Р. Гълъбинов за Фрог: Гражданите плащат 1 млрд. повече за данъци от фирмите

1

|

7071

|01.12.2016
Р. Гълъбинов за Фрог: Гражданите плащат 1 млрд. повече за данъци от фирмите

Нищо ново няма в бюджет 2017 г. Моделът не е променен. Пак от нашите данъци ще дойдат парите за пенсии, пак от нашите данъци ще дойде увеличението на бюджета на НЗОК. Няма никакво намерение за провеждането на административна реформа – увиличават се разходите на всички ведомства. Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.


Парите за пенсии ще са от централния бюджет, от нашите данъци, няма да са от вноските в НОИ.  Нека да има увеличение на пенсиите, но те трябва да дойдат от борбата с контрабандата. Защо нямаме отнето нeзоконно придобито имущество?! В Румъния над половин милиард евро са възстановени на държавния бюджет именно от това.  

 

Над 30% от парите на НЗОК се осигуряват не от здравноосигурителни вноски, а пак от данъци. Това показва, че се запазва дисбаланса в НЗОК. В  НОИ е същото положение. Проблемът ще се задълбочи при прогресивно намаляващо население, което внася осигуровки.

 

И този бюджет най-много ощетява физическите лица, т.е. нас, гражданите. За сравнение от корпоративни данъци приходите са малко под 2 млрд. , а данъците върху доходите на физическите лица са над 3 млрд. Фирмите в България плащат с 1 млрд. по-малко данъци от гражданите.

 

За да се променят нещата, предлагам следните прости данъчни корекции:
- Едноличните търговци не трябва да имат данък печалба от 15%, а 10%.
- Да се отмени данък дивидент, който е 5%. Така се прави жест към инвеститорите и малкия бизнес. Това ще оживи икономиката.
- Да се въведе необлагаемият минимум върху доходите на физическите лица. В страните с плосък данък имат такъв минимум. Хората с най-ниските заплати, като ги освободят от необлагаемия минимум и като заплатата им стане 460 лв., ще имат 80 лв. още в джоба си. Тези хора са 500 - 600 000. Така още 40 млн. лв. месечно ще влязат в потребление. За 1 година в икономиката ще дойдат нови 500 млн. лв., а това ще повиши с половин процент ръста на брутния вътрешен продукт.
- ДДС-то за храни и лекарства да стане диференцирано. Да се намали с 10%. Така също ще се увеличи търговският оборот.
- Трябва да се въведе обратното начисляване на ДДС*. Това е начинът да се справим с фалшиви фактури, с фирмите фантоми, които точат ДДС-то. Като намалим ДДС-то на лекарства и храни, тогава това намалено ДДС да бъде с обратно начисляване. Тези 5 мерки ще донесат 1,5% допълнителен ръст на брутния вътрешен продукт на икономиката.

 *Режимът на обратно начисляване на ДДС е такъв метод, при които данъкът не е изискуем, както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява от неговия получател. В момента на данъчното събитие получателят на доставката също така получава правото на данъчен кредит по съответната доставка. Специфично изискване на тази мярка е получателят на доставката да бъде лице регистрирано по ЗДДС, а ако получателят не е лице регистрирано по ЗДДС то тогава се прилага общия ред за облагане, при който данъкът е изискуем от доставчика. Режимът обаче предвижда данък да бъде удържан от получателя дори и в случаите, когато доставчика не е регистрирано по ЗДДС лице, като тогава получателя също си самоначислява ДДС и не губи правото на данъчен кредит. Въвеждането на обратно начисляване на ДДС е с оглед намаляване на злоупотребите и поставяне на всички икономически агенти при равни условия. Злоупотребите се изразяват в това, че голям брой търговци незаконно присвояват ДДС по търговски сделки, които са недействителни, като това става чрез фирми, които издават данъчни фактури, които са недействителни и на основание на които лица, занимаващи се с търговия, приспадат кредит за данък. Значението на ДДС е най-важният приходоизточник в републиканския бюджет, като на него обикновено се залага да осигури над 40% от данъчните приходи. В България има много фирми - фантоми, които издават недействителни данъчни фактури, по които търговците приспадат данъчен кредит, а чрез прилагането на режима на обратно начисляване на ДДС може да се намали тази порочна практика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Пьотър Чайковски

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах