Реклама / Ads
5| 4735 |05.12.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Китайска корпорация с апетит към ”Белене”

.
По инициатива на Китайската национална ядрена корпорация се проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
 
По време на срещата министър-председателят Борисов поясни, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От страна на представителите на китайската корпорация бе потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия.

След като „Национална електрическа компания“ ЕАД заплати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет.

Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4012 |24.08.2016 Китайска корпорация с интерес към нашата енергетика . 12| 4810 |07.06.2016 Цветанов цъфна и от Китайската стена . 16| 8864 |06.01.2016 К. Исмаилов: ДПС е мафиотска корпорация, холдингова организация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads