Реклама / Ads
0| 4720 |05.12.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Цацаров се среща с Трифонов заради референдума

.
Слави Триифонов
Днес главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещне с водещия Слави Трифонов. Очаква се на срещата двамата да обсъждат въпроси за подадените от екипа на Трифонов жалби за нарушения при гласуването на референдума от 6 ноември. Срещата ще се проведе в Съдебната палата.
 
В края на миналата седмица се разбра, че жалба от Слави Трифонов е спряна заради друга негова жалба. Става въпрос за две жалби пред Върховния административен съд (ВАС) срещу резултата от референдума. Едната е подадена от инициативния комитет, регистриран за агитация в разяснителната кампания с позиции ,да" в подкрепа на всички въпроси, който няма правен интерес да обжалва решение на ЦИК. Освен това жалбата е подадена срещу необжалваемо решение на комисията. По тази причина, 3-членен състав на съда е оставил първата жалба без разглеждане.

Жалбоподателите обаче са оспорили определението на съда пред 5-членен състав на ВАС.

Междувременно инициативният комитет, организирал подписката за провеждането на референдума, който има правен интерес, е обжалвал правилното решение на ЦИК.

Така производството по втората жалба се оказа спряно до произнасянето на съда по първата. Отворен остава въпроса защо ако организаторите на референдума смятат, че първата жалба е основателна - подадена е от правилния комитет и срещу правилното решение, са подали и втората жалба. А ако са разбрали, че първата е неоснователна, защо продължават делото с оспорване на определението на съда.

Повод за жалбите стана фактът, че 12 027 гласа не достигнаха референдумът да е задължителен. В допитването избирателите отговаряха на въпросите искат ли депутатите да се избират мажоритарно в два тура; подкрепят ли задължителното гласуване и намаляването на партийната субсидия на 1 лев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8862 |03.12.2016 Прокуратурата няма да проверява срещата между Лиляна Павлова и Ченалова . 2| 5368 |03.12.2016 Директор не дава диплома на момче заради дългове на семейството му . 5| 4625 |02.12.2016 Слави Трифонов се среща с Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads