Реклама / Ads
2| 3994 |02.12.2016 НОВИНИ

ГЕРБ се оправда със съда за партийната субсидия от 11 лв.

.
Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов намери благовидно оправдание за нежеланието на ГЕРБ въпросите от референдума да бъдат приложени в законодателството. Поредното си нелепо оправдание, че не са предложили намаление или отпадане на държавните субсидии за партиите, ГЕРБ намериха във Върховния административен съд (ВАС).
 
Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов обяви, че законът диктува НС да се произнесе по референдума в срок до 3 месеца след влизането в сила на решението на ЦИК за резултатите от него. Това решение на ЦИК обаче се обжалва в момента във ВАС от комитета, който инициира допитването. Затова и ГЕРБ изчаквали. Иначе имали готовност да предложат изцяло да отпадне държавното финансиране за партиите, както обеща премиерът в оставка Бойко Борисов веднага след изборното си поражение на 13 ноември, пише "Сега".

При гласуването на текста за субсидията в Закона за държавния бюджет в четвъртък обаче депутатите му не внесоха предложение за промяна. Така субсидията остана в сегашния си размер от 11 лв. на действителен глас. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова дори заяви, че такива предложения нямало, макар че депутати от РБ и ГЕРБ настояха да се сложи таван от 1.6 млн. лв. на година на партия. Заявки за намаляване на парите дадоха още от БСП и АБВ, но без да направят нищо за осъществяването им на практика.

Депутатите за пореден път демонстрираха, че резултатите от референдума няма да ги накарат да направят спешни промени нито за субсидиите, нито за въвеждането на мажоритарен вот. Парламентаристи от всички политически сили се оправдават, че няма време за това, тъй като се очаква сегашното НС да приключи предсрочно мандата си. Данаил Кирилов дори се оплака, че партията му продължавала да стои зад резултатите от допитването, но нямало кой да ги подкрепи за отразяването им в законодателството. Но и той смята, че не трябва да се бърза. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов също смята, че няма време за промени в избирателната система и ако такива се правят, не трябва да бъдат във вида, в който ги иска "чалга групата от бТВ". Сходни позиции изразиха и депутати от БСП и ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5245 |02.12.2016 РБ ”просят” от ГЕРБ подкрепа за кабинет . 8| 5415 |02.12.2016 Минеков: С управлението на ГЕРБ стигнахме дъното, прошка не трябва да има . 1| 4320 |02.12.2016 ГЕРБ получава мандат за ново правителство . 0| 4117 |01.12.2016 Проф. Р. Гечев: ГЕРБ осъществи атентат срещу науката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads