ВОДА, НО С НЕЗЕМНА САМООЦЕНКА!! ТА ПРИОБЩАВАНЕТО И ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЕДНО МОНОЛИТНО ОБЩЕСТВО Е БАВЕН ПРОЦЕС, . НЕ КАТО ДА ИЗВАДИШ ЗЬБ; ЖАЛКО , 4Е ЩЕ ГО НАПРАВЯТ ДРУГИ ХОРА, В ДРУГО ВРЕМЕ, ВРЕМЕ, КОГАТО НАС НЯМА ДА НИ ИМА!!!
KONSILUERE
ПРАВ Е ШОПО, ЛИ4НО АЗ КАТО ТАКСИ ПРЕВОЗВАХ НА 3 КУРСА ОТ ШУМЕНСКО ЕДНО Т. Н. ТУРСКО СЕМЕИСТВО. ИДЕАЛНИ ХОРА, НО ИМ СЕ 4УДЕХ НА АКЬЛА . НЯКОИ ИМ БЕШЕ ВТАЛПИЛ, 4Е ТОВА Е ПЬТЯ КАМ ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ. (НЕ, 4Е И НА МЕН ПО ОНОВА ВРЕМЕ НЯКОЙ МИ ОБЕЩАЕШЕ ПОДОБНО НЕЩО НЯМАШЕ ДА ГО НАПРАВЯ) ИКОНОМИ4ЕСКИТЕ ПОДБУДИ СА ЕДНО, НО ПОДПЛАТЕНИ ВЕРСКА И ПОЛИТИ4ЕСКА КАНАВАЦА СТАВАТ ДРУГО. НЯМА ПО СВЕТА 4ОВЕК КОИТО ДА НЕ СЕ СТРЕМИ КЬМ ЙИВОТ С ПО ВИСОК СТАНДАРТ. НАСИЛИЕТО РАЖДА НАСИЛИЕ. НЕКА ВСЕКИ ДА СИ ВЯРВА ВКАКВОТО ИСКА. ЗАЩОТ0 ВКРАЯ НА КРАИЩАТА ВСИ4КИ ПЬТИЩА ВОДЯТ ДО БОГ. ДО ОНАЯ КОСМИ4ЕСКА СИЛА , КОЯТО Е ПОДРЕДИЛА ВСЕЛЕНАТА. ДРУГОТО СА ЖИТЕИСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ. В 21 в. НЕМОЖЕШ ДА СЕ СТРЕМИШ ДА ВЬРНЕШ МИСЛЕНЕТО НА ХОРАТА 1000г. НАЗАД. УМНИТЕ И МИСЛЕЩИТЕ СИГУРНО ЩЕ МЕ РАЗБЕРАТ ПРАВИЛНО. ЙЕЛАЯ НА ВСИ4КИ НАПОРИСТИ ХОРА УСПЕХИ ПО ПЬТЯ, КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ!!!
Български шоп-допълнение
Най-отвратителното в тази "възродителна бурлеска" е, че след 1989 така наречената "десница" в името на някаква фалшива “демокрация“ им позволи на турчеещите емигранти да се върнат и получат обратно всичко, а на тези, които останаха в “турската родина“ им върна българското гражданство. Така бе създадена армията на Доган, която в името на исляма послушно гласува както им казва мюфтията. Така беше и в Косово, когато 2 милиона исламизирани шиптари тръгнаха из Европа и… Търция, за да вкарат САЩ и Европа във война срещу Сърбия. Елементарно, нали ?
Български шоп-още !
Къде бяха “славните рзузнавачи“ от Първо главно, за да я обяснят “играта“, която цяла Европа виждаше като на длан. Сега те се перчат, че “служели“ на Родината ! Ясна е тяхната некомпетентност и тъпост – учени-недоучени в “университето“ в Симеоново и школите на КГБ, които не бяха заинтересувани да ги научат и ги оставяха да гонят руските проститутки.
Памет
Писано от човек, който тогава още е бил малък или от опитен клеветник. През 1989 бе раздухана психоза и маса турци сами потегляха, а не са били гонени. Голяма гадост беше, но да се твърди, че са били прогонени е опасна лъжа. Просто тогава властта се възползва от психозата, за да отвори границите и да се освободи от проблема. Между другото, всички по-късни демократи горещо одобряваха този маньовър. Това е истинската причина след 10 ноември да няма осъдени виновници, като се има предвид, че съдебната власт бе кандрувана от сините. А подписалите протестното възвание още през първите месеци на 1990 бяха изтласкани, пометени и стъпкани от същите тези новодемократи.
\m/
Памет ти да не си паметта на баба Въчка, от село Сирешник пернишко? Изглежда си . Не те знам кой набор си ма си тъп като повечето дет пишете. Искате автора да пише за режима - че той си го е написал цяла статия за режима . След като прочетох материала изникна въпроса, защо никой български историк не направи анализ на случилото се тогава , автора ни казва и как тогаващните агенти (не само болгари христиани а и мюсиолмани) участвали във възродителния процес как сега те или дицата им с децата на тогаващната номенклатура ни управляват. Това е ястно и просто за всички малумници, а българите и турците от този край добре си спомнят какво е ставало моля основно атакисти или май чикисти да не се обаждат по такива теми
plamen
ako sega bai to6o be6e jiv 6te6e da spe4eli s mnozinstvo, za 45godini vlast golqmata ekskurziq e nai poleznoto ne6to koeto napravi za stranata, na cqla evropa i se iska a ne i stiska
123
От Анкара се усетиха, че "петата" им колона в България ще отслабне много и затвориха границата! Жалко! Не на Турция в Европейския съюз!
samo 300 000, triabvalo e vsi4ki da izgoni. Taka sega niamache da ni potur4vat, to tova BALGARSKA darjava li e DNES S OSNOVEN EZIK TURSKI. PRODALJAVAITE DA SI PRODAVATE GLASOVETE ZA DA MOGAT DA VI . . . . . po lesno.
Потърпевш
Статията е едно доста манипулативно представяне на събития, чиито съвременници и очевидци, в т. ч. и аз, оценят другояче. Как, от една страна, се говори за "прогонване", а от друга - за баснословни суми и рушвети, които турците плащаха(доброволно), за да си уредят по-скорошно заминаване(паспорти, смекти в ДСК, продажби на имоти). Потърпевш съм аз. . , както всички НЕтурци, които живееха в тези райони. Потърпевши са и тези, които все още живеят там. . . Някой от либералите, пишещи тук, защо не опита да си намери работа в. . . . Момчилград?! В Общината, в РПУ, в някоя от приближените на ДПС фирми, или където и да било. Някой да е гледал репортажи за дерибействата по тези места. Някой да е попадал на коментар за източване на средства от общински и републиканския бюджет?! А от еврофондовете?! Ама пишете иначе. . . , демократи. Като прекарате две седмици в гр. Джебел, тогава драскайте! Пословичната толерантност ще ни излезе през. . . трибуквието. Етническият модел(прословутият)прогони българите
Смешен плач...
Никой не ги гонеше турците в 1989. Просто по онова време само към Турция можеха да се ползуват новите международни паспорти и турците тръгнаха натам. Българите биха също се втурнали навън, но не към Турция, а към З. Европа - обаче тя не си отвори границите !! Просто всички отвън все плачеха за нас нещастните българи, насъскваха ни, но нямаха никакво намерение да ни пуснат у тях си. Само Турция сглупи, но набързо се усети. А нашите турчиля тогава си мислеха, че първи са извадили луд късмет. Никой не ги е изселвал насила. Идваха цели села с нощните влакове в София, сутрин чакаха да се отвори ЦУМ и изкупуваха по 15 куфара на най-горния етаж. Аз всяка сутрин минавах оттам към работата си и ги виждах как седят на стъпалата пред магазина и дремят - чистички, добре облечени и добре хранени селски бащи и синовете и щерките им -облечени по-богато от мен, недоспали и отегчени от налудничавото решение на бащите си да отпътуват веднага. Просто се виждаше как младежите не искат да пътуват. После видях
Дядо Йоцо
Отново тези наши съграждани са предмет на експеримент на БСП-БКП , в предишния , един от кукловодите бе бащата Станишев, сега синът . Въпроса е доколко маргинализиран и тъп е бъл. народ , че позволява на едни и същи хора от една и съща партия да си играят с него и да го манипулират в свой интерес. ДОКОГА????????????
NNN
ТРАГЕДИЯТА Е С МНОГО, МНОГО СТАР КОРЕН - ОЩЕ ОТ ТОГАВА, КОГАТО НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ПРИСТИГАТ 10 000 СЕЛЖУКСКИ ТУРЦИ И НЯКОЛКО ЦИГАНСКИ КАРУЦИ. ОТ ТОГАВА, КОГАТО БЪЛГАРКИ В ХАРЕМИТЕ РАЖДАТ ТУРЦИ, КОГАТО ЦЕЛИБЪЛГАРСКИ ФАМИЛИИ СЕ ПОТУРЧВАТ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ, КОГАТО 360 000 ЧИСТОКРЪВНИ БЪЛГАРИ ОТ РАЗПУСНАТИЯ ЕНИЧЕСКИ КОРПУС СА ОЗЕМЛЕНИ И СЕЯТ БЪЛГАРСКО СЕМЕ, ОТ КОЕТО СЕ РАЖДАТ САМО ТУРЧЕТА. НАШАТА СЪСЕДКА, ТУРКИНЯ КАЗА СЛЕДНОТО ПРОЛЕТТА:"МОЯТА БАБА КАЗВАШЕ, ЧЕ БОБА СЕ СЕЕ, КОГАТО ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕРУПКИ НА ЯЙЦАТА ПАДНАТ НА ЗЕМЯТА". БЯХ ИЗУМЕНА. ПЪТИЩАТА СА ДВА - КАКТО НИЕ, БЪЛГАРИТЕ С БЪЛГАРСКО ЕТНИЧЕСКО САМОСЪЗНАНИЕ СМЕ ПРИЕЛИ ГАВРАТА - ЧАСТ ОТ НАС ДА БЪДЕ ПРЕТОПЕНА ПО НАЙ-ПЪРВОБИТНИЯ НАЧИН И СМЕ ПРОСТИЛИ НА ТЕЗИ, КОИТО НЯМАТ ВИНА ЗА ТОВА, ТАКА И БЪЛГАРИТЕ С ТУРСКО ЕТНИЧЕСКО САМОСЪЗНАНИЕ ДА СТОРЯТ ТОВА. ИЛИ ТУРЦИЯ , КАТО НАСЛЕДНИК НА ОТОМОНСКАТА ИМПЕРИЯ, ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА НАСИЛИЕТО, ЗА ГАВРАТА НАД БЪЛГАРСКОТО ПЛЕМЕ, ДА ПОМОЛИ ПРОШКА. ЗАЩОТО НА ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ К
neizvesten
Misleh da ne se namesvam v tozi forum, no kato cheta kakvi tupotii rajda vse-oshte tazi nacia ne moga da ne se namesia. Iavno ni e genetichno zalijeno samo da pliem i da hulim. I naviarno e mnogo prav Slaveikov kato kazva , che "NE SME NAROD, A STADO MURSHA, S TUI POCHNAH I S TUI ISKAM DA SVURSHA" Znam che i sega vednaga niakoi bulgaro liubec, shte me apostrofira zashto ne pisha na KIRILICA. Ami zashtoto mnogo otdavna sum razbral, che v durjava s takuv prodajen narod ne moje da se jivee i sum se iznesul, za da ne se gavriat s men razni izchadia kato DOGAN AGA, kato SERGEICHO STANISHEV, kato SIMEONCHO SAXKOBURGOTSKI, kato VOLENCHO SIDEROV, kato BOIKO BORISOV, kato IVANCHO KOSTOV i mnogo, mnogo drugi. Eto za tova pisha na LATINICA, zashtoto naistina niamam KIRILICA.
Т.Ж,

Демокрацията ни направи STADO MURSHA. Немотията и кризата направиха народа такъв изстрадал. И ся няма добър партиен лидер за който да гласуваме само за него. Ние вървим към голяма катастрофа.

0 + 0 - !
NNN
ЗАЩОТО НА ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ. КРАЙ НА ВЗАИМНИТЕ ПОДОЗРЕНИЯ, ОТ КОИТО РАЗНИ ПАРТИИ ИЗВЛИЧАТ ОГРОМНА ИЗГОДА. ЗА ДА ЖИВЕЕМ НАИСТИНА СВОБОДНИ, ДА ОБИЧАМЕ РОДИНАТА СИ, КОЯТО Е ЕДНА. АКО ПЪК НЯКОЙ НЕ ПРИЕМА БЪЛГАРИЯ ЗА СВОЯ РОДИНА - ЧЕСТНО И ДОСТОЙНО ДА Я НАПУСНЕ. НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ МИНАЛОТО. НО МОЖЕМ ДА СЪТВОРИМ БЪДЕЩЕТО.
patriot,

abe bratia bulgari, stiga ste komentirali gluposti i prestanete dase nadprevarvate stova koi, kakva prostotia da napi6e. tezi prekrasni bulgarski grajdani s musulmanski proizhod, sa davali kletva i sa zeluvali bulgarskoto zname, vsi4ki sme deca na maika bulgaria.

0 + 0 - !
neizvesten-produljenie
I nai-vajnoto za, koeto napusnah RODINATA, e che ne jelaia da me narichat "GIAUR". A naistina tezi MILI horica za koito niakoi mileiat tolkova mnogo (govoria za bulgarskite turci, zashtoto sum jivial v region sus smeseno naselenie i sum uchil v uchilishte sushto sus takova naselenie) naistina ni smiatat za "GIAURI". Za tova sega BULGARIA v tova plachevno sustoianie kato teritoria i nacia, zashtoto celi 20 godini politikata v tazi strana se dirijira ot toia plazmodii AMED DOGAN - AGA. Taka che, triabva mnogo dobre i mnogo seriozno da se misli sega na tezi izbori.
Т.Ж,

То бива бива да и толерантен ама тва е положението тука. 500години мамицата ни ебаха па ся да съм толерантен към тия путки майни. Турция винаги ще ни диша във врата и няма да ни остави намира.

2 + 0 - !
neizvesten i oshte neshto...
Iskam da vi kaja na vsichki VAS, koito jiveete v BULGARIA, che ne sum bil nikoga KOMUNIST, ne sum bil nikoga AGENT-UTREPKA na DS i kakvito i da e bilo drugi organizacii. Vinagi sum izhojdal ot svoia sobstvena posicia. Taka che iskam da otpravia samo edin suvet kum VAS skupi sunarodnici. NE PRODULJAVAITE DA MISLITE PO KOMUNISTICHESKI! Tozi nachin na mislene e veche mnogo o. ial i ako sega ne se reshi problema vednaj za vinagi s tezi exkursianti ot TURCIA za izborite koito nablijavat, to otnovo shte vi upravliava AMED DOGAN - AGA!
miro,

turska kurva smart za vsi4ki turci vas trqbva da vi derat izaedno s decatavi pesove mrasni dajivee balgariq uraaaaaaaaaaaa

1 + 0 - !
NNN
ПРЕДИ ОКОЛО СЕДМИЦА ПРИСЪСТВАХ НА СЛЕДНОТО В БДСК РАЗГРАД. ГРУПА ТУРЦИ ТЕГЛЕШЕ ЗАЕМ ИЛИ ПРАВЕХА БАНКОВА СМЕТКА НА ЕДНА ЖЕНА ОТ ГРУПАТА, НО НЯКОЛКО ПЪТИ ГРЕШАХА ИМЕТО Й ПРИ ПОПАЛВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ - В ДОКУМЕНТИТЕ ИМЕТО Й БИЛО НАДЕЖДА АСЕНОВА. НАЙ-ВЕРОЯТНО ТЯ ОТИВАШЕ НА ЗАПАД. А ТАМ ВСИЧКИ- ЦИГАНИ И ТУРЦИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА БЪЛГАРИ. НАЛИ СЕГА НИКОЙ НЕ ИСКА ДЕ СЕ ПРЕИМЕНУВАТ. ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРИНУДА ДЕЙСТВА СЕГА , КАКТО В ОНЕЗИ ВРЕМЕНА НА 5 ВЕКА. .
bigbosss2
Защо никой не споменава причината за преименуването? През 1984г. турското население в България беше отдавна преминало 10% граница на малцинство. Тогава се породиха слухове /после се оказаха вярни/ , че според харта на ООН когато едно малцинство мине 10% ИМА ПРАВО НА СУВЕРЕНИТЕТ. Те поискаха да правят автономна република на територията на Р. България. Ако всеки един т Вас беше на мястото на управляващите какво щяхте да направите? И друго: Бъдете на щрек! ТОВА НЕ СЕ Е РАЗМИНАЛО! Ако гледате глобално историята на Европа и на Балканите това, което беше в Югославия ще дойде и при нас. Единствено за сега се спира, защото Доган е във влатта. Мислете!
дф
е какво му е антибългарското на кампанията. Много си е българска даже. . . Гонят турците за да бъде България чиста.
bivşa bılgarska turkinya
Bez turtsi i turtsiya viy bılgarite ste golyama nula. Radvate se çe ste çlen na evropa no spored men tryabva de sednete i plaçete şte vidite kakva igra şte vi zaigrae evropa. Zaşto ne vzema turtsiya nyama kuraş zaştoto turtsiya e bogata i silna dırjava. Nyama da moje da ya vodya kakto si iska şte imame po veçe glas ot tyah. Mnogo zlobi ni storihte na nas turtsite no sega veçe şte prosite ot nas mrısni kopeleta. Mnogo mi e sram kato me pitat kıde sım rodena da kaja v bılgariya. Gordeya se çe jiveya v turtsiya i deteto mi izrastva tuka. Ako ne byaha rodninite mi tam vıobşte nyamaşe da doyda v taya siganska dırjava. ne bi izhvırlila sopolata si v taya zemya.
Мразя турците....,

Ти пък да мълчиш, злоба сме ви сторили ТУРЦИТЕ ПОД НОЖА

2 + 0 - !
ALİ PAŞA
SEGA SE PREVIRNAHTE V PROSEŞKA DIRJAVA TURTSİTE PAK ZABOGATYAHA PONEJE SA RABOTLİVİ TSİGINİTE ŞE Vİ ÇUKAT VSİÇKİ ŞTE STANETE MELEZİ OMANSKOTO SVIRŞİ POÇNA ROMSKOTO NAŞESTVİYE JAL Mİ ZA BILGARİYA İDETE NA GROBA NA JİVKOV TOY ŞE Vİ POMOGNE MAYKA Vİ ZAGUBENA RAYA STE VİYE NİKOGA NESTE BİLİ NAROD PROKILNATİ STE DO KRAYA NA SVETA
Т.Ж
Няма трагедия защото тия мръсни турски келемета правят квото си искат и циганите също . Добре бе възродителния процес . Голяма турцизация настана на юг и какво е тва ДПС се едно в Турция да има такава българска партия . Великия Живков няма да се върне, тва е положението и сега народа като видя че България затъва си иска Живков . Място за турците в европа няма. . И колко да сме толерантни бе мамкамо тия ни стъпия на връта. В днешно време АТАКА е спасението.
ivo,

вие всички сте много тъпи.

0 + 1 - !
ivo
вие всички сте много тъпи.
ИБАНИТЕ МАНАФИ,

ВЪН ТУРЦИТЕ ДО ЕДИН ОТ БЪЛГАРИЯ, ВЪН НА ТАЯ МРЪСНА ПАСМИНА, САМО РУСИЯ ЩЕ ГИ СЛОЖИ НА МЯСТОТО ИМ ТИЯ ИЗРОДИ КОЙТО СА НИ КЛАЛИ 500ГОДИНИ, ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПРОТИВ РЯЗАНИТЕ МЪРШИ!!!

3 + 0 - !
ASPARUH,

GONİ6 TURTSİTE OT BALGARİA. A BE TAPANAR TE KATO OTİDAT 6TE DOİDAT TSİGANİTE. TOLKOVA Lİ NE RAZBİRA6 PROSTAK? SLED 20 GODİNİ NAMA DA İMA BALGARİA A T S İ G A N İ A. RUSİA TE OSVOBODİ OT OSMANTSİTE , NO TE POROBİ. POD TURSKO NE , POD RUSKO ROBSTVO. MOLİ SE NA GOSPODA PAK DA DOİDAT TURTSİTE, ZA6TOTO PO TAHNO VREME SME JİVELİ NAİ DOBRE. PO VREMETO NA TURSKOTO PRİSASTVİE. RAZBRA Lİ MOİ TAP BRAT BALGARİN?

0 + 0 - !
anonimen
500 godini sme vi ebali i oshte vi ebem
ayhan
Mai jivkov gresil sega niama v bg koi da raboti
patriot
abe bratia bulgari, stiga ste komentirali gluposti i prestanete dase nadprevarvate stova koi, kakva prostotia da napi6e. tezi prekrasni bulgarski grajdani s musulmanski proizhod, sa davali kletva i sa zeluvali bulgarskoto zname, vsi4ki sme deca na maika bulgaria.
асд
На Живков паметник трябва да се направи и историята ще го оцени след още 30г. Тогава имаше държава сега е турско цигански бардак и то с перспектива на разрастване. . . ако сега бяха тук тези 500 хил турци, щяха да имат мнозинство в парламента, с 300 хил гласа са 2 политическа сила. . . прости сме и това 500г са утрепали у нас всичко свирепо у нас като на първо място усещане за нация и самосъхранение. .
BARETA,

ZNAETE LI, CHE AKO DRUGARYA JIVKOV BESHE PUSNAL HORATA DA TRAGNAT PO SVETA , KOI KADE ISKA, KAKTO TURCIA E NAPRAVILA, SEGA SIGURNO BALGARIA E SHTYALA DA E NA PO VISIKO NIVO. PROSTO NE SA MISLELI RAZUMNO. A SEGA VSICHKI BALGARSKI GRAJDANI, KOITO SA S RAZLICHNA ETNOST SA MRAZENI OT NAI RAZLICHNI RACISTI I , NEMISLESHTI POZITIVNO HORA. . AZ MOJE DA SUM OT TURSKO CIGANSKO POTEKLO, NO MI E DRAGO DA SUM SI BALGARSKI GRAJDANIN I DA SE CHUVSTVAM TAKIV. PROSTO POMISLETE. . .

0 + 0 - !
ASPARUH,

JİVAH PO VREME NA JİVKOV. TURTSİTE SA RABOTLİVİ HORA. NAMAHA Nİ6TO OB6TO S POLİTİKATA. BALGARİA PO TOVA VREME BE6E MNOGO RAZVİTA STRANA. ZAPOMNETE TURTSİTE NE BAHA NİKAKVA ZAPLAHA ZA BALGARİA. SEGA HODETE V 4İRPAN, PLOVDİV, KNEJA, KRAYNİTE KVARTALİ NA SOFİA İ NA MNOGO DRUGİ MESTA DA VİDETE KAK SE TSİGANİZİRA BALGARİA. NE RABOTAT, NAMAT NİKAKVA POLZA ZA BALGARİA. NAİ GOLAMATA ZAPLAHA ZA BALGARİA , ZAPOMNETE T S İ G A N İ T E. SAMO SLED 20 GODİNİ DA Vİ E 4ESTİTA TSİGANSKATA DARJAVA. PO DOBRE E DA DOİDAT OSMANLİİTE OTKOLKOTO TSİGANİTE. AKO İSKAME DA OTSELEEM DA DOİDAT TURTSİTE, PO DOBRE. RAZBRAHTE Lİ ME BRATA BALGARİ ZA KAKVO GOVORA?

1 + 1 - !
ASPARUH
JİVAH PO VREME NA JİVKOV. TURTSİTE SA RABOTLİVİ HORA. NAMAHA Nİ6TO OB6TO S POLİTİKATA. BALGARİA PO TOVA VREME BE6E MNOGO RAZVİTA STRANA. ZAPOMNETE TURTSİTE NE BAHA NİKAKVA ZAPLAHA ZA BALGARİA. SEGA HODETE V 4İRPAN, PLOVDİV, KNEJA, KRAYNİTE KVARTALİ NA SOFİA İ NA MNOGO DRUGİ MESTA DA VİDETE KAK SE TSİGANİZİRA BALGARİA. NE RABOTAT, NAMAT NİKAKVA POLZA ZA BALGARİA. NAİ GOLAMATA ZAPLAHA ZA BALGARİA , ZAPOMNETE T S İ G A N İ T E. SAMO SLED 20 GODİNİ DA Vİ E 4ESTİTA TSİGANSKATA DARJAVA. PO DOBRE E DA DOİDAT OSMANLİİTE OTKOLKOTO TSİGANİTE. AKO İSKAME DA OTSELEEM DA DOİDAT TURTSİTE, PO DOBRE. RAZBRAHTE Lİ ME BRATA BALGARİ ZA KAKVO GOVORA?
Юмер
Струва ми се, че сами ще се самоунищожите братя българи, като ви виждам колко сте злобни!
mari
napalno caglasna s promianata na imeto. v amerika go praviat ot godini.
Марияна
Да много хубаво направи на когото нему изнася пътя и даго няма много от тях останаха там но и много се завърнаха а които бяха по умни изобщо не направиха даже и опит но тия дето се върнаха защо не излязат и да кажат каква е самата истина нали искаха толкова много да отидат защо се звърнахаче дане ставам вулгагна , че да ви кажа аз дамного ще се радвам да се върнат старите закони и на когото не му харесва пътя и даго няма попътен вятър тука е БЪ ЛГАРИЯ ще се учи и говори български маичения език в къщи и какви джемйи да бъдат саборени до основи всичко построено сега от последните 30г дасе забрани бурки шалвари фесове съжелявам ако съ обидила някои от моите познати но това е истината къкъв го търсят тук в България след като се смята за турче да си ходят (Тия рязани фесове каква работа имат в парламента пресъда за излагане в опасност държавата изменици вън с поедин шут . Сега че ще почним да ревем колко много са се променили като са останали винаги сасе ползвали с по големи права от нас
Ali
MAYKAMU da ebaaa na toya Todor Jivkov
botev,

be i toi ne vi eba maikata po malko a)

1 + 0 - !
Ali
MAYKAMU da ebaaa na toya Todor Jivkov
Ali
Bilgarska prosta kurva
българин
Какво квичиш бе авторче, БКП имат изключително малко правилни политики през80-те, но това да изхвърлят змията от пазвата- голямат екскурия, е едно от най далновидните неща. Така се пази държава. Виж Гърция малограмотнико и родоотстъпнук.
българин
Какво квичиш бе авторче, БКП имат изключително малко правилни политики през80-те, но това да изхвърлят змията от пазвата- голямат екскурия, е едно от най далновидните неща. Така се пази държава. Виж Гърция малограмотнико и родоотстъпнук.
знаещ
Болшиснтвото заминаха по собствена воля!Имаше и такива, на които Държавна Сигурност даде ултиматум, да напуснат България в срок от 24 часа, но те бяха радикализирани излямисти и бяха ОПАСНИ за етническия мир , реда и сигурността в държавата!
nqkoq
Трябваше още толкова да изгоним! Грешката е, че още след 9 септември 1944 г. е трябвало всяко дете родено в България да получава българско име и да се кръщава в църква! На който не му харесва-ВЪН!!! Ако го бяха направили сега нямаше да има ДПС
botev
JIVKOV i negovata vlast kato istinski potomak na botev i levski i grijeiki se za naroda si deistvaha absoliutno pravilno no su6tia tozi narod i predade za koeto pla6ta ve4e 26 godini i kato gledam 6te pla6ta pone o6te tolkova
botev
JIVKOV i negovata vlast kato istinski potomak na botev i levski i grijeiki se za naroda si deistvaha absoliutno pravilno no su6tia tozi narod i predade za koeto pla6ta ve4e 26 godini i kato gledam 6te pla6ta pone o6te tolkova
Олег
Тодор Живков е бил далновиден политик и това изселване е направено съвсем на място! Да не забравяме, яе тогава България и Турция бяха в два противоположни военни лагера! Тогава Турция ръчкаше турците у нас и те правиха бомбени атентати. Ние пък в отговор давахме оръжие на кюрдите.

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах