Реклама / Ads
3| 13974 |05.12.2016 ГЛАСЪТ

И главсекът на МВР греши, човешко е...

.
Георги Костов
Почти всеки път, когато някой шеф от МВР реши да си отвори устата по важен проблем или пък за сериозен криминален инцидент, следват куп въпроси и коментари от рода на: „Е, сега ударихме дъното”, „Коя чиновническа глава го сътвори?”, „Пиарите са за изхвърляне”, „Трезвен човек ли го казва?” и т. н.
 

През почивните дни позабравеният напоследък главсек  на МВР  Георги Костов се възроди като феникс и ни в клин, ни в ръкав изригна: Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната. След тези думи редовите ченгета се почувстваха като залети с вряла вода. Шокира ги фактът, че  най-високопоставената професионална фигура във вътрешното ведомство, която по закон трябва да стои настрани от политическите заигравки, заговори като изпечен политик. От това изказване пролича едно - че Костов скоро не си е говорил нито с хората по селата, нито пък с тези от градовете. Иначе щеше да е наясно, че нищо, ама нищо не се променило в усещането на обществото по отношение на престъпността.

 

И преди президентските избори, и след тях се краде, граби, пали, пребива и убива. Бандитите са еднакво изгладнели и действат брутално  преди и след избора на Румен Радев за държавен глава и оставката на кабинета. Дори  с невъоръжено око се вижда, че някой силно „притеснен” за бъдещото на главния  секретар и още по-притеснен за бъдещето на ГЕРБ,  е решил да го впрегне като вол в полето на политическите интриги. Въпросната политическа формация дръпна шалтера  за санирането  и пророкува апокалиптична картина за българите, след падането на кабинета. От резултатите на МВР  през тази и миналата година е съвсем ясно, че криминалистиката не е най-силната страна на Костов. Противно на прехвалената статистика на МВР, според която разкривеността  се е повишила, а регистрираните престъпления са намалели, изводите на прокуратурата са коренно различни. Именно държавните обвинители разкриха, че съществуват схеми за надуване и манипулиране на статистиката. Така се разбра, че живеем в два паралелни свята, единият от които  се пише само на хартия и за това е напълно измислен. Точно в този свят управляващите се плацикат  като гълъби в локва. И докато в папките всичко е повече от бляскаво, бабите и дядовците ги тарашат  поголовно,  а големите айдуци организират и успешно реализират ударите си.  За да не си вкара автогол, МВР  отказва да измерва усещането на обществото за сигурност.

 

Социологическите изследвания, обаче са безкомпромисни и закопават МВР, защото доверието в институцията с години не надхвърля и 10 на сто. Не е тайна, че неразкритите тежки престъпления растат с всеки изминал ден, като се почне от убийството на Георги в Борисовата  градина, та се стигне до въоръжените грабежи в центъра на Плевен, например. Състоянието на сигурността прилича на мътна вода, в която всеки може да прави и да казва каквото си иска. Факт е, че  вътрешното ведомство не успя да пребори дори обикновените селски апаши. Да не говорим за по-едрите риби, голяма част от които се превърнаха в легенди за регионите,  в които действат.  А ако някой реши да се порови около тях, винаги изниква образа на някой политик.  Георги Костов, поне от опит би трябвало да знае, че обичайно при смяна на властта, управниците лапат като за последно. Може пък онзи ден да се е объркал в изказа си. Наясно сме, човек е и нищо човешко не му е чуждо. И по-вероятно така е станало. Май не е искал да ни  срича, че криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност, а че  политическият контингент се активизира заради криминалната несигурност. Ако  го беше изрекъл, щяхме със сигурност да му повярваме.

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8545 |18.03.2024 Семеен оргазъм в България след преизбирането на Путин. Хиляди мъртви, но Жить стало веселее, а копейки? . 31| 12841 |17.03.2024 Манол Глишев: Каква е Дърева на Вселенския патриарх? . 5| 10226 |14.03.2024 Манол Глишев: Българската православна Църква: избори три в едно . 19| 10016 |13.03.2024 Платената подлост: Плъховете на Путин у нас плуват към потъващия кораб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads