Реклама / Ads
0| 4241 |06.12.2016 НОВИНИ

И Мирослава Тодорова е предложена за наказание от Цацаров

.
Мирослава Тодорова
Бившият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) и настоящ редови съдия в Софийския градски съд (СГС) Мирослава Тодорова е предложена за наказание от Инспектората към ВСС по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана ясно по време на заседанието на съдийската колегия на съвета , пише ”Правен свят”.
 
Предложението беше внесено като извънредна точка в дневния ред на колегията от председателя на дисциплинарната комисия Галя Георгиева, известна с близостта си до главния прокурор.

Тя настоя колегите й спешно да приемат предложението за наказание на Тодорова, защото в противен случай изтича давностният срок и няма да има друг шанс срещу нея да бъде образувано дисциплинарно производство за забавени дела.

"Може да се даде почивка. Ние проваляме образуването на едно дисциплинарно производство, системни дълги забавяния няма да бъдат санкционирани. Има дела, които към момента на проверката на Инспектората не са били изписани. Преценката ще направи съответният дисциплинарен състав", подкани тя колегите си в отговор на възражения от някои от тях, че нямат време да се запознаят с материалите по случая.

По време на дебатите стана ясно още, че досега главният прокурор е подавал сигнали срещу само двама съдии – Мирослава Тодорова и Петко Петков, чието назначение за постоянен преподавател в Националния институт по правосъдие без осуетено именно от Цацаров.

В случая с Тодорова, сигналът на главния прокурор е свързан с конкретно дело, разглеждано от нея, но въпреки това Инспекторатът е решил да провери цялостната й дейност. С какви мотиви – по време на заседанието на съдийската колегия не стана ясно. Ревизиран е 2-годишният период, в който Тодорова бе в Софийския районен съд заради наказанието й за понижаване в длъжност отпреди 3 години.

Актът по новата й проверка е издаден от Инспектората на 6 юни т.г., след което са уведомени председателя на Софийския градски съд (СГС), където тя отново работи от март насам, както и самата Тодорова. От своя страна тя е изпратила възражения, в които е изложила доводи за натовареността си.

По думите на главния съдебен инспектор Теодора Точкова произнасянето по тях е станало факт чак на 14 октомври. Повече от месец по-късно – на 28 ноември, е взето решение тя да бъде предложена за наказание. Ден по-късно материалите са внесени във ВСС, а на 30 ноември са вкарани в дисциплинарната комисия на съдийската колегия за запознаване.

Именно заради очевидната липса на спешност в действията на Инспектората до този момент, призивът на Галя Георгиева за бързане предизвика спор в съдийската комисия. Обичайно за подобни ситуации, тя бе подкрепена от Светла Петкова, а получи отпор от Галина Карагьозова, Камен Иванов и Калин Калпакчиев.

Петкова се възмути, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов сам не бил предприел действия срещу Тодорова, а след това защити забавянето в работата на Инспектората, отбелязвайки,ч е той чакал друг да предложи образуването на дисциплинарка срещу съдийката. Накрая обвини Калпакчиев, че искал ВСС да пропусне срока, в който може да направи това.

Последва уточнение от Карагьозова, че Панов нито е прекият, нито по-горестоящият административен ръководител на Тодорова, каквото е изискването на чл. 312 от ЗСВ, за да бъде предложена от него за наказание.

"Съзирам преднамерени действия в обратната посока. Цацаров е внесъл два сигнала до ИВСС – единият е за Мирослава Тодорова, другият е за Петко Петков. Хайде да не говорим за преднамереност. Дебатът няма нищо общо с направената забележка, че материалите са внесени тази сутрин, след извънредно заседание на дисциплинарно комисия и това, че никой не може да се запознае с тях е обективен факт. Да не правим намеци за едно или друго, когато няма обективни данни за това", добави Карагьозова.

Камен Иванов пък категорично заяви, че няма да подкрепи предложението и отказа да носи каквато и да е било отговорност за евентуалното изтичане на давностния по случая.

"Не съм съгласен да нося отговорност за това, че дисциплинарната комисия е сколасала в 9.00 часа сутринта да проведе заседание и веднага внася предложението. Не приемам намека, ако не приемем внесената извънредна точка, има целенасоченост да осуетим провеждане на дисциплинарно производство, има достатъчно примери в обратна посока", заяви той, визирайки отказите на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и Петьо Петров.

"Имаме един бърз и услужлив инспекторат и главен инспектор, които действат на повикване. Вие обяснявате вашите собствени забави, били сте много заети... Всеки трябва да си върши работата в срок. Няма нито ред мотиви към предложението", коментира на свой ред и Калин Калпакчиев.

"Не е редно да отправяме безпочвени квалификации. Върша си работата както трябва. Действа се обективно и така ще бъде занапред. Не формирайте обществено или медийно отношение към една личност, каквато съм аз. Тази институция трябва да работи. Ако тръгнем с предубеждение и нападки от самото начало резултатите няма да бъдат добри", отговори му Теодора Точкова.

В крайна сметка извънредната точка бе вкарана в дневния ред с 10 срещу 3 гласа и тя трябва да бъде разгледана до края на заседанието на съдийската колегия .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8386 |03.12.2016 Канили Елена Поптодорова за служебен премиер . 3| 4528 |12.11.2016 Елена Поптодорова: Властта ще дисциплинира Тръмп . 2| 6577 |09.11.2016 Поптодорова: Разтърсена Америка извърши революция . 0| 4379 |09.11.2016 Елена Поптодорова: Тръмп има двойнствен образ, но властта дисциплинира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads