Реклама / Ads
0| 4205 |05.12.2016 НОВИНИ

Бинали Йълдъръм долетя при Путин

.
Бинали Йълдъръм
Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм пристигна в Москва, визитата му е натоварена със задачата да паднат забраните, наложени от руската страна след инцидента със сваления бомбардировач на 24 ноември м.г. Очакват се редица договорености и на първо място това е отпадането на забраната върху работните визи за турските предприемачи и за гражданите.
 

Въпросът бе обсъден през последната седмица три пъти в телефонни разговори между президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин, а той е ключов заради целта на Турция търговията с Русия да достигне 100 млрд.долара. Земеделските производители също са в очакване на резултати от това посещение и се надяват да бъде вдигната забраната за вноса на турски домати в Русия, след като понесоха огромни загуби от нея. Към момента в руския забранителен списък за земеделски продукти от Турция фигурират 11 вида, сред които са доматите. На международния земеделски форум в Сочи миналия месец министрите Фарук Челик и Александър Ткачов коментираха проблема и изразиха увереност, че забраните за вноса на турски стоки ще отпаднат веднага след визитата на Йълдъръм в Москва, съобщава БГНЕС. Ще бъде поставен и въпросът за внос на червено месо от Русия в Турция, като целта е годишните доставки да достигнат 50 тона.

 

Информационната агенция „Доган“ припомня настоятелните призиви на Реджеп Ердоган от последните дни за окончателен отказ от чуждите валути и ползването на турската лира във всички сектори. В Москва ще бъдат договорени формулите за търговския обмен с лири и рубли, тъй като и в двете държави курсовете на долара и еврото удариха рекордно високи нива. Турският строителен сектор също гледа с големи надежди на първата московска визита на премиера Йълдъръм, след като Кремъл въведе забрана за проектите им от 1 януари 2016 г., с която бе спрян достъпът на фирмите до руските търгове за изпълнение на обекти и до наемане на работници турци. В момента турските строителни фирми имат правото да продължават дейностите по обекти, започнати преди кризата в двустранните отношения и нямат право да участват в търгове за нови, а само фирмите от „белия“ списък на Кремъл могат да наемат турски граждани на работа. Утре е денят за преговорите по всички тези въпроси в Москва, вдругиден Йълдъръм ще бъде в Казан, столицата на Татарстан, където ще участва в бизнес-форум.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4501 |26.08.2016 Йълдъръм: Близките отношения на България и Турция са добри за отношенията ни с ЕС . 0| 4871 |24.08.2016 Борисов отива в Турция по покана на колегата си Йълдъръм . 0| 4546 |24.05.2016 Бинали Йълдъръм официално замени Давутоглу . 1| 3968 |19.05.2016 Само Бинали Йълдъръм е кандидат за премиер на Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads