Реклама / Ads
1| 3791 |06.12.2016 НОВИНИ

И Инспекторатът ще проверява СГС заради главния прокурор

.
Мнозинството в Съдийската колегия удовлетвори желанието на главния прокурор Сотир Цацаров и възложи на Инспектората на ВСС проверка за продължителността на делата в Софийския градски съд за последните две години. За да не ги упрекнат в предубеденост, в последния момент добавиха и Софийския районен съд като обект на проверката.
 
Тя ще бъде извършена, независимо че такава вече беше направена в СГС и приключи на 30 юни т.г. А от думите на Юлия Ковачева стана ясно, че и Софийският районен съд наскоро е бил обект на ревизия.

Решението бе взето със 7 на 6 гласа. След вота Соня Найденова предложи допълнение - за посочения от Цацаров период ИВСС да провери и продължителността на досъдебните производства по цирираните в справката на прокуратурата дела. Изненадващо това предложение бе одобрено със 7 на 6 гласа.

Предисторията на случая е следната. На 14 ноември от държавното обвинение разпространиха съобщение, в което се казва, че главният прокурор е внесъл в Съдийската колегия справка за забавени с над две години наказателни дела в СГС и СРС. Бяха посочени и четири дела в СГС, за които се твърдеше, че имат забавени мотиви с 8 години.

От градския съд опровергаха информацията и изложиха факти, с които обориха твърденията за осемгодишната забава. Поясниха и че някои дела, които все още не са приключили на първа инстанция, продължават и заради прокуратурата, която отправя искания за събиране на нови доказателства и за отлагане.

От СГП на свой ред разпространиха писмо на Емилия Русинова до Калоян Топалов, в което се казваше, че данните са събрани от Унифицираната информационна система на прокуратурата, които са съпоставени с тези в сайтовете на СГС и САС. Русинова се извини за некоректно поднесената информация по едно от тези четири дела, но за останалите твърдеше, че забава има.

Последва отворено писмо на председателя на СГС до градския прокурор, в което той напомня, че СГП всеки месец получава копия от всички влезли в сила присъди, включително оправдателните и условните, ведно с мотиви и решенията на инстанционния контрол. Топалов определи като несериозен подходът на прокуратурата да съпоставя на данни от УИС с тези в сайтовете на СГС и САС.

Именно това публично разпространение на информацията от държавното обвинение, в което е поднесена и невярна информация, провокира петимата членове на ВСС да внесат предложението с искане за защита на независимостта на съда. Но мнозинството в съвета отказа да стори това, за да не влиза във война с главния прокурор.

А днес реши да подложи СГС на поредната проверка. Галина Карагьозова видя процедурна пречка. На заседанието, на което мнозинството отказа да защити магистратите от градския съд, отказа и да възложи проверка на ИВСС. "Имаме произнасяне по него. Не се сочат новопостъпили факти и обстоятелства, които да налагат преразглеждане", заяви Карагьозова.

Юлия Ковачева отново напомни, че Цацаров може да сезира и сам ИВСС, без да е необходимо да се обръща към колегията. А инспекторатът може да извършва колкото си иска проверки. Тя призова колегите си да не превръщат СГС в най-проверявания съд без да има нови факти и обстоятелства, които да обосновават поредната ревизия. "Главният прокурор както сигнализира ИВСС за поведението на отделни съдии, може да изпрати всички материали на инспектората", заяви тя.

Намеси се Галя Георгиева, която предложи решението да бъде допълнено и с проверка в СРС. На което Ковачева заяви: "ИВСС съвсем наскоро провери СРС. Няма пречка отново да го провери. Включването е да не бъдем упрекнати от нееднакъв подход. Целта е СГС. То се вижда и от самата справка. Очевидно СРС не е приоритет, очевидно съдиите в градския съд се олицетворяват с неговия председател."

А Калин Калпакчиев добави, че ИВСС се използва за извършване на проверка без да е ясен нейният предмет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3536 |06.12.2016 Връщат парите за неизползваните билети от метрото заради аварията . 0| 3797 |06.12.2016 Столичани на протест заради задръстванията на Околовръстното . 0| 3539 |06.12.2016 Архитектите на София се събират заради застрояването в ”Младост” . 0| 8865 |03.12.2016 Прокуратурата няма да проверява срещата между Лиляна Павлова и Ченалова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads