Реклама / Ads
0| 9445 |01.12.2016 МИНАЛО

ВМА на 125 г. Академията влезе в Топ 10 на Натовските болници

.
В операционната...
Военно-медицинска академия е в Топ-10 на медицинските звена в системата на НАТО. Класацията се прави на основа на работещите клиники и отделения, възможностите за бързо реагиране при възникване на екстремни условия – природни бедствия и военна обстановка, степен на обученост на персонала и пр.
 
Нашите военни медици са сравнявани с колегите им от Холандия, Швеция, Франция, САЩ, Германия и др. Това се постига единствено с показани резултати и „връзки” за място в класацията не важат.

Военно-медицинска академия предоставя лечение на най-високо ниво. Не е въпрос само до пари и апаратура, а преди всичко до кадри. Тук работят страхотни медици – лекари, сестри, санитари – които денонощно вършат своята работа. Честваме 125 години и мога да кажа, че със сигурност така е било през всичките тези години. Хората в цялата страна знаят какво е ВМА, името се е превърнало в нарицателно за възможностите ни и за полезността. Това е голямата ни награда. Думите са на генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н., началник на ВМА. Известният реаниматор и анестезиолог вече не помни колко болни са минали през отделенията, където е работил, но знае, че повечето от тях са си тръгнали излекувани и благодарни за грижите.

 

Чл.кор. ген. д.м.н. Николай Петров в реанимацията.

 

Това, с което можем да се похвалим, е, че запазихме и всеки ден се стараем да повишаваме качеството на работата. ВМА е най-желаното място за лечение от пациентите. Нормално е, защото сред нашите специалисти има много изявени лидери в съответната специалност. Затова и списъкът на чакащите за водещите имена в гастроентерологията, урологията, коремните хирургии, УНГ клиниката, травматологията и други се дължат именно на голямото желание на пациентите да дойдат именно при нас, категоричен е ген. Петров.

 

Да, бяхме задлъжняла болница, но вече не сме. Преди 2 г. тръгнахме от 230 млн. лв. Успяхме да купим и нова апаратура - нов скенер, който вече работи във Военноморската болница във Варна. Нов високотехнологичен скенер почва да работи и навръх празника във ВМА-София. До 1-2 месеца ще има по един нов скенер във военните болници в Пловдив и Сливен. Купихме оборудване за лапароскопска хирургия, наркозна апаратура и др. Направихме и някои ремонти. Продължаваме в този дух, допълва генералът.

 

През ВМА са минали военнослужещи от всички контингенти в Ирак и Аэганистан, а преди и в Камбоджа. Тук са лекувани едни от най-редките и смъртоносни болести, причинени от огнестрелни рани, взрив или биологични зарази.

 

ВМА е оборудвана и работи по общоприетата система на организация в НАТО. Това означава да се действа не само в стационарни, но и в полеви условия при водене на интензивни бойни действия.

 

Екипи на ВМА са отдавна в лагера за бежанци в Харманли. Именно те са установили, че няма опасност от зарази. Изследват и се грижат за обитателите на лагера, които са около 3 хиляди.

 

Фрог нюз

 

Заместници на ген. Николай Петров са полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност, полк. доц. д-р Румен Попов, д.м. – заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност и полк. проф. д-р Любомир Алексиев, д.м. – заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване в страната и извън нея.

 

 

Военно-медицинска академия.

 

От своето създаване като гарнизонна болница през далечната 1891г. Военномедицинска академия не престава да расте и  се развива благодарение на ентусиазма на своите създатели – възрожденските лекари Георги Золотович, Михаил Иванов, Луиджи Понтара и десетки други техни съвременници, които полагат основите на военното здравеопазване.

Следвайки добрите традиции и вървейки в крак с прогреса, техните последователи - военните лекари от 20-ти и 21-ви век изградиха мощен диагностично-лечебен и учебно-научен комплекс с център Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – София, и  регионални болни филиали  в Пловдив, Варна, Плевен и Сливен, както и санаториални бази в Банкя, Хисар и Поморие. Към Военномедицинска академия са включени Научно-приложен център по военномедицинска експертиза и авиационна и морска медицина.
 

Военномедицински отряд за бързо реагиране, Научно-приложен център за военна епидемиология и хигиена с отделения в Пловдив, Сливен и Варна; Център по психично здраве и превенция; Научноизследователски център по  радиобиологична, биологична и химическа защита и медицина на бедствените ситуации, както и всички  медицински пунктове в подразделенията на Българската армия.

 

Материално-техническата база на ВМА винаги е била на ниво, но през последните няколко години са извършени основни ремонти и преоборудване с най-съвременна техника на редица диагностични и терапевтични звена. Амбициите ни в по-дългосрочен план са свързани с цялостното обновление на ВМА, за да се чувстваме равностойни на нашите съюзници от НАТО и сходните болници от Европейския съюз.
 

Нашето международно участие в хуманитарни мисии започва  преди повече от век още през 1904 г. с изпращането на български военни медици в Манджурия да окажат помощ на пострадалите в Руско-японската война. През изминалото столетие българската военномедицинска служба  взема участие в редица мисии в Европа, Азия, Африка, Латинска Америка по повод военни конфликти или природни катаклизми. Подготовката на военните медици за действия по време кризи от различен характер е особено ценна в съвременната епоха, когато заради безконтролно разпространение на оръжия за масово поразяване, междуетнически конфликти и религиозен фанатизъм заплахата от тероризъм расте, както расте и опасността от природни катаклизми.
 

Богатият опит на военните лекари и модерното за началото на 20-ти век оборудване са основание за използването на Софийска военна болница като база за обучение на студенти-медици в новосъздадения през 1918 г. Медицински факултет към Софийския университет. Традицията продължава и до днес. Съвременната медицинска апаратура от най-ново поколение и висококвалифицираният научнопреподавателски потенциал създават оптимални условия за обучение на студенти, стажанти, специализанти по основните медицински и военномедицински специалности, и следдипломна квалификация на сестрински персонал, както и за продължаващо медицинско образование на лекарския състав.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4217 |28.11.2016 Кола влезе във витрина на заведение за бързо хранене в София . 0| 4302 |28.11.2016 Стоянка Мутафова влезе в болница . 0| 4326 |25.11.2016 Армията влезе в Харманли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads