Реклама / Ads
3| 6033 |01.12.2016 НОВИНИ

Русия заплаши Киев с ракетен удар

.
Русия заплаши Киев с ракетен удар заради това, че Украйна планира да проведе учения на военновъздушните си сили в своето въздушно пространство, предаде агенция ”Униан”.
 

От Кремъл са изпратили нота, в която се казва, че Украйна нарушава суверенитета на Русия и международното право, и създава "заплаха за международната авиация", съобщи пресаташето на украинското външно министерство Маряна Беца.

 

Ученията, предизвикали заплашителната реакция на Москва, са планирани за 1 и 2 декември и ще се проведат изцяло в украинското въздушно пространство.

 

Киев има намерение да информира международната общност за отправените от Русия заплахи за ракетен удар, допълва "Униан", цитирана от Нюз. бг.

 

"Фактически Русия манипулира информацията. Всички ракетни изпитания и обучението се осъществяват в съответствие с украинското законодателство и международното право на територията на Украйна, в рамките на международно признатите украински граници. Всички тези контролни въздушни изпитания се провеждат в съответствие с Чикагската конвенция за международната гражданско авиация от 1944 г. в рамките на сухопътното, морското и въздушното пространство на Украйна, намиращи се под суверенитета на Украйна." - коментира Беца.

 

"Ще информираме международната общност за действията на руската страна, които представляват неприкрита заплаха за употреба на военна сила срещу подразделения на въоръжените сили на Украйна." - допълва говорителката на украинското външно министерство.

 

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна - Александър Турчинов, заяви, че чрез заплахите Русия се опитва да приведе в активна фаза хибридната си война срещу Украйна.

 

"На 29 ноември в Москва, на заседание на колегията на министерството на отбраната на Русия, Сергей Шойгу (министър на отбраната на Русия - б. р.) рапортува за създаването на две мотострелкови дивизии, разгърнати в Белтородска и Воронежка област, в непосредствена близост до украинската граница." - посочва Турчинов.

 

По думите му, личният състав на двете дивизии е напълно комплектован, като 70 на сто от него представляват професионални войници. Те са снабдени със съвременно оръжие и военна техника.

 

Турчинов на свой ред посочва, че през последната седмица Русия заплашва, че ще използва ракетно оръжие срещу Украйна, ако ученията се осъществят и бъдат проведени изпитания на украинска ракетна техника.

 

"Украйна действа в съответствие с всички международни споразумения и международните се ангажименти, затова ние сезираме нашите международни партньори за съзнателните провокации от страна на Руската федерация с цел по-нататъшна ескалация на военната агресия в региона." - уточнява Александър Турчинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4023 |28.11.2016 Кутев: Радев трябва да развива отношения с Русия и САЩ . 1| 4034 |27.11.2016 Юнкер: Без Русия не може да има система за сигурност в Европа . 2| 4057 |25.11.2016 Русия иска да ремонтира кораби във Варна . 0| 4297 |25.11.2016 Ердоган заплаши Европа, че пуска бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads