Р. Гълъбинов за Фрог: Гражданите плащат 1 млрд. повече за данъци от фирмите

1

|

7161

|01.12.2016
Р. Гълъбинов за Фрог: Гражданите плащат 1 млрд. повече за данъци от фирмите

Нищо ново няма в бюджет 2017 г. Моделът не е променен. Пак от нашите данъци ще дойдат парите за пенсии, пак от нашите данъци ще дойде увеличението на бюджета на НЗОК. Няма никакво намерение за провеждането на административна реформа – увиличават се разходите на всички ведомства. Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.


Парите за пенсии ще са от централния бюджет, от нашите данъци, няма да са от вноските в НОИ.  Нека да има увеличение на пенсиите, но те трябва да дойдат от борбата с контрабандата. Защо нямаме отнето нeзоконно придобито имущество?! В Румъния над половин милиард евро са възстановени на държавния бюджет именно от това.  

 

Над 30% от парите на НЗОК се осигуряват не от здравноосигурителни вноски, а пак от данъци. Това показва, че се запазва дисбаланса в НЗОК. В  НОИ е същото положение. Проблемът ще се задълбочи при прогресивно намаляващо население, което внася осигуровки.

 

И този бюджет най-много ощетява физическите лица, т.е. нас, гражданите. За сравнение от корпоративни данъци приходите са малко под 2 млрд. , а данъците върху доходите на физическите лица са над 3 млрд. Фирмите в България плащат с 1 млрд. по-малко данъци от гражданите.

 

За да се променят нещата, предлагам следните прости данъчни корекции:
- Едноличните търговци не трябва да имат данък печалба от 15%, а 10%.
- Да се отмени данък дивидент, който е 5%. Така се прави жест към инвеститорите и малкия бизнес. Това ще оживи икономиката.
- Да се въведе необлагаемият минимум върху доходите на физическите лица. В страните с плосък данък имат такъв минимум. Хората с най-ниските заплати, като ги освободят от необлагаемия минимум и като заплатата им стане 460 лв., ще имат 80 лв. още в джоба си. Тези хора са 500 - 600 000. Така още 40 млн. лв. месечно ще влязат в потребление. За 1 година в икономиката ще дойдат нови 500 млн. лв., а това ще повиши с половин процент ръста на брутния вътрешен продукт.
- ДДС-то за храни и лекарства да стане диференцирано. Да се намали с 10%. Така също ще се увеличи търговският оборот.
- Трябва да се въведе обратното начисляване на ДДС*. Това е начинът да се справим с фалшиви фактури, с фирмите фантоми, които точат ДДС-то. Като намалим ДДС-то на лекарства и храни, тогава това намалено ДДС да бъде с обратно начисляване. Тези 5 мерки ще донесат 1,5% допълнителен ръст на брутния вътрешен продукт на икономиката.

 *Режимът на обратно начисляване на ДДС е такъв метод, при които данъкът не е изискуем, както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява от неговия получател. В момента на данъчното събитие получателят на доставката също така получава правото на данъчен кредит по съответната доставка. Специфично изискване на тази мярка е получателят на доставката да бъде лице регистрирано по ЗДДС, а ако получателят не е лице регистрирано по ЗДДС то тогава се прилага общия ред за облагане, при който данъкът е изискуем от доставчика. Режимът обаче предвижда данък да бъде удържан от получателя дори и в случаите, когато доставчика не е регистрирано по ЗДДС лице, като тогава получателя също си самоначислява ДДС и не губи правото на данъчен кредит. Въвеждането на обратно начисляване на ДДС е с оглед намаляване на злоупотребите и поставяне на всички икономически агенти при равни условия. Злоупотребите се изразяват в това, че голям брой търговци незаконно присвояват ДДС по търговски сделки, които са недействителни, като това става чрез фирми, които издават данъчни фактури, които са недействителни и на основание на които лица, занимаващи се с търговия, приспадат кредит за данък. Значението на ДДС е най-важният приходоизточник в републиканския бюджет, като на него обикновено се залага да осигури над 40% от данъчните приходи. В България има много фирми - фантоми, които издават недействителни данъчни фактури, по които търговците приспадат данъчен кредит, а чрез прилагането на режима на обратно начисляване на ДДС може да се намали тази порочна практика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах