Реклама / Ads
2| 11550 |29.05.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Едуард Олби "инспектира" Сълза и смях.

.
В събота вечер на сцената на "Сълза и смях" ще се завърнат героите от култовата пиеса на Едуард Олби „Кой се страхува от Вирджиния Улф”.
 
Сред зрителите на спектакъла ще бъде и легендарният Олби. Известният драматург пожелал да види как българските творци интерпретират неговите пиеси.

„Любопитството на Олби към творческите търсения на родните театрали очевидно е сериозна причина да пристигне в България”, казват домакините от „Сълза и смях”. Ние имаме щастието той да бъде наш гост, защото на сцената на този театър е поставена една от най-емблематичните му творби – пиесата „Кой се страхува от Вирджиния Улф?”

Популярният американец пристигна у нас по покана на Народния театър, където Явор Гърдев поставя неговата пиесат „Козата или коя е Силвия”.

 “Съгласих се да дойда в България, защото харесах Явор Гърдев, а той пък много харесва “Козата или коя е Силвия”, казва драматургът по време на срещата с журналисти, организирана  с него вчера в Народния театър.

Талантливият български режисьор не за първи път се изправя пред подобно предизвикателство. След успеха на постановката му “Пиеса за бебето” в Театър 199 ( 2005/2006 ), сега Явор Гърдев реализара нов проект по текст на Олби. Желанието му е да го осъществи заедно с неговия автор, поканен за съ-режисьор на постановката. Американският драматург е известен с това, че обича отблизо да следи репетициите на спектакли по свои пиеси. Не харесва, когато режисьорите не уважават текста и правят с него каквото си пожелаят.

Frognews
припомня, че Едуард Олби (роден 1928 г.) се появява на американската театрална сцена в началото на 60-те години на миналия век. Силно повлиян от екзистенциализма на Бекет, лиризма на Чехов и Тенеси Уилямс, в своите пиеси той изследва тънките психологически граници между илюзия и реалност. Всеки негов текст е стремеж към откриването на истински човешкото лице зад маската на всекидневния живот.

Създал серия новаторски, експериментални пиеси, сред които особена популярност добиват „История от зоопарка”, „Деликатно равновесие” и „Кой се страхува от Вирджиния Улф?”, Олби предизвикава истински фурор в театъра. Последната от тях е превърната във филмов шедьовър от талантливия режисьор Майк Никълъс и филмовите легенди Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър. С пиесата „Три високи жени”, след кратко отсътствие, триумфално се завръща в театъра през 1995 година.

Признат от световната театрална гилдия за един от най-оригиналните драматурзи на 20 век, Едуард Олби е носител на три награди „Пулицър”. През 2002 година получава и най-висото театрално отличие „Тони” за пиесата „Козата или Коя е Силвия?”. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9335 |27.05.2009 Нищо не знаете за Кеворкян . 0| 6679 |27.05.2009 Климатът първа грижа на новия филмов шеф . 0| 6937 |27.05.2009 "Сълза и смях" представя 3 в 1 по Чехов . 9| 38609 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads