Реклама / Ads
1| 5821 |06.12.2016 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Как партиите отчитат субсидиите си? Вижте

.
Преди дни формациите си гласуваха безотчетни 35 млн. лв.
Политическите формации имат широка свобода да правят разходи от своите доходи, както намерят за добре, без да предоставят изчерпателна информация за тях. Това обяви тази сутрин бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров.
 

Критиките към Закона за политическите партии и методологията, по която одитния орган уж следи за какво се харчат държавните субсидии на партиите не са от вчера или днес.

 

Имате ли представа обаче нагледно как изглежда отчета на една партия? Първо ви представяме финансовият отчет на партия ГЕРБ за 2015 г., публикуван в сайта на партията и съответни изпратен на Сметната палата.

 

 

Както е видно от отчета, партията няма приходи, различни от държавнбата субсидия, наречена в документа "други приходи" и членски внос. И ако формацията е поличила 281 хил. лв. членски внос за цялата година, то от судсидията са постъпили над 12.6 млн. лв. От лихви, тъй като партията на Борисов държи неизползваните си пари в банка, са постъпили 152 000 лв.

 

Дотук нищо интересно. Вижте обаче как формацията представя пред Сметната палата разходите си. За дарения са похарчени 183 000 лв. Подробна информация за подкрепените инициативи и в какво се е състояла дарителската дейност липсват.

 

"Други разходи" са погълнали над 7.8 млн. лв. Никъде в отчетите на партията не става ясно какви са тези други разходи. "Административните разходи" на ГЕРБ също са внушителни - над 5.6 млн. лв. Каква е тази административна тежест, която може да погълне подобна внушителна сума и сериозна част от приходите на партията е въпров без отговор, който дори няма законово основание да бъде зададен.

 

В крайна сметка се оказва, че ГЕРБ е получила 13.6 млн. лв. приходи за 2015 г. и е изразходвала точно толкова. За какво и на кого - нямаме представа.

 

И нека не се получават заблуди - финансовите отчети на абсолютно всяка една партия, имаща право на държавна субсидия, изглеждат по същия начин като този на ГЕРБ.

Можете да се запознаете с този на БСП например тук.

 

И докато в парламента текат спорове дали българската наука заслужава или не 10 млн. лв. допълнително финансиране, то партиите без скрупули си гласуваха над 35 млн. лв. безотчетни пари.

 

Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3866 |06.12.2016 Валери Димитров: Партиите се отчитат непрозрачно . 1| 3835 |06.12.2016 Стефан Софиянски: Партиите подведоха избирателите и загубиха . 0| 4331 |02.12.2016 Вижте къде ЧЕЗ ще спира тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads