Реклама / Ads
1| 8818 |01.12.2016 НОВИНИ

Р. Гълъбинов за Фрог: Гражданите плащат 1 млрд. повече за данъци от фирмите

.
Нищо ново няма в бюджет 2017 г. Моделът не е променен. Пак от нашите данъци ще дойдат парите за пенсии, пак от нашите данъци ще дойде увеличението на бюджета на НЗОК. Няма никакво намерение за провеждането на административна реформа – увиличават се разходите на всички ведомства. Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
 

Парите за пенсии ще са от централния бюджет, от нашите данъци, няма да са от вноските в НОИ.  Нека да има увеличение на пенсиите, но те трябва да дойдат от борбата с контрабандата. Защо нямаме отнето нeзоконно придобито имущество?! В Румъния над половин милиард евро са възстановени на държавния бюджет именно от това.  

 

Над 30% от парите на НЗОК се осигуряват не от здравноосигурителни вноски, а пак от данъци. Това показва, че се запазва дисбаланса в НЗОК. В  НОИ е същото положение. Проблемът ще се задълбочи при прогресивно намаляващо население, което внася осигуровки.

 

И този бюджет най-много ощетява физическите лица, т.е. нас, гражданите. За сравнение от корпоративни данъци приходите са малко под 2 млрд. , а данъците върху доходите на физическите лица са над 3 млрд. Фирмите в България плащат с 1 млрд. по-малко данъци от гражданите.

 

За да се променят нещата, предлагам следните прости данъчни корекции:
- Едноличните търговци не трябва да имат данък печалба от 15%, а 10%.
- Да се отмени данък дивидент, който е 5%. Така се прави жест към инвеститорите и малкия бизнес. Това ще оживи икономиката.
- Да се въведе необлагаемият минимум върху доходите на физическите лица. В страните с плосък данък имат такъв минимум. Хората с най-ниските заплати, като ги освободят от необлагаемия минимум и като заплатата им стане 460 лв., ще имат 80 лв. още в джоба си. Тези хора са 500 - 600 000. Така още 40 млн. лв. месечно ще влязат в потребление. За 1 година в икономиката ще дойдат нови 500 млн. лв., а това ще повиши с половин процент ръста на брутния вътрешен продукт.
- ДДС-то за храни и лекарства да стане диференцирано. Да се намали с 10%. Така също ще се увеличи търговският оборот.
- Трябва да се въведе обратното начисляване на ДДС*. Това е начинът да се справим с фалшиви фактури, с фирмите фантоми, които точат ДДС-то. Като намалим ДДС-то на лекарства и храни, тогава това намалено ДДС да бъде с обратно начисляване. Тези 5 мерки ще донесат 1,5% допълнителен ръст на брутния вътрешен продукт на икономиката.

 *Режимът на обратно начисляване на ДДС е такъв метод, при които данъкът не е изискуем, както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява от неговия получател. В момента на данъчното събитие получателят на доставката също така получава правото на данъчен кредит по съответната доставка. Специфично изискване на тази мярка е получателят на доставката да бъде лице регистрирано по ЗДДС, а ако получателят не е лице регистрирано по ЗДДС то тогава се прилага общия ред за облагане, при който данъкът е изискуем от доставчика. Режимът обаче предвижда данък да бъде удържан от получателя дори и в случаите, когато доставчика не е регистрирано по ЗДДС лице, като тогава получателя също си самоначислява ДДС и не губи правото на данъчен кредит. Въвеждането на обратно начисляване на ДДС е с оглед намаляване на злоупотребите и поставяне на всички икономически агенти при равни условия. Злоупотребите се изразяват в това, че голям брой търговци незаконно присвояват ДДС по търговски сделки, които са недействителни, като това става чрез фирми, които издават данъчни фактури, които са недействителни и на основание на които лица, занимаващи се с търговия, приспадат кредит за данък. Значението на ДДС е най-важният приходоизточник в републиканския бюджет, като на него обикновено се залага да осигури над 40% от данъчните приходи. В България има много фирми - фантоми, които издават недействителни данъчни фактури, по които търговците приспадат данъчен кредит, а чрез прилагането на режима на обратно начисляване на ДДС може да се намали тази порочна практика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7339 |30.11.2016 Само във Фрог: Командироват 250 спецполицаи да пазят оградата на # КОЙ . 1| 4359 |29.11.2016 Вл. Тодоров за Фрог: Първи сме в Европа по брой на загинали на пътя . 1| 4685 |28.11.2016 Първо във Фрог: Жена пуши в автобус, гаси цигарата в седалката . 1| 9026 |28.11.2016 Само във Фрог: Прокарват скандално следене чрез Закона за защита при бедствия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads